Cifrele arata ca utilizarea gazelor si a carbunelui pentru electricitate in Marea Britanie este la cel mai scazut nivel din 1957 incoace

externe

parcuri eoliene pe mare, energie curata

Cantitatea de electricitate generata de centralele electrice pe gaz si carbune din Marea Britanie a scazut cu 20% anul trecut, consumul de combustibili fosili fiind la cel mai scazut nivel din 1957, relateaza The Guardian.

Combustibilii fosili au fost eliminati din sistemul de electricitate datorita unei cresteri puternice a productiei de energie regenerabila, combinata cu importuri mai mari de electricitate din Franta si Norvegia si cu o tendinta pe termen lung de scadere a cererii.

Centralele electrice pe baza de gaz si carbune au reprezentat putin peste o treime din aprovizionarea cu energie electrica a Regatului Unit in 2023, in timp ce energia regenerabila a reprezentat cea mai mare sursa de energie din retea, cu un nivel record de 42%, se arata intr-o analiza a publicatiei Carbon Brief.

Potrivit analizei, a fost al treilea an din acest deceniu in care sursele de energie regenerabila, inclusiv energia eoliana, solara, hidroelectrica si din biomasa, au depasit performanta combustibililor fosili. Sursele regenerabile si reactoarele nucleare britanice, care au generat 13% din furnizarea de energie electrica anul trecut, au ajutat ca energia electrica cu emisii reduse de dioxid de carbon sa reprezinte 55% din energia electrica din Marea Britanie in 2023.

Potrivit Carbon Brief, energia electrica produsa din combustibili fosili ar fi cu doua treimi mai mica in 2023, comparativ cu varful atins in 2008. Acesta a constatat ca, in ultimii 15 ani, carbunele a scazut cu 97%, iar gazele cu 43%.

Se asteapta ca energia electrica produsa pe baza de carbune sa scada si mai mult in 2024, dupa inchiderea planificata in septembrie a ultimei centrale pe carbune din Marea Britanie. Centrala pe carbune Ratcliffe on Soar, detinuta de compania germana Uniper, este programata sa se inchida inainte de iarna viitoare, dupa ce a generat energie timp de 24 de ani.

Energia regenerabila a crescut de sase ori din 2008, deoarece Marea Britanie a construit mai multe parcuri eoliene si solare.

Conform datelor, cererea de energie electrica a scazut cu 22% de la varful atins in 2005, ca parte a unei tendinte pe termen lung determinata de case si aparate mai eficiente din punct de vedere energetic, precum si de un declin in sectorul de productie din Regatul Unit.

Cererea de energie electrica se asteapta sa se dubleze pe masura ce Regatul Unit isi propune sa reduca emisiile la zero pana in 2050, deoarece planul se bazeaza in mare masura pe inlocuirea transportului si incalzirii pe baza de combustibili fosili cu alternative electrice.

In ultimele saptamani, dezvoltatorii de centrale eoliene offshore au dat unda verde pentru alte patru mari parcuri eoliene in apele britanice, inclusiv pentru cel mai mare parc eolian offshore din lume, Hornsea 3, care va fi construit in largul coastei North Yorkshire de catre compania daneza Orsted.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: