Ciolacu, prima reactie: „Ministrul Finantelor e un om mai suparacios. Este foarte greu ca un ministru sa puna conditii”. Ultimatum pentru Bolos

politica

Marcel Ciolacu, intalnire, guvern, juristi, Rosia Montana

Premierul Marcel Ciolacu a avut joi o reactie dura fata de refuzul ministurlui PNL al Finantelor, Marcel Bolos, de a aviza noua lege a pensiilor. E s-a inchis in birou, asteptand ca ministrul sa isi puna semnatura. Sedinta de guvern a fost amanata de doua ori.

„Este foarte greu ca un ministru sa puna conditii. Legea trece de sedinta. Ministrul poate sa faca observatii in baza bugetului de anul asta, in 2024 va fi altul.
E un om mai suparacios.

Eu nu fac intelegeri cu ministrii, eu conduc guvernul din functia de prim-ministru”, a declarat Ciolacu, conform unor surse guvernamentale.

Ciolacu i-a dat apoi un ultimatum lui Bolos.

„Sunt de acord ca Romania va trebui sa aiba o reforma fiscala. Asta inseamna, spre exemplu, introducerea impozitarii progresive. Asta inseamna ca ministrul va primi astazi termen pentru digitalizare. E in PNRR, daca termenii sunt depasiti, e problema lui”, a amenintat Ciolacu.

Sedinta guvernului ar fi trebuit sa aiba loc de la ora 12.00, a fost amanata pentru ora 13.00. Sedinta a inceput la ora 14.30, iar ministrul Finantelor si-a dat avizul cu rezerve.

„Azi avem pe masa guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Aduce doua majorari de pensii in anul 2024. Prima va fi in 2024 cand va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea, a doua va veni la 1 septembrie cand majoritatea pensiilor vor creste prin recalculare, reparand nedreptati majore. Vor fi eliminate toate inechitatile din sistemul public de pensii, atat cele dintre femei si barbati dar si cele dintre persoanele pensionate in baza unor legi diferite.

Mai mult, prin aprobarea acestei legi vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea cresterii pensiilor pana in anul 2070. Am parcurs si avizul Ministerului de Finante si categoric in anul 2024 nu va fi nicio marire de impozite in Rominia”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu le-a transmis liberalilor, joi, ca il va da afara din guvern pe Marcel Bolos, ministru al Finantelor, daca acesta nu avizeaza noua lege a pensiilor. „Bolos ori avizeaza, ori pleaca”, a amenintat Ciolacu, conform unor surse politice.

Conducerea PNL a transmis ca este de acord cu legea pensiilor, iar Bolos a mentionat ca va trimite aviz cu observatii.

Ciuca este sediul guvernului pentru discutii cu Ciolacu, sedinta de guvern fiind amanata de la ora 12.00 la 13.00.

Impactul bugetar al noii legi a pensiilor, conform Ministerului Finantelor:

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos (PNL), a refuzat joi dimineata sa semneze noua lege a finantelor si modificarile la legea privind limitarea tranzactiilor cash, au confirmat surse politice pentru aktual24.ro.

Conform surselor, Bolos a refuzat sa aprobe legea pensiilor din cauza ca nu exista sursa de finantare pentru a fi crescute, de doua ori, in cursul anului 2024. A doua oara, pensiile ar urma sa fie crescute in septembrie, chiar inainte de alegerile prezidentiale.

Presedintele PNL, Nicoale Ciuca, a declarat joi ca „la cifrele anuntate aseara, impactul este de aproximativ 3% din PIB, este enorm, trebuie sa identificam sursele de finantare, nu putem sa promitem oamenilor. Sa nu venim cu promisiuni nesustinute financiar. Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil!”.

El a precizat ca ministrii PNL vor aviza legea dupa ce vor fi stabilite sursele de finantare pentru majorarea pensiilor.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a avut joi inainte de sedinta de Guvern, o reactie la nemultumirile venite dinspre PNL, pe noua lege a pensiilor. Ea a precizat ca ceea ce circula nu are legatura cu realitatea si ca a explicat in comisia de munca care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie pana in decembrie, aproximativ 55 de miliarde lei. ”Asta inseamna ca ceea ce se rostogoleste acum este fals, aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie pana in decembrie”, a spus ministrul, precizand ca fata de majorarea cu 13,8 %, care oricum era prevazuta si pe actuala formula a legii, impactul suplimentar este de 10 miliarde.

”Luni am fost in comisia pentru munca din Camera Deputatilor, puteti sa luati inregistrarea, si in comisia pentru munca, pe datele pe care noi le aveam, am explicat care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie pana in decembrie, absolut corect, aproximativ 55 de miliarde lei noi”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

”Asta inseamna ca ceea ce se rostogoleste acum este fals, aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie pana in decembrie”, a precizat ministrul Muncii.

Ea a precizat ca ministerul va da toate cifrele, pentru impactul bugetar.

”Va dau fisa financiara a proiectului, astfel incat dumneavoastra sa vedeti exact care este impactul. Fata de majorarea cu 13,8 %, care majorare oricum era prevazuta si pe actuala formula a legii, impactul suplimentar este de 10 miliarde”, a spus ministrul Muncii, citata de news.ro.

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat joi, ca este nevoie de o clarificare pe legea pensiilor, dupa ce aseara au aparut informatii in spatiul public de la doamna ministru Bucura ca impactul ar fi de 55,6 miliarde de lei iar din calculele de la Ministerul de Finante suma este diferita.

El a precizat ca este un impact mare pe care trebuie sa si-l asume cu date concrete si sa existe sustenabilitate pentru aceasta decizie. La cifrele anuntate aseara de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3 % din PIB ceea ce este enorm de mult si trebuie sa identificam sursele de finantare, a mai spus liderul PNL.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: