Citu, atacat iar de PSD-istul Caciu la un forum economic: „Avem mult de reparat, suntem intr-un dezechilibru major. Nu fac parte dintre cei care sunt foarte avantati in a spune ca Romania este Tigrul Europei”

politica

Romania se afla intr-o situatie de dezechilibru major pe marii indicatori macroeconomici si nu fac parte dintre cei care sunt foarte avantati in a spune ca suntem Tigrul Europei, a declarat, joi, la un forum economic organizat de trustul Intact, ministrul Finantelor, Adrian Caciu. Caciu a lansat mai multe atacuri la adresa lui Citu, fara a-l nominaliza insa.

„Nu suntem in situatia unui Guvern care a venit cu viziuni ‘nu-stiu-de-care’, care sa ne puna intr-o situatie de a dezechilibra dezechilibrele pe care le avem deja in economie. Dimpotriva, de a stabiliza aceste dezechilibre, de a ajunge la o situatie pe termen mediu de echilibru macroeconomic, de a crea un parteneriat real cu mediul economic si social si de a fi jucatori impreuna – actorii statali cu actorii privati – in ceea ce inseamna un obiectiv strategic al Romaniei, in sensul dezvoltarii acestei tari.

Nu fac parte dintre cei care sunt foarte avantati in a spune ca Romania este Tigrul Europei, la acest moment sau ca Romania si-a revenit din redresare. Suntem intr-o situatie de dezechilibru major pe marii indicatori macroeconomici.

Avem de multe ori tendinta sa nu ne uitam si pe indicatorii microeconomici sau sectoriali sa vedem decalajele de echilibru dintre factori de productie componenti ai oricarui business. Eu cred ca unde trebuie sa lucram este la instrumentele de echilibrare sectoriala sau integrata sau parteneriatul acesta dintre noi trebuie sa duca la o legiferare mai favorizanta dezvoltarii capitalului romanesc, mediului de afaceri romanesc”, a spus Caciu.

Ministrul Finantelor a mentionat, totodata, ca cel mai important dezechilibru este ca s-a generat o economie de consum, foarte vulnerabila si necapitalizata.

„In acest moment, cand construim bugetul, suntem intre zona de apetit de a intra in economie cu stimuli economici direct sau indirect catre sistemul privat, de a intra in zona de infrastructura publica cu stimuli de natura investitionala, de a echilibra putin din pierderile sociale. Un ochi rade, unul plange atunci cand faci bugetul, pentru ca deja presa este cu noi si reclama faptul ca nu sunt reglaje foarte puternice pe zona sociala.

Nu sunt pentru ca, deocamdata, producatorul de valoare adaugata care poate tine in spate toata tara nu este intr-o zona de stabilitate. Din punctul meu de vedere, uitandu-ma pe cifrele macro, avem mult de reparat pentru a ajunge in zona de stabilitate.

Suntem victimele propriilor noastre politici. Cel mai important dezechilibru este ca am generat o economie de consum, foarte vulnerabila, necapitalizata si acolo unde insulele de procesare si export au inceput sa rasara, nu stiu daca statul a fost intotdeauna partenerul corect, ajutandu-le sa se dezvolte si sa creeze bunastare pe orizontala si pe verticala. Statul a dezvoltat statistic companii. As prefera sa nu mai discutam economie din perspectiva statistica, ci din perspectiva reala”, a subliniat demnitarul, citat de Agerpres.

Conform oficialului, trebuie sa se iasa din zona finantarii mediului de afaceri neonest, care creeaza competitie neloiala pe piata.

„Una dintre masuri este aceea de a cobori plafonul la microintreprinderi. Pe unii ii deranjeaza, pe unii nu. Impozitul la microintreprinderi dureaza deja din 2017, iar cifra de afaceri medie in aceasta zona era de 56.000 de euro. Aveam doar o mie de companii din 670.000 care depasesc 500.000 de euro. Anul acesta, numai din bugetul de stat, 92 de miliarde de lei reprezinta investitiile, deci 20 de miliarde de euro, groso modo, se duc catre investitiile publice. Trebuie sa iesim din zona de finantare a mediului de afaceri neonest si mai ales a celui care creeaza distorsiuni si competitie neloiala prin modul de comportament si conduita comerciala sau fiscala”, a afirmat Adrian Caciu.

In ceea ce priveste taxa de solidaritate, oficialul a precizat ca este „exclusa”, pentru ca „trebuie sa ne uitam mai intai cum este aplicat regimul nostru fiscal”.

„Taxa de solidaritate este exclusa. Trebuie sa ne uitam mai intai cum este aplicat regimul nostru fiscal. Exista o carenta structurala a economiei romanesti care se numeste capitalul negativ din economie. In general e vorba despre micile companii care din diverse motive au ajuns in zona de capital negativ la nivel total agregat de 380 de milioane de lei, iar nimeni nu face nimic cu acest capital negativ.

Trebuie sa ajutam acele companii cu capital negativ care merita salvate, dar intr-o conduita care sa nu mai incurce economia. Impreuna cu dumneavoastra (mediul de afaceri, n.r.) vom face un parteneriat, o sa creez un Colegiu consultativ la nivelul Ministerului Finantelor. Plecam de ideea urmatoare: casa noastra este subreda pentru ca nu are fundatie de beton. Noi degeaba ne dorim o vila cand inca aceasta coliba a noastra poate fi luata de orice viitura. Intr-o tara care isi permite an de an sa aiba 11% evaziune fiscala sau economie informala de 27% repetitiv, nu conjuctural, nu facem altceva decat sa mergem spre mediul de afaceri si spunem „Mai da-mi o taxa”. Nu asta trebuie sa fie abordarea”, a sustinut ministrul Finantelor.

In viziunea acestuia, constructia bugetului pentru anul viitor se face pentru a oferi mediului de afaceri predictibilitate.

„Bugetul se face acum pentru a oferi mediului de afaceri un instrument de predictibilitate, un instrument de plan de business pentru ce inseamna investitiile publice, un instrument de bugetare de business pentru stimulii economici care pot veni. O sa fie foarte multe programe cu garantii de stat.

Nu suntem intr-o situatie foarte roz. Zona capitalului este intr-una de suferinta, din punctul meu de vedere. Din punct de vedere la economistului din mine, spun ca investitiile nu rezolva intotdeauna problemele structurale ale unui business. Eu vad in completarea investitiilor o abordare sectoriale a problemelor cu care ne confruntam. Statul sta de ani de zile cu banii la usa – fonduri europene. Statul s-a comportat intotdeauna ca un spectator. Nu consider ca aceasta este calea corecta a actorului statal in raport cu mediul economic. Trebuie sa fim parteneri”, a declarat Caciu.

Intact Media Group organizeaza, joi, la Palatul Parlamentului, editia a V-a a evenimentului „Forumul Capitalului Romanesc”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: