Ciolos a aflat detalii din culisele PSD. Avertisment dur adresat lui Ciolacu: „Sa renunte rapid, altfel va fi responsabil direct si fara scuze de o tragedie nationala”

politica

Presedintele PLUS, Dacian Ciolos, anunta ca are informatii conform carora Marcel Ciolacu are pozitii publice fata de criza sanitara in functie de „date” din sondaje, pentru a castiga cat mai mult electoral.

„Stiu ca PSD a lansat si sustinut o linie narativa a ‘dictaturii sanitare’ pentru ca sefii acestui partid au avut date conform carora electoratul este sensibil la astfel de mesaje si este obosit dupa o perioada lunga de restrictii si izolare. Insa as vrea sa-l sfatuiesc pe domnul Ciolacu sa renunte rapid la incercarile de a capitaliza politic aceasta criza, pentru ca altfel va fi responsabil direct si fara scuze de o tragedie nationala”, avertizeaza Ciolos.

Mesajul integral:

„Sunt foarte ingrijoratoare relatarile din ultimele zile cu privire la balbele si capacitatea scazuta a sistemului sanitar de a gestiona un numar din ce in ce mai mare de cazuri de COVID-19. Am citit si am aflat despre confuzia generala in judetele sau orasele cele mai lovite, despre neputinta unor DSP-uri de a indruma corect oamenii cu teste pozitive care sunt in panica, despre numarul mic de medici care le fac fata cu greu, in ture lungi si obositoare, pacientilor in stare grava.

Cred ca e nevoie din partea Guvernului de o abordare mai decisa, mai concreta si fara jumatati de masura, pentru ca altfel ne indreptam spre tragedii individuale si comunitare care, macar in ultimul ceas, ar putea fi evitate.

Stiu si ca PSD a lansat si sustinut o linie narativa a ‘dictaturii sanitare’ pentru ca sefii acestui partid au avut date conform carora electoratul este sensibil la astfel de mesaje si este obosit dupa o perioada lunga de restrictii si izolare. Insa as vrea sa-l sfatuiesc pe domnul Ciolacu sa renunte rapid la incercarile de a capitaliza politic aceasta criza, pentru ca altfel va fi responsabil direct si fara scuze de o tragedie nationala.

Orice politician e ascultat de un numar mai mare sau mai mic de oameni care au incredere in judecata si in deciziile liderilor. Este vremea ca politicienii sa fie responsabili pentru viata romanilor, altfel se vor face vinovati de moartea unor semeni care cred in vorbele lor.

Trebuie sa ne gandim sa facem, dupa ce vom trece de criza, un pact national de sanatate publica. Cu o decizie de finantare a sanatatii pe termen lung pe care sa o aprobe toate partidele, dar fara amestec politic dupa ce pactul este semnat. Si cu un ministru al Sanatatii independent, cu un mandat mai lung decat al unui Guvern. Altfel nu vom putea face pasi inainte si nu vom scapa de manageri de spitale impusi politic, de sefi de DSP fara legatura cu medicina, de spitale subfinantate si de conditii grele pentru putinii medici care au ramas acasa”, a scris Ciolos pe Facebook.

Un mesaj similar a fost lansat si de Klaus Iohannis, care a acuzat PSD ca a creat intentionat criza sanitara pentru a profita electoral.

„PSD, nemultumit de reusitele Guvernului PNL, a vrut sa creeze o criza sanitara pentru a avea motiv sa critice Guvernul. PSD – intentionat – a creat o criza sanitara pentru ca la sfarsit sa vina si sa critice Guvernul pentru masuri care nu au putut fi luate. Pentru PSD nu conteaza ca mii de romani s-au imbolnavit, ca sute de romani au murit, pentru PSD a fost important sa creeze o criza ca sa aiba pentru ce critica Guvernul. Acesta este PSD, aceasta este explicatia”, a spus seful statului, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a aratat ca noile date cu privire la numarul de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 si persoane decedate reprezinta „un nou record negativ, extrem de ingrijorator”, precizand ca se pune intrebarea cum s-a ajuns la aceasta situatie.

Seful statului a explicat ca in starea de urgenta, cand in vestul Europei existau, din pacate, sute de mii de cazuri, zeci de mii de morti, in Romania a fost epidemie cu decese, dar un numar „foarte limitat”. El a indicat ca lucrurile au mers bine pana acum cateva saptamani, cand social-democratii au cautat „solutii pentru PSD” amanand legislatia.

„Autoritatile isi facusera treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autoritatile s-au mobilizat. In ansamblu, putem sa spunem ca la inceput lucrurile au mers foarte bine. Pana acum cateva saptamani, pandemia a fost gestionata bine de Guvern, de autoritati. Dar, aceasta situatie nu a convenit PSD-ului. Guvernul si-a facut treaba, presedintele si-a facut treaba, autoritatile si-au facut treaba. Si atunci PSD-ul a cautat solutii pentru PSD, nu pentru romani. Din pacate, trebuie sa recunoastem, PSD controleaza inca majoritati in Parlamentul Romaniei, PSD impreuna cu altii cu care pactizeaza, de exemplu cu UDMR. Sa nu uitam recenta faza cand PSD a incercat sa treaca pe sest o initiativa a UDMR-ului sa dea autonomie asa-zisei secuimi si altele. Si atunci PSD-ul actionat acolo unde are inca putere in Parlament. Au facut harcea-parcea putina legislatie pe care am avut-o pentru a gestiona aceasta pandemie, cu un cinism (…) inimaginabil au tras de timp dupa ce au distrus parte din legislatie ca sa nu apara noua legislatie. Dupa ce i-am criticat aseara, PSD a fost foarte nervos si m-a acuzat ca eu caut vinovati. Nu, stimati pesedisti, nu caut vinovati, ii cunosc si ii arat cu degetul si o sa-i arat si astazi: pe voi”, a afirmat Iohannis.

El a amintit ca pe 25 iunie CCR a stabilit ca anumite articole din Legea 55 sunt neconstitutionale si in aceeasi zi au fost 460 de cazuri noi si zece decese, iar pe 2 iulie Curtea a motivat decizia si in acea zi au fost 450 de cazuri si 20 de decese.

„Guvernul nu a putut in aceasta perioada sa vina cu o noua initiativa, fiindca, stim cu totii, trebuie asteptata motivarea CCR pentru ca si decizia si argumentatia sa fie preluata in noua forma legislativa. Dupa care Guvernul se misca foarte rapid si in patru zile, in 6 iulie, depune initiativa noii legi care stabileste masuri sanitare, in esenta izolarea si carantinarea, in Parlament. In ziua respectiva am avut 250 de noi pacienti si 18 decese. Inca suntem intr-o zona de control. Dupa care ce vedem: PSD incepe sa traga de timp si aceasta lege care putea sa fie trecuta urgent prin Parlament, sa dea Guvernului instrumentul necesar cu care sa lucreze se dezbate timp de doua saptamani, in care pacienti bolnavi pleaca acasa, nu este nimeni amendat, nu mai este nimeni carantinat. (…) Legea ajunge la mine abia in 18 iulie. O promulg imediat si o public. 889 de cazuri in 18 iulie”, a spus Iohannis.

Seful statului a sustinut ca, in aceasta situatie, Guvernului i s-au luat din mana legile timp de aproape trei saptamani.

„Un zidar nu poate sa construiasca o casa fara mortar, cum un tamplar nu poate sa lucreze fara cuie. Asa un Guvern nu poate sa lucreze fara lege. Guvernului i s-au luat din mana legile timp de aproape trei saptamani si practic nu a putut sa gestioneze asa cum a trebuit criza. PSD cu un cinism inimaginabil a tras de timp si a creat aceasta situatie in Parlament”, a afirmat el.

Mai mult despre: ,

Comentarii: