Ciolacu se intalneste la Guvern cu magistratii. I-a adus si pe Ciuca, Budai si Gorghiu

politica

Ciolacu, prim ministru, norme, plan national de combatere a cancerului

Premierul Ciolacu are o intalnire, marti, la Palatul Victoria cu reprezentanti ai magistratilor in contextul avalansei de proteste din justitie legate de iminenta modificare a legilor legate de pensiile speciale.

La intalnire participa Ciolacu, Ciuca, Gorghiu (ministrul Justitiei), Predoiu (fostul ministru al Justitiei), Budai (ministrul Muncii), iar din partea magistratilor este prezenta Alina Corbu.

Procurorii din Bucuresti au anuntat, marti, ca intra in greva generala pe o perioada nedeterminata in semn de protest fata de intentiile coalitiei guvernamentale de a modifica legile legate de „pensiile de serviciu”.

„Avand in vedere discutiile din spatiul public privind iminenta adoptarii unor modificari radicale ale conditiilor de acordare a pensiei de serviciu a magistratilor,

In ciuda deschiderii permanente la dialog pe care reprezentantii sistemului judiciar au aratat-o in toata aceasta perioada,

Tinand seama de faptul ca punctele de vedere exprimate de sistemul judiciar si de catre asociatiile profesionale au fost ignorate complet in procesul legislativ,
Admitand ca sistemul actual de pensionare necesita ajustari (spre exemplu, pensia de serviciu nu ar trebui sa depaseasca cuantumul salariului net),

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si al parchetelor de pe langa judecatoriile de sector inteleg sa adopte, ca forma de protest, suspendarea pe perioada nelimitata a activitatii, cu exceptia unor cauze considerate urgente, pana la adoptarea unei reglementari previzibile care sa respecte independenta justitiei si statutul magistratilor, in baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte sa fie inlaturate inechitatile existente, iar pe de alta parte, sa se tina cont de statutul magistratilor, conditiile de munca si perspectivele sistemului judiciar in ansamblul sau.

Solicitam ca punctele de vedere exprimate de intreg corpul magistratilor in Adunarile generale din data de 31.05.2023 sa fie avute in vedere in procesul legislativ de adoptare a modificarilor legislative cu privire la pensiile magistratilor”, a anuntat Parchetul Bucuresti.

Si Tribunalul Bucuresti va intra in greva.

„Adunarea Generala a Judecatorilor Tribunalului Bucuresti, intrunita in sedinta din 20 iunie 2023, la convocarea Presedintelui Tribunalului Bucuresti, in prezenta a 213 judecatori:

– a hotarat, in unanimitate, ca iminenta modificare a dispozitiilor legale care consacra pensia de serviciu pentru judecatori este de natura a incalca independenta si a afecta statutul constitutional al judecatorilor;

– a hotarat, cu o majoritate covarsitoare, adoptarea unei forme de protest fata de parcursul procesului legislativ, constand in amanarea tuturor cauzelor pe o perioada nedeterminata, incepand cu data de 21 iunie 2023, cu exceptia urmatoarelor cauze: masurile preventive in materie penala, cauzele prevazute la art. 138 Cod procedura penala, perchezitiile domiciliare si cauzele urgente in materie civila lato sensu (ordonante presedintiale vizand minorii, masura plasamentului de urgenta, ordine de protectie, rapirile internationale de minori, suspendari provizorii de executare), greva (actiune in constatarea nelegalitatii grevei, actiune in suspendarea grevei)”, a precizat Tribunalul intr-un comunicat.

Un protest similar ar urma sa fie si la Curtea de Apel Bucuresti, au precizat surse judiciare pentru aktual24.ro. Magistratii de la CAB au de gand sa intre de miercuri in greva.

La sedinta Coalitiei de luni, de la Palatul Victoria, s-a stabilit ca saptamana viitoare, marti sau miercuri, va fi dat un vot in Camera Deputatilor, decizionala, asupra proiectului de lege privind pensiile speciale, pentru indeplinirea unui jalon asumat in acest sens prin PNRR.

Reactia ministrului Justitiei, Alina Gorghiu

“Ministerul Justitiei respecta dreptul la libera exprimare al magistratilor, dar porneste de la premisa ca dialogul este solutia rezolvarii oricarei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform caruia nicio pensie nu poate sa depaseasca salariul este unul moral. Societatea romaneasca asteapta aceasta reforma a pensiilor de serviciu.

Proiectul privind pensiile de serviciu reprezinta un jalon din cadrul PNRR a carui atingere intra in responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultarile cu reprezentantii profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justitiei) sunt pasi prealabili parcursi de Ministerul Muncii in vederea obtinerii unei solutii agregate si materializate in proiectul de lege mentionat.

Ministerul Justitiei subliniaza necesitatea identificarii unor solutii de echilibru intre imperativul respectarii angajamentelor de reforma asumate de statul roman, inclusiv in sectorul pensiilor, si cel al asigurarii functionalitatii si eficientei sistemului judiciar, a calitatii actului de justitie privit ca serviciu public.

MJ isi reafirma deschiderea catre colaborare si dialog constructiv cu CSM pe orice tema privind sistemului judiciar”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: