politica

Ciuca, despre beneficiile prezentei Romaniei in UE: „Produsul Intern Brut s-a triplat dupa aderarea la UE”

Prim-ministrul Nicolae Ciuca arata, cu ocazia aniversarii a 15 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), ca Produsul Intern Brut al tarii s-a triplat in aceasta perioada, iar PIB-ul pe cap de locuitor a devenit de aproape patru ori mai mare, din 2006 pana in 2021.

„Marcam astazi 15 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. La 1 ianuarie 2007, tara noastra a devenit parte a acestui proiect european unic, care a asigurat si continua sa asigure stabilitatea si prosperitatea continentului nostru. Masura succesului aderarii noastre la UE este confirmata atat de mentinerea unui sprijin larg al cetatenilor romani pentru Uniune, cat si de bunastarea adusa in cei 15 ani de apartenenta la Uniune”, afirma Ciuca intr-un mesaj transmis sambata.

Premierul precizeaza ca fonduri europene de zeci de miliarde de euro au intrat in tara si continua sa vina, contribuind la investitii care cresc nivelul calitatii vietii si aduc mai aproape standardele occidentale la care ne raportam, in timp ce alte peste 90 de miliarde de euro sunt puse la dispozitie de Uniunea Europeana, in urmatorii ani, prin Planul National de Redresare si Rezilienta si prin cadrul financiar multianual.

„Dar poate cel mai important castig a fost acela al liberei circulatii pentru oameni, bunuri si servicii. Milioane de romani lucreaza, invata ori isi petrec vacantele in alte tari din Uniunea Europeana. Majoritatea exporturilor romanesti sunt in state membre UE. Piata Unica Europeana este deschisa antreprenorilor romani, care beneficiaza de acces liber si sprijin acordat prin finantarile europene”, transmite Nicolae Ciuca.

El adauga ca proiectele finantate cu fonduri europene, a caror absorbtie trebuie eficientizata, contribuie incontestabil la dezvoltarea economica si sociala a tarii noastre, sustinand reforme dificil de realizat doar prin propriile forte, iar obiectivele ambitioase ale Uniunii in diverse domenii actioneaza ca un stimul important in orientarea si avansarea masurilor de la nivel national.

„Romania europeana este mai conectata, mai inovativa si mai prospera decat oricand in istoria sa, aflandu-se in mod constant in topul economiilor cu cea mai rapida crestere economica din UE. Solidaritatea europeana, marcata si prin decizia istorica de adoptare, in contextul pandemiei de Covid-19, a Planului European de Redresare si Rezilienta, va permite sustinerea reformelor necesare pentru un curs de dezvoltare inclusiva, de care sa beneficieze toti romanii, indiferent daca locuiesc in zonele urbane sau rurale, in oricare parte a Romaniei, daca doresc o educatie adaptata exigentelor inovative ale economiei viitorului sau acces la servicii mai bune de sanatate”, a mai declarat premierul.

In opinia sa, integrarea deplina a Romaniei trebuie sa includa obiectivele majore privind indeplinirea angajamentelor Mecanismului de Cooperare si Verificare, aderarea la Spatiul Schengen si intrarea in Zona Euro, locuri de munca bine platite, economie bazata pe energie curata si digitalizare.

„Suntem, in egala masura, ca stat care valorifica experienta propriei aderari la Uniune acum 15 ani, pregatiti sa actionam in continuare pentru a transmite mai departe valorile si principiile europene, in vecinatatea noastra, catre partenerii nostri care au facut o optiune strategica solida, pe calea reformelor si a proceselor de modernizare europeana”, mai arata Nicolae Ciuca.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

19 minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

3 ore ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

34 de minute ago

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

O oră ago

Propunere soc: Donald Trump solicita ca lui Joe Biden sa i se faca testul anti-drog inainte de prima dezbatere prezidentiala

Donald Trump a cerut vineri ca Joe Biden sa fie testat antidrog inainte de cele…

30 de minute ago