politica

Citu anunta ca are un as in maneca: „In Parlament sunt foarte multi oameni responsabili”

Premierul Florin Citu sugereaza ca va avea parte de o sustinere neasteptata in Parlamentul Romaniei, desi calculele de acum arata ca motiunea de cenzura va trece fara nicio problema. In acelasi timp, mai multi lideri ai PNL „garanteaza” ca Florin Citu va ramane premier.

Citu a declarat la TVR ca este sustinut de „foarte multi oameni responsabili in Parlamentul Romaniei”.

„Doar niste lideri iresponsabili pe care nu-i intereseaza bunastarea romanilor se gandesc la alegeri anticipate. Doar acestia pot sa faca acest lucru. Partidul National Liberal nu este iresponsabil. Noi vrem sa guvernam si vom guverna Romania, nu vrem sa aruncam Romania in aer.

(…) Asta cu avantajat de anticipate, mai este mult pana ajungem acolo. Pana la urma, in Parlamentul Romaniei, pe langa liderii politici care tipa toata ziua la televizor, sunt foarte multi oameni responsabili in Parlamentul Romaniei, care nu vor sa arunce acum Romania in aer. Eu va spun ca sunt oameni cu care eu vorbesc si care vad aceste reforme, si sunt ca peste tot”, a sustinut Citu.

Citu a mai spus ca sunt sanse foarte mari, peste 50%, sa ramana prim-ministru cu drepturi depline si dupa ziua de marti, in care se dezbate si voteaza motiunea de cenzura a PSD impotriva Guvernului, transmitand ca PNL nu va fi „ingenuncheat” si nu negociaza cu „cei care stau la masa cu PSD”.

„PNL tocmai a avut un congres unde am castigat presedintia PNL. Nu exista alta varianta pentru PNL. Si am spus-o si inainte de congres si acum. A fost votul in BPN de doua ori. Nu exista alta varianta pentru PNL si asta trebuie sa o inteleaga toti cei care vor sa negocieze cu PNL. Ce pot sa spun este ca PNL o sa fie la guvernare si va guverna pana in 2024 cu premier. Nu exista o alta varianta pentru PNL. Avem atat de multe de facut si avem un program de guvernare axat pe reforme. Eu nu cred si vreau sa-i vad pe cei de la USR votand in Parlament cu PSD si AUR impotriva reformelor din PNRR, impotriva reformei pensiilor pe care impreuna am facut-o, reforma salarizarii, reforma administratiei. Vreau sa vad ca se asa se intampla”, a afirmat Citu.

El a adaugat ca PNL va guverna in perioada urmatoare.

Intrebat ce sanse sunt ca Guvernul sa supravietuiasca motiunii de cenzura de marti si sa ramana premier cu drepturi depline, Citu a spus: „Sanse foarte mari. Da, cred ca sunt mai mari de 50%. Ma bazez pe toate strategiile si pe negocierile om cu om si pe mai multe lucruri”.

Chestionat cum va guverna PNL daca Guvernul cade, Citu a spus: „Vom face o majoritate care sa sustina un guvern. In Parlamentul Romaniei sunt sigur ca sunt parlamentari responsabili care vor vota un guvern care vine cu un program de reforme care vor duce la beneficii pentru romani, lucru pe care l-am inceput”.

„Eu spun ce va face PNL. Si in aceasta perioada am vazut foarte multe atacuri la PNL. Trebuie sa se opreasca. PNL nu este ingenuncheat de nimeni si nu va fi ingenuncheat cat voi fi presedinte al PNL. Nici din interiorul PNL, nici din exteriorul PNL. Iar cei care vor sa negocieze cu PNL trebuie sa fie atenti la miscarile pe care le fac in perioada urmatoare. Noi nu negociem cu cei care stau la masa cu PSD, cel mai mare dusman al poporului roman din ultimii 30 de ani, si cu AUR. Daca stai la masa cu ei, nu poti sa stai la masa cu noi. Este foarte clar. (…) I-am vazut pe cei de la USR ca sunt langa PSD. In momentul in care tu spui ca esti langa PSD, nu mai ai cum sa stai vreodata langa PNL”, a subliniat liderul liberal.

Potrivit premierului, daca acest Guvern va cadea, urmatorul va fi creat de PNL, UDMR, minoritati, fara USR PLUS, prin negocieri.

„Cred ca USR PLUS nu vrea sa fie la guvernare. (…) Eu sunt sigur ca sunt foarte multi oameni din USR PLUS care inteleg ca directia in care conducerea partidului merge este una gresita”, a sustinut Florin Citu.

El a adaugat ca presedintele Klaus Iohannis il sustine.

„Nu mai e nevoie de semnale. Domnul presedinte Klaus Iohannis a spus foarte clar, cred ca si la congres si din Statele Unite, ca nu exista niciun motiv pentru mine sa-mi dau demisia sau sa fiu demis. Mai mult de atat nu putea sa spuna”, a precizat premierul.

Intrebat de ce PNL nu renunta la el ca premier, Citu a raspuns: „Sunt doua lucruri. In primul rand, nu exista nicio garantie ca nu se va mai intampla”.

„In al doilea rand, PNL a trecut tocmai printr-un congres in care si-a ales conducerea, si-a ales presedintele PNL, iar premierul este presedintele PNL. Si cei care negociaza cu PNL trebuie sa respecte PNL. Nu este vorba despre mine, este vorba despre ceea ce reprezinta PNL si presedintele PNL. Eu am aratat ca pot sa ma dau la o parte cand a fost in interesul PNL. Dar, astazi este alta situatie: sunt presedintele PNL si nu voi permite nimanui din interior sau exterior sa vorbeasca de rau sau sa incerce sa ingenuncheze PNL”, a adaugat Citu.

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a dat asigurari, joi, ca Florin Citu va ramane premier si ca PNL va continau sa guverneze inca trei ani si jumatate, pana la alegerile din 2024.

„Trei ani jumate noi vom fi la guvernare. Sub diverse formule, noi vom fi la guvernare”, a declarat Rares Bogdan la Antena 3.

Si secretarul general al PNL, ministrul de Finante Dan Vilceanu, a declarat joi ca ii este greu sa creada faptul ca USR ar vota motiunea de cenzura initiata de PSD pentru ca ar avea efecte electorale pe termen mediu si lung.

„Sa vedem ce va face USR. URS PLUS va avea un congres in weekend-ul acesta si se va alege presedintele. Isi vor alege si Birou, sau cum se numeste la ei organismul de conducere, si dupa aceea sunt convins ca vor lua o decizie. Mi-e greu sa cred, totusi, desi in politica niciodata sa nu zici niciodata, dar mi-e greu sa cred totusi ca USR s-ar putea lega la cap cu un vot alaturi de PSD. Mi-e greu sa cred, pentru ca asta ar insemna o dezamagire a electoratului lor si efecte electorale pe termen mediu si lung”, a precizat Dan Vilceanu, intrebat care sunt asteptarile legate de motiunea de cenzura.

Referitor la declaratia purtatorului de cuvant al USR PLUS, Ionut Mosteanu, conform careia parlamentarii partidului vor vota prima motiune de cenzura care va fi supusa votului, Vilceanu a mentionat ca „USR a spus asta inainte sa aiba un congres” si ca este convins ca un presedinte ales se va gandi la propriul partid mai mult decat se gandesc candidatii din acest moment.

„In momentul in care devii presedinte al USR trebuie sa te gandesti ce se va intampla cu partidul tau pe termen mediu si lung, iar un vot alaturi de PSD, culmea exact al USR-ului care ii blama pe altii ca voteaza alaturi de PSD, ar insemna pentru electoratul lor o dauna pe termen mediu si lung. Sunt convins de lucrul acesta”, a afirmat Dan Vilceanu, prezent la conferinta de lansare a campaniei anti-contrabanda, organizata de JTI Romania, citat de Agerpres.

De asemenea, el a fost intrebat cine ar putea lua locul lui Florin Citu in functia de prim-ministru si daca PNL are astfel de planuri de rezerva.

„Si daca ar exista o strategie nu v-as spune-o. Pe de alta parte, va garantez ca nimeni nu va lua locul domnului Citu. Acum vorbim de presedintele Partidului National Liberal, care a fost ales acum cateva zile cu putin peste 60%. Adica o victorie destul de categorica si nimeni nu isi pune problema in momentul acesta sa schimbe premierul. Nici macar presedintele care ar putea sa faca acest lucru, dar deja a declarat, va aduceti aminte, in mai multe randuri, ca premierul nu are motive sa demisioneze si nici sa fie demis”, a precizat secretarul general al PNL.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja
Tags: florin citu

Recent Posts

Ce spun liderii PSD si PNL despre „Cartelul din Carpati”. Ciolacu: „Nu am stiinta, o sa ma informez”

Liderii PSD si PNL au comentat cu mare reticenta investigatia "Cartelul din Carpati" realizata de…

4 ore ago

Un premiu ascuns in politica de confidentialitate a unui site, revendicat dupa trei luni

O sticla de vin gratuita a fost in cele din urma revendicata dupa ce oferta…

7 ore ago

Dupa Hagia Sofia, Erdogan transforma si biserica antica Chora din muzeu in moschee

Turcia a deschis pentru credinciosii musulmani biserica antica Choradin Istanbul, a doua convertire majora sub…

7 ore ago