Ciolacu declara razboi Ucrainei: „Ne vom proteja cu toate fortele”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut luni o reactie extrem de violenta la adresa Kievului in cazul dragarii Canalului Bastroe.

„Romania nu permite sub nicio forma distrugerea Deltei Dunarii! Lucrarile de pe Canalul Bastroe trebuie sa inceteze ACUM! Statul si poporul roman au fost solidari si au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul roman insa nu accepta sa ramana fara aceasta minune a naturii care este Delta Dunarii!

Vreau sa fiu foarte clar: minciunile, manipularile si minimalizarea problemei trebuie sa inceteze! Autoritatile romane trebuie sa ia decizii rapide pentru ca lucrarile de pe Bastroe sa inceteze imediat si situatia sa revina la normal. Vom face apel la toate conventiile internationale, bilaterale si la toate forurile pentru cauza Deltei Dunarii!

Ne vom proteja, cu toate fortele, mostenirea generatiilor urmatoare!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Si PSD a dat publicitatii un comunicat la fel de agresiv.

„PSD cere autoritatilor de la Kiev sa reia colaborarea bilaterala onesta si sa opreasca imediat dragarea de mare adancime pe Canalul Bastroe!

Adancirea fara precedent a Canalului, pana la 8-10 metri, pentru a face posibila navigatia navelor de mare capacitate, modifica dramatic debitul si circulatia apei, cu efecte fatale asupra biodiversitatii Deltei Dunarii.

Romania s-a dovedit un vecin si partener onest. A primit milioane de refugiati ucraineni, le-a asigurat casa, masa, locuri de munca pentru adulti si scoala pentru copii. A facilitat exportul granelor ucrainene, cu mari eforturi si costuri considerabile. A asigurat sprijin international si suport in toate modurile posibile pentru ca Ucraina sa reziste in fata invaziei rusesti.

Ucraina a avut si va avea in Romania un aliat pe care se poate bizui! Si, tocmai de aceea, cu atat mai mult este datoare sa protejeze aceasta relatie bilaterala.

PSD n-a avut si nu are nicio sovaiala sa apere Delta Dunarii, bun inestimabil al intregii umanitati. De aceea, inca de saptamana trecuta, a tras primul semnal de alarma, prin ministrul Transporturilor si Infrastructurii, prim-vicepresedintele PSD Sorin Grindeanu.

Mai mult, astazi PSD a cerut in mod oficial Comisiei Europene, prin europarlamentarul Victor Negrescu, sa se pronunte asupra actiunii unilaterale a Ucrainei care ignora conventiile si acordurile internationale la care este parte.

In egala masura, PSD solicita tuturor autoritatilor romane sa se manifeste cu convingere si fermitate pentru apararea si protejarea patrimoniului de importanta universala al Deltei Dunarii.

Suntem cu totii datori sa prevenim producerea unei catastrofe ireversibile si sa transmitem intacta generatiilor viitoare mostenirea unica a miracolului naturii de la gurile Dunarii!”, a transmis PSD.

Presedintele PNL, premierul Nicolae Ciuca, a declarat luni ca „orice excedere” de la lucrari de intretinere pe canalul Bastroe va fi clarificata intre Romania si Ucraina si ca in acest caz va fi sesizata Comisia Europeana.

„Schimbul de documente intre institutiile din Romania si cele din Ucraina, inclusiv ultimul raspuns al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, reda faptul ca lucrarile au fost unele de intretinere si nu de adancire a senalului navigabil. (…) Tot ce am realizat noi institutional vizeaza mentinerea activitatilor partii ucrainene pe canalul Bastroe in limita lucrarilor de intretinere. Orice excedere a acestor lucrari va fi clarificata intre autoritatile din Romania si cele din Ucraina si va fi sesizata Comisia Europeana. (…) Se discuta cat se poate de concret cu autoritatile din Ucraina. Ministrul Aurescu a vorbit sambata cu ministrul de Externe Kuleba si au clarificat cat se poate de bine acest subiect, legat de ce se desfasoara”, a spus Ciuca.

El a afirmat ca nu are informatii ca lucrarile pe canalul Bastroe s-ar fi realizat cu bani europeni.

„Cert este ca anul trecut, pe documentele care au fost puse la dispozitie de Ministerul Afacerilor Externe, nu a existat un acord al MAE in acest sens”, a adaugat Ciuca.

Premierul a spus si ca nu are informatii ca Ucraina ar intentiona sa construiasca o hidrocentrala in zona Bastroe.

„Noi am discutat cu partenerii si cu vecinii nostri ucraineni si, de asemenea, cu Comisia si canalul Sulina il punem la dispozitie din toate punctele de vedere, contribuind la tot ceea ce inseamna asigurarea senalului navigabil, astfel incat sa putem sa folosim la maxim canalul Sulina. Exista o serie intreaga de demersuri care sunt in derulare si speram ca intr-o perioada de timp scurta sa putem sa asiguram inclusiv circulatia pe canalul Sulina pe timp de noapte si atunci traficul s-ar fluidiza si ar permite sa se functioneze in limite de normalitate”, a adaugat Nicolae Ciuca.

El a mentionat ca a cerut tuturor autoritatilor sa verifice din punct de vedere tehnic cum se desfasoara navigatia pe canalele Dunarii.

Premierul a amintit ca Romania a solicitat, prin Ambasada Ucrainei, ca autoritatile ucrainene sa isi dea acordul pentru ca navele romanesti dotate cu echipamente tehnice, care pot sa verifice adancimea canalului, sa poata sa mearga inclusiv in partea ucraineana si sa execute aceste verificari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: