Ciolacu, inca un fake-news de proportii: „Orban e de vina. OMS a avertizat din ianuarie ca o sa fie pandemie”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, spune ca guvernul a avut timp din ianuarie, de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii ari fi „anuntat ca o sa fie o pandemie” de coronavirus, sa cumpere medicamente, materiale sanitare si echipamente de protectie si ca acum incearca sa induca aceasta greseala catre alt Guvern. Ciolacu spune ca este de vina Guvernul Orban 1 si nu Guvernul PSD. In ianuarie insa, OMS spunea distribuai mesaje ale guvernului Chinei care sustinea ca „nu sunt dovezi privind transmiterea COVID-19 de la om la om”.

Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la inceputul sedintei Comitetului Executiv National, ca Romania se afla intr-o situatie dificila.

“Ne aflam intr-o situatie dificila, nu pentru PSD, pentru noi toti si am ajuns astazi intr-o situatie pe care am tot evitat-o, mai ales autoritatile si cu o intarziere de doua luni am revenit la restrictiile de circulatie. Si cu o mare presiune pe tot sistemul sanitar, pe administratiile locale, pe politisti si mai nou pe Armata. Cea mai mare eroare a fost expunerea cadrelor medicale. Oamenii asteapta de la noi ce stim sa facem cel mai bine, sa ii implicam, sa ii ajutam si sa ne organizam”, a spus liderul PSD.

El a precizat ca Guvernul avea timp trei luni, de cand a fost declarata epidemia de coronavirus, sa cumpere materialele sanitare si echipamentele necesare.

“Ajutorul imediat trebuie indreptat catre persoanele varstnice, exista o parere foarte clara, persoanele varstnice trebuie sa evite contactul si trebuie sa evite cat mai mult sa iasa din casa. Guvernul a avut timp trei luni de zile din ianuarie de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca o sa fie o pandemie, a avut timp sa cumpere si medicamente si teste si echipamente de protectie. Incearca sa induca aceasta greseala catre alt guvern, cred ca catre Guvernul Orban 1, sub nicio forma catre noi”, a transmis Ciolacu, citat de news.ro.

Citeste si: Cum minteau chinezii. Pe 14 ianuarie anuntau ca nu sunt dovezi privind transmiterea COVID-19 de la om la om

Informatia prezentata de Ciolacu este falsa. La mijlocul lunii ianuarie, OMS transmitea pe Twitter un mesaj linistitor, in care se sustinea ca autoritatile din China nu au gasit „dovezi privind transmiterea COVID-19 de la om la om”. OMS a declarat pandemie de coronavirus abia pe 11 martie.

Ludovic Orban a reamintit, in conferinta de presa de marti seara, ca la preluarea guvernarii nu existau stocuri de echipamente si materiale sanitare, necesare in lupta cu Covid-19.

Mai mult despre: ,

Comentarii: