politica

Ciuca: „Am primit sprijin de la cetateanul roman, am primit sprijin enorm de la societatea civila”. Continua sa laude coalitia cu PSD: „Cel mai important aspect a fost sa realizam stabilitatea politica”

Stabilitatea politica si dialogul cu investitorii au generat „un alt profil de incredere” pentru Romania, a declarat premierul Nicolae Ciuca, subliniind ca pentru Guvern cel mai important aspect l-a reprezentat asigurarea stabilitatii politice, pentru a dobandi increderea partenerilor in dialogul pe probleme de securitate.

„Pentru guvern – revenind la latura politica – cel mai important aspect a fost sa realizam stabilitatea politica, in baza careia sa putem sa construim, sa putem sa dobandim increderea partenerilor nostri pentru tot ceea ce inseamna dialogul pe probleme de securitate. Securitate fara bani nu se poate, ca atare este nevoie de economie, avem nevoie de investitii in economie. Si atunci stabilitatea politica si dialogul cu investitorii au generat un alt profil de incredere pentru tara noastra. Nu intamplator discutam astazi de cresterea procentului de investitii straine directe in Romania. Nu intamplator, la nivelul Guvernului, s-a stabilit cea mai mare suma pentru investitii din ultimii 32 de ani de la bugetul de stat. Nu intamplator au fost luate decizii care sa puna laolalta tot ceea ce se intampla prin deciziile politice in domeniul economic, pentru ca, pana la urma, economia si resursele sunt cele care genereaza tot ceea ce este nevoie pentru un profil de securitate consolidat, un profil de pivot pe care ne dorim sa il consolidam in regiunea Marii Negre”, a spus premierul, prezent vineri la cea de-a VI-a editie a Black Sea and Balkans Security Forum, citat de Agerpres.

Precizarile au venit dupa ce Nicolae Ciuca a fost intrebat daca eforturile facute pana in prezent de Romania pentru asigurarea rezilientei, in actualul context de securitate, sunt suficiente. Prim-ministrul a replicat ca schimbarile i-au afectat pe cetateni, dar si institutiile statului, atat in Romania, cat si in tarile membre UE si NATO. El a mentionat ca primul indiciu care prevestea iesirea din zona de confort a fost invadarea Georgiei.

„Trebuie sa pornim de la primele indicii pe care noi a trebuit sa le luam in calcul si sa le analizam, care oarecum prevesteau iesirea din acea zona de confort. Primele indicii s-au petrecut imediat dupa Summitul NATO din 2008 de la Bucuresti, cand Rusia a invadat Georgia. S-a reusit atunci o solutie si o stabilizare a situatiei. A urmat anexarea Crimeei, a urmat invazia din estul Ucrainei si, ulterior, prezenta militara rusa in sud-estul Mediteranei, in Siria si consolidarea celor doua platforme de proiectie a fortelor din Crimeea si din Kaliningrad, concomitent cu consolidarea prezentei in Mediterana, mai precis, in Latakia, in Siria. Toate acestea au fost elementele pe care a trebuit sa le avem in vedere si oarecum sa luam masuri”, a spus Nicolae Ciuca.

El a aratat ca in ultima perioada la nivelul UE au fost luate decizii care vizeaza capacitatea de raspuns a Uniunii, precum crearea unui pachet de forte de reactie rapida. Ciuca a subliniat ca Romania face parte din aceste demersuri, iar prezenta aliata pe teritoriul tarii noastre reprezinta o decizie politica importanta care are relevanta atat pentru Alianta, cat si in interiorul Uniunii Europene. Premierul a facut referire totodata la decizia de alocare a 2,5% din PIB pentru aparare.

„Din punct de vedere al componentei politice, cea mai importanta a fost decizia de a aloca 2% din buget pentru aparare. Anul acesta, pornind de la provocarile din ce in ce mai intense si din ce in ce mai aproape de teritoriul tarii noastre, la nivelul CSAT, la propunerea presedintelui Romaniei s-a luat decizia ca incepand de anul viitor sa alocam 2,5%. Este o linie pe care s-au inscris majoritatea tarilor aliate pentru ca avem nevoie ca impreuna sa construim capabilitati interoperabile care sa fie in masura sa asigure forta de raspuns in fata oricarei provocari de natura militara”, a spus Nicolae Ciuca.

In ce priveste politica externa, premierul a vorbit despre intalnirile bilaterale menite sa sustina parcursul statelor din Balcanii Occidentali.

„Din punct de vedere al politicii externe – pentru ca a fost o alta latura pe care ne-am axat eforturile noastre – a trebuit sa tinem cont de tot ceea ce inseamna provocarile in regiunea Marii Negre. Balcanii au reprezentat de asemenea o provocare pentru noi si dincolo de prezenta militara si diplomatica au fost o serie intreaga de intalniri bilaterale si am incercat sa coagulam tot ceea ce putea sa fie instrumentat, astfel incat sa sprijinim si sa ne aducem aportul la toate proiectele si la sprijinirea parcursului pe care tarile din Balcanii Occidentali si-l doresc, astfel incat sa poata sa isi indeplineasca obiectivele de tara”, a spus Ciuca.

Premierul a declarat ca Guvernul a primit sprijin in demersurile sale atat de la societatea civila, dar si de la cetateni.

„La nivelul Guvernului, sigur, nu este deloc usor, nu este simplu. Guvernul, in sine, se bazeaza foarte mult pe toate institutiile statului, pe dialogul si comunicarea cu societatea civila. Am primit sprijin enorm de la societatea civila si vreau sa adaug un argument cat se poate de real: am primit sprijin de la cetateanul roman. In tot acest ansamblu de provocari, am putut sa vedem fiecare dintre noi reactia romanilor in momentul in care acest razboi a izbucnit, iar chestiunea aceasta – am sa spun foarte simplu – ne-a insufletit si ne-a dat incredere ca putem sa mizam in primul rand pe solidaritate nationala si dupa aceea sa mizam pe solidaritatea la nivelul UE si NATO, solidaritate care in momentul de fata, din punctul meu de vedere, reprezinta centrul de greutate pentru tot ceea ce urmeaza sa gestionam in perioada imediat urmatoare”, a spus Nicolae Ciuca.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

34 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

40 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago