Citu atrage atentia ca PSD-istul Caciu de la Finante s-a dat de gol. PSD-istii iau in calcul un imprumut de la FMI: „Deja s-a discutat in ministerul respectiv”

politica

Florin Citu, interviu, exclusiv, Marcel Ciolacu, accident nefericit al istoriei, PSD, taxe

Presedintele PNL, Florin Citu, a sustinut, joi, ca atunci cand un ministru mentioneaza Fondul Monetar International sau recesiunea inseamna ca deja s-a discutat despre acestea, facand astfel referire la declaratiile ministrului de Finante, Adrian Caciu.

„Referitor la remarcile despre FMI, recesiune, dobanzi, inflatie, as vrea sa va aduc aminte ca nu am pomenit niciodata FMI sau recesiunea. Orice economist, orice om care lucreaza in piata financiara stie foarte bine ca, atunci cand un ministru mentioneaza FMI sau recesiune, asta inseamna ca deja s-a discutat in ministerul respectiv, cu institutiile internationale, si despre FMI si despre recesiune. De aceea nu am spus niciodata, pentru ca este un semnal ingrijorator din partea unui ministru sa mentioneze astfel de lucruri in spatiul public. Este o cutuma, atunci cand deja vorbesti de recesiune, de exemplu in piata financiara, se spune ca deja suntem in recesiune. Inca nu am vazut declaratia, dar vreau sa cred ca nu a fost facuta o declaratie de la un minister atat de important si chiar de la ministru care sa mentioneze cele doua lucruri, FMI si recesiunea”, a spus presedintele PNL, intr-o conferinta de presa, la sediul central al partidului.

Florin Citu a tinut sa precizeze ca el s-a declarat ingrijorat de „directia in care mergem”.

„Rata inflatiei este cu mult peste tinta pe care si-a asumat-o Banca Centrala, nu o spun eu, o spune Banca Centrala, o inflatie de 8,2% la finalul anului trecut, o rata a inflatiei care eu cred ca va creste in perioada urmatoare si s-ar putea sa ajunga la 10%, este o rata a inflatiei foarte, foarte mare. In guvernarea pe care am condus-o si in guvernarea dinaintea mea, guvernarea liberala, eu tin mine ca rata inflatiei nu a fost cea mai mare din UE. Imi aduc aminte ca atunci cand am preluat guvernarea rata inflatiei era cea mai mare din UE, imi aduc aminte ca dobanzile erau mai mari cand am preluat guvernarea, ele au scazut in guvernare. Imi aduc aminte ca ne-am imprumutat la dobanzi negative de doua ori, o performanta pe care am facut-o inaintea Marii Britanii, de exemplu, o tara cu o istorie financiara foarte mare si am reusit sa facem acest lucru. Eu sper si vreau sa cred ca si acum se poate face asa ceva. E nevoie de ambitie, de cunoastere, de curaj, dar poti sa te imprumuti la dobanzi din ce in ce mai mici, la dobanzi negative, daca dai pietelor financiare o perspectiva de incredere”, a explicat fostul premier.

Citu a subliniat necesitatea unei perspective in ceea ce priveste economia.

„Mesajul meu este foarte clar – in momentul in care incep sa creasca dobanzile se pare ca exista o neintelegere sau creste neincrederea din partea institutiilor care te finanteaza. Eu nu as lua foarte usor faptul ca inflatia este mare in Romania, ca dobanzile au crescut, pentru ca o inflatie mare oricat am vrea noi sa ne ascundem inseamna antrenarea cererii din partea angajatilor de salarii mai mari, ceea ce este normal, vom vedea dupa aceea o crestere a dobanzilor pentru ca dobanzile real-pozitive sunt cele care atrag investitii, nu cele real-negative si nimeni nu vrea sa tina banii sau sa investeasca banii cand are un randament negativ. Asta inseamna ca si dobanzile s-ar putea sa creasca si, daca Doamne fereste se duc peste 10% ca sa fie real-pozitive, chiar avem o problema pentru ca cresterea dobanzilor inseamna si o franare a economiei. De aceea am fost eu ingrijorat. Am vazut ca si Agentia Fitch este ingrijorata, dar ca sa nu mai fie nimeni ingrijorat trebuie sa fie o perspectiva, trebuie sa vedem in ce directie duce aceasta economie”, a afirmat presedintele PNL.

El a precizat ca, daca in decembrie deficitul bugetar a crescut cu doua – trei puncte procentuale, acest lucru arata ca Romania intra intr-o noua paradigma, cea in care sunt folosite cheltuielile bugetare pentru a creste economia, si nu investitiile si cresterea veniturilor.

Joi, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a afirmat ca „platim mai mult anul acesta pe dobanzi, pentru ca acestea sunt aferente capitalului imprumutat, iar in ultimii doi ani Romania a imprumutat 57 de miliarde de euro si cand ai un volum de imprumuturi mai mare, evident ca vei avea un volum de dobanzi mai mare de platit”.

„Nu stiu de ce este domnul presedinte Citu (Florin Citu, presedintele PNL – n.r.) ingrijorat. Dobanzile, in acest moment, sunt stabile. E adevarat, la un nivel ridicat, pentru ca au crescut foarte accelerat intre ianuarie 2021 si noiembrie 2021, de la 2,5% la 5,4%. Vorbesc despre dobanzile la titlurile de stat romanesti. In momentul acesta dobanzile s-au stabilizat si sunt chiar mai mici decat in noiembrie, undeva la 5,36%. De ce sunt problematice dobanzile? Pentru ca inflatia cu care ne confruntam, lasata poate de cei care au fost inaintea noastra si astazi sunt ingrijorati, este cea mai mare inflatie din ultimii 17 ani. Daca nu vrem sa ne uitam si in spate, evident ne ingrijoram de viitor. Guvernul este foarte responsabil si actionam foarte prudent. Absolut toate riscurile privind dobanzile au fost luate in calcul si prezentate in coalitie si in Parlament, adoptate de Parlament prin Strategia Fiscal-Bugetara si Legea plafoanelor anuale. Deci, nu putem spune acum ca e ceva ce a aparut dupa acest lucru”, a declarat Caciu.

Potrivit ministrului Finantelor, Romania nu se afla in risc de recesiune si nici in situatia de a apela la sprijinul Fondului Monetar International.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: