Chirurgii din New York anunta primul transplant de ochi din lume: Grefa prezinta semne de sanatate, dar pacientul nu si-a recapatat vederea

life

Chirurgii din New York au efectuat primul transplant de ochi intreg la un om, au anuntat ei joi, o realizare salutata ca un progres chiar daca pacientul nu si-a recapatat vederea la ochiul respectiv, potrivit Reuters.

In cele sase luni de la interventia chirurgicala, efectuata in timpul unui transplant partial de fata, ochiul grefat a prezentat semne importante de sanatate, inclusiv vase de sange care functioneaza bine si o retina cu aspect promitator, potrivit echipei de chirurgie de la NYU Langone Health.

„Simplul fapt ca am transplantat un ochi este un pas urias inainte, ceva care a fost gandit timp de secole, dar nu a fost realizat niciodata”, a spus dr. Eduardo Rodriguez, care a condus echipa.

Pana acum, medicii au putut transplanta doar corneea, stratul frontal transparent al ochiului.

Barbatul operat, Aaron James, este un veteran militar de 46 de ani din Arkansas, care a supravietuit dupa ce s-a electrocutat. In urma accidentului i-au fost distruse partea stanga a fetei, nasul, gura si ochiul stang.

Operatia de transplant a durat 21 de ore.

Initial, medicii planuiau sa includa globul ocular ca parte a transplantului de fata din motive cosmetice, a spus Rodriguez.

„Daca ar avea loc vreun fel de restabilire a vederii, ar fi minunat, dar… scopul a fost ca noi sa efectuam operatia tehnica”, si globul ocular sa supravietuiasca, a adaugat Rodriquez.

In prezent, ochiul transplantat nu comunica cu creierul prin nervul optic.

Pentru a incuraja vindecarea conexiunii dintre nervii optici ai donatorului si ai primitorului, chirurgii au recoltat celule stem adulte din maduva osoasa a donatorului si le-au injectat in nervul optic in timpul transplantului, sperand ca vor inlocui celulele deteriorate si vor proteja nervul.

„Transplantul unui glob ocular viabil deschide multe posibilitati noi”, a spus Rodriguez, chiar daca vederea nu este restabilita in acest caz.

„Alte echipe de cercetare dezvolta modalitati de a conecta retelele nervoase din creier la ochii nevazatori prin introducerea de electrozi, de exemplu, pentru a permite vederea. Daca putem lucra cu alti oameni de stiinta care lucreaza la alte metode de restabilire a vederii sau de restabilire a imaginilor in cortexul vizual, cred ca suntem cu un pas mai aproape”, a spus el.

Aaron James stia ca existau mari sanse sa nu-si recapete vederea in ochiul transplantat. Medicii „nu s-au asteptat niciodata sa functioneze si mi-au spus asta de la inceput”, a spus el.

„Le-am spus, „chiar daca nu vad… poate macar toti puteti invata ceva pentru a ajuta urmatoarea persoana. Asa incepeti. Sper ca acest lucru deschide o noua cale”, a spus el.

James ar putea inca sa-si recapete vederea in ochiul transplantat, a spus Rodriguez.

„Nu cred ca cineva poate pretinde ca va vedea. Dar, in acelasi mod, ei nu pot pretinde ca nu va vedea. In acest moment, cred ca suntem destul de multumiti de rezultatul pe care l-am putut obtine cu o operatiune foarte solicitanta din punct de vedere tehnic”, a spus Rodriguez.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: