Ciolacu anunta ca preconizatele „masuri fiscale” vor aduce economii la bugetul statului de aprox. 6 miliarde de lei

politica

Marcel Ciolacu, demisie, AUR, alegeri europarlamentare, castigator

Coalitia de guvernare a cazut de acord asupra unui plan „extins” pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului, a anuntat, luni, premierul Marcel Ciolacu, care a punctat ca in efortul de diminuare a deficitului bugetar „greul” trebuie sa-l duca mai intai statul, nu cetateanul si mediul privat.

El a sustinut ca impactul acestor masuri va fi de circa 5,8 – 6 miliarde de lei pana la finalul anului.

„Am reusit astazi, alaturi de partenerii de guvernare, sa cadem de acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului. Principiul care sta la baza acestui plan este ca, in efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie sa-l duca mai intai statul, nu cetateanul si mediul privat! Am identificat, astfel, zeci de masuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la taierea unor sporuri nejustificate, la comasari si desfiintari de institutii”, a scris Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Prim-ministrul a adaugat ca s-a mai convenit reducerea numarului de functii de conducere in sistemul public si plafonarea indemnizatiilor de conducere la societatile de stat.

„In plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanta pentru autoritatile de stat in scopul favorizarii proiectelor si investitiilor care chiar fac diferenta. Vom forta procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadru legal pentru consortii sau parteneriate de achizitii centralizate. Doar asa vor exista economii importante si constante, pe termen lung, la bugetul de stat”, a afirmat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, resursele naturale aflate in proprietatea statului nu vor mai fi concesionate la preturi „ridicole”, iar primul pas este actualizarea tuturor redeventelor cu rata inflatiei.

„Impactul masurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5,8 – 6 miliarde de lei pana la finalul anului. Suma va fi aproximativ egala cu ceea ce ne propunem sa aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor exceptii fiscale. Fiindca asa credem ca este corect: sa existe un efort comun, distribuit echilibrat in societate, pentru un stat mai suplu si mai eficient, in care sa existe mai multa echitate si transparenta!”, a indicat Ciolacu.

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat, luni, ca noile masuri fiscale ar trebui adoptate fara a se depasi cu mult jumatatea lunii august.

„Nu cred ca putem sa depasim cu mult jumatatea lunii august”, a spus Ciuca, la sediul central al PNL, intrebat cand se va lua decizia privind masurile fiscale.

El a aratat ca deciziile convenite luni in coalitie cu privire la reducerea cheltuielilor in sistemul bugetar urmeaza sa fie transpuse tehnic de ministerele de linie.

Intrebat ce institutii ar urma sa fie comasate el a raspuns: „Fiecare dintre ministerele de linie si institutiile care isi dedubleaza parte din atributii acestea sa se comaseze si in felul acesta sa avem o simplificare a actului de decizie, a activitatii si o mai buna functionare”.

Potrivit liderului PNL, in coalitie nu s-a discutat despre exceptiile fiscale, TVA, impozitul pe dividende sau despre impozitul pentru proprietatile cu o valoare mai mare de 500.000 de euro.

El a mentionat insa ca la carti si manuale scolare TVA va ramane la 5%.

„E vorba de carti si manuale scolare. Am discutat cu premierul. Am venit cu aceasta abordare si toata lumea este de acord ca trebuie sa ramanem cu TVA 5% la carti si manuale scolare. Aceasta sa fie singura exceptie. (…) Nu am discutat despre festivaluri”, a precizat liderul PNL.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: