Ciuca da asigurari ca Rusia nu va reusi sa faca probleme Romaniei la iarna: „Au fost depozitate peste 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale”

news

Premierul Nicolae Ciuca a declarat joi ca in momentul de fata nu exista niciun fel de temere ca Romania sa nu aiba gazul necesar pentru iarna 2022 – 2023, precizand ca, pana in prezent, au fost depozitate peste 1,6 miliarde metri cubi de gaze naturale.

„Masura este una de precautie, o masura prin care, asa cum am demonstrat pana in momentul de fata, avem nevoie in continuare de mentinerea solidaritatii la nivelul Uniunii Europene, iar Romania a fost parte la toate deciziile care au mentinut si consolidat solidaritatea in interiorul Uniunii Europene”, a afirmat premierul, intrebat la o conferinta de presa despre decizia Comisiei Europene privind reducerea consumul de gaze.

El a mentionat ca evolutia depozitarii zilnice a gazelor este „foarte consistenta si incurajatoare” si ca miercuri a fost depasit pragul de 1,6 de miliarde de metri cubi de gaz in depozite.

„Ceea ce va pot spune in momentul de fata este ca ieri am depasit 1.600.000.000 de metri cubi in depozitare. Ca atare, evolutia depozitarii zilnice este una foarte consistenta si incurajatoare, pentru ca, daca va aduceti aminte, atunci cand am fost la Corbu si am participat la inaugurarea exploatarii din offshore, am precizat ca (…) sunt patru etape: era o etapa pana la 1 august, cea de a doua etapa – pana la 1 septembrie, 1 octombrie si 1 noiembrie, astfel sa ajungem la 1 noiembrie la 80% din capacitate. Noi ar fi trebuit ca pana la 1 august sa ajungem la 46%, 57% la 1 septembrie, 66%, daca nu ma insel, la 1 octombrie si 80% la 1 noiembrie. S-ar putea sa fi gresit penultima cifra. Progresia si asa cum arata cifrele astazi – suntem peste procentele asumate si chiar la sfarsitul saptamanii trecute aveam 200 de milioane de metri cubi peste ceea ce aveam in depozite in perioada similara a anului trecut. Ca atare, (…) am avut un grup de lucru cu toate institutiile din domeniul exploatarii si depozitarii gazelor si in momentul de fata nu exista niciun fel de temere ca Romania sa nu aiba gazul necesar pentru iarna 2022-2023”, a explicat premierul.

Potrivit premierului, decizia privind reducerea consumului de gaze va fi luata „in functie de cantitatile de gaz care vor exista in depozitare inainte de inceperea reala a iernii”.

„Pe moment, preocuparea noastra este sa facem in asa fel incat sa ne asiguram resursele necesare si de gaz si de carbune pentru a putea sa avem energie la iarna. Nu este deloc lipsit de relevanta ca exploatarile de lignit sa poata sa extraga si sa depoziteze cat mai mult, sa nu ne mai intalnim cu situatia pe care am avut-o anul trecut, cand in depozite aveam o cantitate care ne asigura functionarea centralelor pe carbune de la Oltenia de la 3 la 5 zile maxim”, a adaugat Ciuca.

El a spus ca toate datele depind foarte mult si de conditiile meteorologice.

„Pe de o parte, seceta care poate sa afecteze productia de energie electrica hidro si iarna care poate sa afecteze, la randul ei, productia de energie electrica, in mod deosebit pe eoliana, pentru ca sub o anumita temperatura pe energia obtinuta din eolian nu mai vine pentru ca nu mai functioneaza, iar cea de carbune, daca nu avem carbune, este foarte greu sa mentii un ritm de productie a energiei la capacitatea pe care o au termocentralele in momentul de fata. (…) Acum cand discutam va pot spune ca am analizat debitul. Debitul este la 50% din normal, nu este afectata capacitatea de productie a energiei in hidrocentrale, dar nici nu exista foarte mult optimism pentru ca ea sa se mentina la acest nivel si daca perioada de seceta va continua, productia va scadea cu certitudine”, a precizat premierul.

Premierul a vizitat, joi, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice din Ramnicu Valcea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: