politica

Ciolacu il contrazice pe Ciuca si neaga ce a votat PSD: „Impozitele locale nu cresc cu 50%”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, ca decizia privind stabilirea impozitelor pe proprietati a fost descentralizata catre autoritatile locale, mentionand ca trebuie sa existe o diferentiere in functie de zona.

El a explicat, intrebat in legatura cu amendamentul senatorilor din coalitia de guvernare privind majorarea cu 50% a impozitelor locale, ca pentru aceasta prevedere vor veni norme de la Ministerul de Finante.

„La anul nu se mareste nicio taxa. Prin PNRR, ne-am asumat jaloane de modificare, de scoatere a unor exceptii, lucru care s-a intamplat, nici anul acesta prin toate modificarile la Codul fiscal nu s-a venit cu mariri de taxe. S-au scos anumite exceptii cerute de toate organismele financiare internationale, lucru corect. Eu nu am auzit de nicio majorare de taxe”, a afirmat Ciolacu.

Citeste si: PSD si PNL cresc taxele si impozitele pe proprietatile romanilor cu 50%. Ciuca: „Decizia a fost luata in coalitie”

Liderul PSD a remarcat, totodata, ca Romania are cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietatilor.

„Asociatiile municipiilor resedinta de judet, oraselor au spus ca neterminandu-se digitalizarea sistemului in ANAF nu se poate aplica acea grila notariala si atunci s-a luat decizia sa se (…) descentralizeze catre autoritatile locale. Vorbim de descentralizare, iar cand o facem dam inapoi si criticam. Am descentralizat aceste taxe catre autoritatile locale, ele creand un echilibru bugetar. Trebuie sa tinem cont de faptul ca avem cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietatilor, sub 2%, media europeana este de 4,6%. Dorim sa traim ca afara, sa incercam. Exista o diferentiere corecta, una este o cladire in mijlocul Bucurestiului si alta este o cladire in mijlocul municipiului Hunedoara. Vorbim de o plaja pe care am lasat-o descentralizand acest lucru catre autoritatile locale. Anumite autoritati locale poate nu vor sa faca nicio marire, dar o diferentiere de zone si de unde exista proprietatile trebuie sa existe”, a mentionat Ciolacu.

El a spus ca impozitele locale nu cresc cu 50%. „Este un amendament la care vor veni norme de la Ministerul de Finante”, a adaugat presedintele PSD.

„Trebuie sa intelegem ca s-a dus comunismul, a plecat din Romania, nu mai putem impozita oamenii la fel pe cladiri aflate in alte locatii, in alte judete, tocmai de aceea vor veni normele de aplicare la acel amendament. (…) Nu sunt ministrul Finantelor, eu sunt in zona legiuitoare. Cei cu legislatia secundara se ocupa si vor da norma. Cu adevarat, anumite norme se vor discuta in coalitie”, a indicat Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciuca a afirmat, miercuri, intrebat in legatura cu amendamentul senatorilor din coalitia de guvernare privind impozitele locale, ca decizia a fost luata in coalitie, iar varianta privind stabilirea acestora dupa grilele notariale a fost amanata, dupa ce autoritatile locale au atentionat ca acest lucru era imposibil de realizat pana la sfarsitul anului.

Potrivit ministrului Finantelor, Adrian Caciu, amendamentul depus de senatorii PSD si PNL la Ordonanta 16/2022 are in vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

„In analiza acestui amendament am vazut ca sunt si pozitiile Asociatiei Oraselor si Municipiilor, Asociatiei Consiliilor Judetene, care sunt de acord cu aceasta abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere si la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am vazut, reprezinta sau are in vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a explicat Caciu.

Intrebat cu cat ar putea creste impozitele, ministrul a raspuns ca nu e neaparat necesar sa fie majorate, deoarece in grila aprobata in 2015 autoritatile au o marja de stabilire a acestora.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

3 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

3 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

3 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

3 ore ago