Cine mai injura PSD risca 3 ani de puscarie. Lege noua votata luni in Parlament la propunerea PSD-istei Laura Vicol, acuza Mihai Badea (USR): „Se incrimineaza instigarea la ura impotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenenta politica”

politica

O noua lege foarte periculoasa la adresa libertatii de exprimare a fost votata luni in Parlament la propunerea deputatei PSD Laura Vicol, cunoscuta in presa si ca „avocata interlopilor”.

Noua lege, votata de Camera Deputatilor, incrimineaza instigarea la ura impotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenenta politica.

Proiectul de lege avea ca scop initial punerea in acord a Codului Penal cu o directiva privind discriminarea pe criterii etnice, de rasa, sex etc. Dar un amendament introdus de Laura Vicol (PSD), sefa Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, incrimineaza si delictul de opinie pe motiv de apartenenta politica si prevede pedeapsa cu inchisoarea pana la 3 ani, a declarat pentru G4Media Mihai Badea (USR), membru in Comisia Juridica.

”Ce intelegeti prin instigare la ura impotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenentei politice? Codul penal nu contine nicio definitie a acestei notiuni, care ramane la aprecierea instantei. Nesocotiti nu doar dreptul la libera exprimare, dar si principiul constitutional al calitatii, claritatii si preciziei legii. Practic, orice critica mai substantiala pe care un cetatean obisnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerata infractiune si pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a declarat Mihai Badea.

Deputatul USR mai arata ca ”in timp ce intr-o tara vecina se lupta si se moare pentru libertate si democratie, coalitia PSD-PNL-UDMR adopta o lege care ne apropie de Rusia, unde simpla referire la conflictul sangeros din Ucraina ca fiind un razboi in toata regula poate conduce la 15 ani de inchisoare”.

Badea a anuntat ca USR va sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu legea lui Vicol.

Legea a mers la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Astfel, conform prevederilor noi legi, oricine mai spune despre PSD ca este „ciuma rosie” risca sa intre la inchisoare pentru 3 ani.

Citeste si: Ciolacu anunta ca nu mai vorbeste niciodata cu Klaus Iohannis: „Pana nu iese public si-si cere scuze cu ‘ciuma rosie’, e cea mai mare mizerie, ca am stat si am tacut pana acum!”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut in iunie 2021, la Romania TV, ca nu va mai vorbi niciodata cu presedintele Klaus Iohannis pana cand acesta nu-si va cere scuze PSD-ului pentru ca l-a numit drept „ciuma rosie”.

„N-am dom’le ce sa ma inteleg cu el! Pe Iohannis nu-l iert si nu stau de vorba cu el. Pana nu iese public si-si cere scuze cu ‘ciuma rosie’, e cea mai mare mizerie, ca am stat si am tacut pana acum! Sa iasa public sa-si ceara scuze, nu mie, nu parlamentarilor, oamnilor care au votat cu PSD-ul. Vrea sa-i spun la televizor? Stie la fel de bine ca si mine cine-i ‘ciuma rosie’, cine a scos-o. Cum poti sa instigi in halul asta, tu, presedintele Romaniei?”, a declarat Ciolacu la Romania TV.

„Ciuma rosie” a fost folosit de sutele de mii de manifestanti din Piata Victoriei in timpul Regimului Dragnea, cand PSD a atacat brutal statul de drept. Atunci, Laura Vicol a sustinut proiectele lui Dragnea, afirmand ca „DNA trebuie desfiintata din temelii, sunt niste monstri care distrug oameni”.

Reactia Laurei Vicol

„In februarie 2021, guvernul din care facea parte si USR a trimis in Parlament proiectul de lege prin care se incrimineaza si delictul de opinie intrucat Comisia Europeana a solicitat transpunerea in legislatia romaneasca a Deciziei-cadru 2008/913/JAI.

In 6 mai 2021, cu 5 amendamente admise, Legea a fost votata in Parlament.

In 22 iulie 2021, presedintele Romaniei a sesizat CCR si a solicitat reexaminarea Legii.

In 17.11.2021 Legea este reexaminata la Senat si este adoptata de acesta in forma prevazuta in Decizia-cadru, incluzand delictul de opinie.

In 09.03.2022, in Comisia Juridica pe care o prezidez, cu riscul de a fi din nou atacata Legea la CCR, am scos din amendamentul ADOPTAT de Senat expresia ‘ori pentru alte criterii de acelasi fel’ pe motiv de impredictibilitate – era lasat la libera interpretare comportamentul supus sanctiunii.

Asadar, in mod fals se induce ideea ca Laura Vicol a incriminat delictul de opinie si s-a incitat la ura impotriva mea prin postari mincinoase, crezute de cei care ma urau deja.

Ura viscerala a unora ma bucura. Este o dovada in plus ca deranjez rau anumite grupari care nu isi mai pot face jocul”, a anuntat Vicol pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: