Ciolacu, corectat de un profesor la ASE: „Dupa asemenea enormitati, orice premier ar fi trimis acasa. Daca ne pretindem tara moderna si dezvoltata, demna de cluburile selecte ale lumii”

politica

Marcel Ciolacu

Cristian Paun, profesor de economie la ASE, demonteaza punct cu punct afirmatiile de luni seara, de la Antena 3, ale premierului Marcel Ciolacu in legatura cu starea economiei si cu noile impozite si taxe prezente in pachetul de masuri fiscale. Paun afirma ca Ciolacu ar trebui sa fie demis de urgenta.

Iata declaratiile lui Ciolacu si corecturile aduse de profesorul Cristian Paun:

”Am reusit sa aduc TVA la o singura cifra”, confundand inflatia cu TVA. Dupa jupuiala asta, nici inflatia nu mai este sigur ca va ramane la o cifra, pe final de an.

”Somajul in Romania este de 1-2%”. In realitate este de 5.5% si este mic pentru inca se fuge pe capete din Romania, din motive lesne de inteles.

”Doar Romania si Rusia mai au cota unica de impozitare”. In realitate, cota unica are SUA (jumatate din statele americane au trecut la cota unica pentru impozitele pe venit aplicate la nivel statal), Bulgaria, Lituania, Ungaria, Rusia (din zona noastra, concurente directe in atragerea de investitii straine), Bolivia, Georgia, Groenlanda, Kazahstan, Mongolia. Deci nu doar Rusia si noi. Si in Italia sunt discutii serioase de introducere a acestei cote unice de impozit pe venit.

”Eu nu am introdus taxe noi, am scos exceptiile”. Dimpotriva, pachetul este despre taxe noi cum ar fi impozitul pe CA pentru companiile mari, taxe noi prin modificarea plafoanelor la micro si IMM-uri, taxa pe proprietati, taxa pe masini (inclusiv la persoane juridice), contributia la sanatate pe tichetele de masa. Uite cate taxe noi sunt introduse. De cele vechi, majorate si ele, nici nu mai merita sa discutam.

”Munca este taxata mai mult decat este taxat capitalul”. Eronat. Munca este taxata cu un impozit pe venitul din munca de 10%. Capitalul este taxat pe profit cu 16% si apoi cu 8% daca se decide repartizarea lui ca venit din dividende si nu reinvestirea lui mai departe in firma.

„Va dati seama cu ce adevaruri partiale, chiar minciuni de-a dreptul, opereaza PM-ul Romaniei? Cat de credibil mai este el atunci cand vitupereaza despre banci, multinationale, firme mari, antreprenori etc.? Dupa asemenea enormitati, orice PM ar fi trimis acasa. Daca ne pretindem tara moderna si dezvoltata, demna de cluburile selecte ale lumii. In realitate… am ramas un lagar de nivelul unei tari bananiere… Suntem mandri ca suntem romani, oi, dar… avem berbec pe cinste!

Cu banii de spitale dati gratuit de UE pe care i-ai pierdut cu ranjetul pe buze, cu un buget facut cu picioarele pentru care ai fost promovat cu aplauze si cu portbagaje de bani pe care ii pretinzi ca sa catadicsesti sa iei pixul in mana, cat tupeu sa ai sa vii sa manipulezi si sa prostesti oamenii in halul asta?

Jupuiala cat mai placuta!”, a subliniat Paun pe Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu a sustinut, luni, in sedinta de guvern, ca pachetul de masuri fiscale pe care s-a angajat raspunderea reprezinta „cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa Revolutie”.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, se instituie un impozit minim pe cifra de afaceri. Acesta se datoreaza in situatia in care contribuabilul inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, care in anul de calcul determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri.

In ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor se reglementeaza doua cote de impozitare, in functie de veniturile realizate si natura activitatilor desfasurate: un impozit de 1% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si un impozit de 3% pentru cele care realizeaza venituri peste aceasta suma.

Totodata, se propune revizuirea reglementarii privind acordarea facilitatilor fiscale pentru persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator in sensul restrangerii aplicarii facilitatilor fiscale numai la locul unde se afla functia de baza, in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare. De asemenea, se propune limitarea aplicarii facilitatii fiscale pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevazut pentru facilitatile fiscale acordate sectoarelor constructii, agricol si industria alimentara precum si introducerea unui plafon de 10.000 de lei pana la care se acorda scutirea de la plata impozitului pe venit. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu se aplica facilitatile fiscale.

Prin actul normativ se mai propune revizuirea reglementarii privind acordarea facilitatilor fiscale pentru sectorul constructii, precum si in sectorul agricol si in industria alimentara in sensul restrangerii aplicarii facilitatilor fiscale pentru un singur contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv. In cazul existentei mai multor raporturi juridice care genereaza venituri din salarii si asimilate salariilor, scutirea se acorda la locul unde se afla functia de baza.

Incepand cu data de 1 iulie 2024, se are in vedere modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror provenienta nu poate fi dovedita prin introducerea unei cote de 70%, aceasta avand ca scop cresterea conformarii voluntare a contribuabililor, cu implicatii favorabile asupra cresterii incasarilor bugetare.

Se propune si eliminarea exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii, sectorul agricol sau in industria alimentara si se incadreaza in conditiile pentru acordarea facilitatilor.

O alt masura vizeaza trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard pentru livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs.

Se mai au in vedere modificari vizand cota redusa aplicabila livrarii si instalarii de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta.

Se propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool si bauturi alcoolice incepand cu 1 ianuarie 2024, precum si pentru produse din tutun prelucrat.

In vederea diminuarii cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, se propune diminuarea cu cel putin 25% a functiilor de demnitate publica de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepresedinte si a functiilor de demnitate publica asimilate acestora; desfiintarea posturilor vacante; desfiintarea functiei de sef birou.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: