Ciuca, in Parlament: „Europa a picat testul, nu Romania, la votul privind aderarea la Schengen”

politica

Premierul Nicolae Ciuca a declarat, luni, in plenul Parlamentului, ca votul din Consiliul de Justitie si Afaceri Interne impotriva extinderii spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria a generat „revolta, frustrare si dezamagire” la nivelul intregii societati romanesti si a fost „un test pe care nu Romania, ci Europa l-a picat”, mentionand ca tara noastra va ramane angajata si va avea o atitudine constructiva pentru realizarea cat mai rapida a obiectivului de aderare.

Afirmatia a fost facuta la sedinta Parlamentului in care Roberta Matsola, presedintele Parlamentului European, a rostit un discurs.

„Votul din Consiliul de Justitie si Afaceri Interne privind extinderea spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria a generat revolta, frustrare si dezamagire la nivelul intregii societati romanesti, cu atat mai mult cu cat Romania a parcurs o serie de pasi importanti in acest an, pentru a ne apropia de momentul aderarii depline. Acest vot s-a intamplat, desi ne-am bucurat de o sustinere europeana larga din partea statelor membre si a institutiilor europene, inclusiv a dumneavoastra, doamna presedinte, sustinere pentru care va multumim. Regretam ca o opozitie singulara a Austriei a dus la acest rezultat care neaga un drept legitim al Romaniei”, a afirmat Ciuca.

El a mentionat ca acest vot a reprezentat un test pe care „nu Romania, ci Europa l-a picat”.

„Daca in planul agendei europene decizia din Consiliul JAI a parut o chestiune secundara, pentru o natiune constitutiva a Europei, acest vot a ridicat un serios semn de intrebare, la care Europa trebuie sa mediteze. Pentru ca a fost un test pe care nu Romania trebuia sa il treaca, ci Europa l-a picat. Perioada urmatoare va fi marcata de numeroase asemenea teste – fie ca e vorba de criza energetica, de migratie, de extinderea Uniunii Europene sau de relatiile ei externe. Daca vom lasa interesele nationale sa prevaleze, daca vom urma exclusiv calculele electorale, majoritatile politice, simpatiile sau antipatiile nationale, ne putem pregati pentru un esec. Europa nu este doar o simpla declaratie politica privind valori impartasite, ci ea se construieste pas cu pas prin atitudini si abordari”, a transmis premierul, citat de Agerpres.

Ciuca a aratat ca Romania ramane angajata pentru realizarea obiectivului de intrare in Schengen.

„Avem de ales intre a fi cu adevarat o Europa puternica sau de a ne confrunta cu disolutia acestui proiect. In acelasi timp, suntem pe deplin incredintati ca spatiul Schengen va deveni mai puternic, mai sigur si mai prosper prin integrarea Romaniei in interiorul sau. Ca urmare, va asigur ca ramanem angajati si vom avea o atitudine constructiva pentru realizarea cat mai rapida a acestui obiectiv. Am convingerea ca, la fel ca si pana acum, vom beneficia de sustinerea ferma a Parlamentului European”, a adaugat Nicolae Ciuca.

Prim-ministrul s-a referit la aderarea Romaniei la NATO si Uniunea Europeana, Romania fiind in randul natiunilor care respecta valorile unei societati libere si democratice, statul de drept si dreptul international.

El a punctat faptul ca acest an a fost deosebit de greu, iar raspunsul comun la provocarile razboiului din Ucraina a fost solid si Romania a fost in prima linie de actiune.

„Am demonstrat ca impreuna putem face fata acestor incercari. Am reusit, in fata provocarilor, sa ne consolidam unitatea si solidaritatea. In actualul context geopolitic, in care valorile de baza ale Europei si spatiului euro-atlantic – libertatea, democratia, suprematia legii si apararea drepturilor fundamentale – sunt puse la incercare de razboiul brutal pornit de catre Rusia impotriva Ucrainei, Uniunea a reusit sa reafirme validitatea modelului european, precum si soliditatea valorilor si principiilor pe care este fundamentata. Romania a fost in prima linie de actiune de la inceputul acestui razboi. Autoritatile romane au actionat unitar, coordonat, in deplina solidaritate cu poporul ucrainean”, a sublinat Ciuca.

A evidentiat si sprijinul european acordat Republicii Moldova, inclusiv ca urmare a eforturilor constante ale Romaniei in acest sens.

„Criza resurselor energetice, migratia, schimbarile climatice, declinul fortei economice europene – toate aceste teme vor genera, cel mai probabil, dezbateri extrem de intense in viitor. Neincrederea publica in solutiile si functionarea birocratiei europene nu va ajuta succesul acestor dezbateri”, a mai punctat premierul.

Nicolae Ciuca a mai spus ca anul 2022 a adus si aspecte pozitive pentru Romania, referindu-se la raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, care reprezinta „o recunoastere si o confirmare la nivel european a faptului ca directia reformelor pe care am urmat-o cu consecventa in ultima perioada este cea corecta”.

S-a referit si la „multiplele provocari in plan economic” care vor trebui gestionate in perioada urmatoare, mentionand ca Planul de redresare pentru Europa incurajeaza statele membre UE sa realizeze reforme si investitii semnificative, iar Romania este hotarata sa foloseasca toate oportunitatile oferite de acest instrument.

„Semnarea, la Bucuresti, in prezenta presedintelui Comisiei Europene, a Acordului care va permite furnizarea de energie electrica pentru tarile europene, prin cablul submarin din Marea Neagra, pe ruta Azerbaidjan – Georgia – Romania, reprezinta cea mai recenta dovada concreta a rolului pe care tara noastra este dispusa sa si-l asume in regiune si la nivelul Uniunii”, a mai declarat el.

Potrivit premierului, „consolidarea rezilientei interne si externe, solidaritatea, coeziunea si principiul de a nu lasa pe nimeni in urma sunt mai actuale decat oricand”.

„Este absolut necesar sa raspundem asteptarilor cetatenilor prin initiative si solutii concrete la nivel european, care sa conserve unitatea si sa evite accentuarea unor diviziuni sau a unor cercuri diferite de dezvoltare. Guvernul pe care il conduc sustine necesitatea de a avea pozitii convergente cu privire la temele majore ale agendei europene si ma bucur ca perspectivele cooperarii Romaniei cu Parlamentul European sunt foarte bune”, a conchis premierul, transmitandu-i multumiri presedintelui Parlamentului European pentru sprijinul acordat Romaniei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: