Ciuca: „Anuntul candidaturii presedintelui Klaus Iohannis pentru functia de Secretar General al NATO trebuie privit ca un demers al Romaniei, pe care toti trebuie sa-l sustinem”

politica

Presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, a declarat marti, in sedinta solemna a parlamentului dedicata marcarii a 20 de ani de la aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica si a 75 de ani de existenta a NATO ca Romania poate aspira azi sa conduca cea mai puternica alianta militara defensiva din istorie iar anuntul candidaturii presedintelui Klaus Iohannis pentru functia de Secretar General al NATO trebuie privit ca un demers al Romaniei, pe care toti trebuie sa-l sustinem.

Nicolae Ciuca a declarat in cadrul sedintei solemne ca la 2 aprilie 2004, steagul Romaniei era arborat la sediul NATO din Bruxelles.

”La acea data, ma aflam in Irak, la comanda batalionului de infanterie cu care Romania a participat la coalitia internationala. Imi aduc aminte si acum mandria pe care am resimtit-o – mandria ca am contribuit, alaturi de colegii mei din armata, la aceasta reusita nationala istorica. Povestea intrarii noastre in NATO este povestea fiecarui diplomat care ne-a reprezentat cu dedicare si intelepciune peste hotare. Este povestea fiecarui soldat din Armata Romaniei care a pus serviciul militar pe primul loc, de multe ori cu riscul vietii. Povestea intrarii noastre in NATO este povestea fiecarui roman si a fortei noastre ca natiune”, a spus presedintele Senatului, citat de news.ro.

Nicolae Ciuca a subliniat ca in 1990, initierea unei relatii diplomatice cu NATO a fost printre cele mai importante actiuni de politica externa ale Romaniei, la scurt timp dupa caderea comunismului.

”Angajamentul Romaniei de a fi parte a NATO a devenit clar inca din 1993. Iar in ianuarie 1994, Romania a fost primul stat fost comunist care a semnat Parteneriatul pentru Pace, un pas decisiv pe traseul integrarii nord-atlantice. Politica anilor ‘90 a fost una tensionata, tranzitia a presupus sacrificii enorme din partea tuturor romanilor. Totusi, dincolo de diferente, liderii politici au gasit puterea de a merge pe calea integrarii euro-atlantice. Valurile de extindere ale NATO nu au fost altceva decat rezultatul firesc al determinarii statelor din Europa Centrala si de Est. Aderarea la NATO a fost expresia aspiratiei noastre firesti si legitime pentru democratie si libertate, pentru a ne regasi locul in marea familie euro-atlantica”, a spus Ciuca.

El a mentionat ca unii isi amintesc si acum de Summit-ul de la Madrid din 1997. ”Eu personal nu am uitat emotia si speranta acelui moment, entuziasmul national pentru un proiect de tara pe care ni l-am dorit cu totii. Chiar daca Romania nu a fost invitata sa adere la NATO atunci, comunicatul final al Summit-ului de la Madrid a recunoscut progresele noastre. Romania se afla pe drumul cel bun. Tot in 1997, Romania si Statele Unite au pus bazele Parteneriatului Strategic, care a devenit unul dintre pilonii politicii externe romanesti”, a completat Ciuca.

Potrivit presedintelui Senatului, ”mult asteptata decizie de invitare a Romaniei in NATO a venit in anul 2002 la Praga iar doi ani mai tarziu tara noastra devenea membru cu drepturi depline al Aliantei Nord Atlantice”.

”Toate aceste momente au presupus acord politic larg. Iesita din comunism, Romania se confrunta cu decalaje enorme in materie de institutii, economie, armata, mentalitati si practici. Dar am reusit sa le transformam, pentru ca am stiut ce vrem si am fost uniti. Am construit o Romanie democratica euro-atlantica. Suntem astazi aici pentru ca am avut sustinerea romanilor. Suntem astazi aici, ca stat important si respectat in NATO, ca pilon de stabilitate in regiune, pentru ca guverne diferite, cu ideologii si viziuni diferite au inteles ca obiectivul national al aderarii la NATO primeaza. As vrea ca cei mai tineri dintre noi sa stie aceste lucruri”, a declarat Nicolae Ciuca.

Liderul PNL a aratat ca au trecut 20 de ani de la momentul arborarii steagului tricolor la sediul NATO.

”Pentru memoria colectiva este important sa spunem de unde am pornit si ce ne-a facut sa reusim. Romania este azi profund transformata. Avem cele mai solide garantii de securitate pe care le-am avut vreodata. Suntem nu doar beneficiari de securitate, ci un stat de baza in asigurarea securitatii pe Flancul Estic al NATO. Cand vorbesc de stabilitate ma refer la: stabilitatea democratica interna; la increderea pe care o dam ca partener predictibil, pe care aliatii se pot baza; si la sustinerea constanta si solida pentru NATO din partea cetatenilor romani. Am fost printre primii care s-au angajat sa creasca bugetul pentru aparare la 2% din PIB, intr-o perioada in care multi inca subestimau ambitiile expansioniste ale Rusiei si amenintarile de securitate din regiune. Inca dinaintea inceperii razboiului din Ucraina, am fost printre primii care au vorbit deschis despre aceste amenintari. Am cerut intarirea Flancului Estic si un echilibru de raportare la partea nordica si cea sudica a Flancului Estic, inclusiv prin cresterea prezentei militare cu trupe permanente, nu doar rotationale”, a tinut sa precizeze Ciuca.

Presedintele Senatului a mai afirmat ca ”Romania a fost, de asemenea, un varf de lance in sustinerea importantei strategice a Marii Negre pentru securitatea regiunii, a Europei si nu numai”.

”In urma eforturilor diplomatice ale Romaniei, in comunicatul final al Summit-ului de la Vilnius din vara anului trecut, a fost mentionat rolul strategic al Marii Negre. Toate acestea dovedesc faptul ca Romania are o maturitate a intelegerii contextului de securitate, care vine deopotriva din experienta istorica si din atasamentul pentru valorile NATO”, a spus Ciuca.

Presedintele Senatului a mai declarat ca dintr-o tara fosta comunista, iesita din 45 de ani de intuneric impus de Moscova, Romania a reusit ca in doua decenii de la aderarea la NATO sa fie un membru-cheie al aliantei.

”Romania poate aspira azi sa conduca cea mai puternica alianta militara defensiva din istorie. Anuntul candidaturii presedintelui Klaus Iohannis pentru functia de Secretar General al NATO trebuie privit ca un demers al Romaniei, pe care toti trebuie sa-l sustinem, ca expresie a rolului crucial pe care il joaca tara noastra astazi. Traim intr-o lume profund schimbata. Pe de-o parte, Europa nu mai este un continent al pacii, din cauza invadarii Ucrainei de catre Rusia lui Putin. Razboiul de cucerire a revenit pe continentul nostru. Pe de alta parte, Finlanda si Suedia s-au alaturat NATO, iar Alianta Nord-Atlantica este mai solida ca niciodata”, a declarat el.

Ciuca a tinut sa sublinieze ca ceea ce ne face puternici nu este doar capacitatea militara, ci si forta principiilor si a obiectivelor noastre.

”Vrem sa facem o lume mai sigura si mai buna pentru generatiile viitoare, sa ne protejam cetatenii si sa aparam libertatea si democratia. Razboiul din Ucraina este un razboi intre democratie si dictatura. Ucraina lupta nu doar pentru propria sa integritate teritoriala si pentru aspiratiile sale europene, ci pentru libertatea intregii Europe, pentru o ordine globala bazata de reguli, pentru o lume in care natiunile au dreptul de a-si alege viitorul pe care si-l doresc. Avem datoria de a face tot ce ne sta in putinta pentru a sprijini Ucraina in acest razboi”, a spus Nicolae Ciuca.

”Nu stiu daca ne aflam intr-o epoca „pre-razboi” – depinde de noi si de actiunile noastre urmatoare. Un dicton latin spune ca cei care doresc pacea trebuie sa fie pregatiti de razboi. Daca suntem responsabili, daca suntem pregatiti sa ne aparam cetatenii, daca suntem uniti si determinati, vom putea descuraja razboiul. Ca militar, am depus un juramant sa imi apar patria si sa fiu in slujba romanilor. Si asta am facut in toata cariera mea. In fiecare zi”, a mai spus el.

Presedintele Senatului a multumit tuturor celor care au contribuit la aderarea Romaniei la NATO si, ulterior, la evolutia tarii noastre in cadrul Aliantei Nord-Atlantice din 2004 pana azi. ”Nu in ultimul rand, multumesc romanilor. Romania este astazi in prima linie a luptei pentru democratie. Iar apartenenta noastra la NATO ne face increzatori intr-un viitor mai bun”, a afirmat Ciuca in finalul discursului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: