Ciolacu, geniul PSD-ului: „Luxul si prostia se platesc”. Cum justifica noua taxa pe proprietati

politica

Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, si-a reiterat sustinerea pentru taxa de solidaritate, aratand ca aceasta ar urma sa fie introdusa in legea bugetului si ca nu va afecta veniturile clasei medii.

El a mai afirmat ca „luxul si prostia de obicei se platesc”.

„Este o discutie pe aceasta taxa. Noi o sustinem in continuare. Este o taxa pe activele de lux si pe venituri exceptionale. (…) Nu trebuie sa il definesc eu (luxul, n.r.). E definit prin lege. De obicei, anumite produse au acciza. Acele produse care au acciza sunt de lux. Nu este niciun prag stabilit. Urmeaza sa stabilim aceste praguri – fiindca toate lucrurile sunt legate – in functie de pachetul de munca”, a aratat el, intr-o declaratie acordata presei.

Potrivit acestuia, taxa ar urma sa fie introdusa in legea bugetului, care va fi dezbatuta in luna decembrie, avand aplicabilitate imediata dupa adoptare.

„Nu a spus nimeni nici de masini, nici de proprietati, nici de 120 de metri, nici de 50.000 de euro. Exista active de lux in Romania si noi consideram ca trebuie impozitate. Uitati-va pe lege si veti vedea. Si exista venituri exceptionale. Daca ajungi sa castigi din venituri exceptionale, pe persoana fizica, peste un milion de euro – va dau un exemplu – e normal sa existe o taxa de solidaritate. Este peste tot in lume”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social democrat a subliniat ca este vorba despre o taxa modica, in contextul unei „discrepante imense” care exista in societate.

„Nu a vorbit nimeni de taxe noi. Vorbim de o taxa modica, pe care si-o pot permite anumite persoane (…) fiindca exista o discrepanta imensa in societate in momentul acesta si nu se atinge nimeni de veniturile clasei medii din Romania. (…) Se vorbeste foarte mult in Romania de cota unica. Daca am putea lamuri in acest moment, care este cota unica din Romania, ca eu nu mai identific foarte bine. 16 sau 10? E si 10 e si 16. Deci incercam sa facem o ordine in aceasta abordare. Asta nu inseamna ca este o taxa noua. Incercam sa echilibram aceasta abordare”, a spus el.

Intreba daca se va schimba sistemul de impozitare, Ciolacu a raspuns ca „nu”, insa a adaugat ca introducerea impozitului pe venitul global (IVG) reprezinta o „provocare pentru orice guvernare” si ca va fi discutata in anii urmatori, 2022, 2023, proces in care ar putea fi consultati si experti straini.

„Introducerea IVG cred ca este o provocare pentru orice guvernare si o sa o discutam in anii urmatori, in anul 2022, 2023. Poate o sa apelam si la expertii straini, fiindca ea, totusi, este aplicata in toata Europa. (…) Cred ca, cu acele exceptii din Codul fiscal, la un moment va trebui sa renuntam si sa avem un sistem unic de impozitare, asa cum este in toata Europa. Si luxul este lux. Dupa cum stiti si dvs, si stiu si eu, luxul si prostia de obicei se platesc”, a mai afirmat presedintele PSD.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: