Ciuca, mesaj pentru AUR si Sosoaca: „Romania nu va ajunge pe mana demagogilor si a populistilor pentru ca destinul Romaniei este sa fie parte din lumea libera, din lumea occidentala”

politica

Ciuca la Iasi

Presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, a afirmat in discursul sustinut in Piata Unirii din Iasi, cu ocazia celebrarii a 165 de ani de la infaptuirea Unirii Principatelor Romane, ca este nevoie de unitate pentru apararea Romaniei de populism si oportunisti pentru ca destinul sau sa fie parte din lumea libera.

„Ne regasim aici pentru a sarbatori impreuna 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, la 24 ianuarie 1859. Atunci cand a avut obiective clare si un plan de tara, Romania a avut doar de castigat. De aceea, cine intelege cu adevarat istoria unui popor intelege ce are de facut in continuare. Revolutia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859, formarea Romaniei Mari de la 1918 si Revolutia din 1989 sunt momente ale unui singur destin istoric. Acest destin istoric inseamna Romania occidentala, Romania europeana, Romania suverana si independenta”, a declarat presedintele Senatului.

Nicolae Ciuca a afirmat si ca Romania isi indeplineste datoria istorica fiind parte din „lumea occidentala libera”.

„Prin efortul nostru, al tuturor, suntem stat membru al Uniunii Europene, suntem un aliat respectat in NATO, si putem sa ne aparam cetatenii intr-o lume in care conflictele armate si economice se inmultesc”, a spus Nicolae Ciuca.

Fostul premier liberal a sustinut ca „in fata unui destin istoric, conflictele politice marunte, disputele personale, orgoliul populistilor si falsul patriotism al demagogilor dispar fara urma”. In acest sens, a mentionat ca „istoria se scrie in contexte favorabile, prin fapte mari de curaj si prin vointa de a depasi toate greutatile”.

Presedintele Senatului a subliniat ca Romania si intreaga lume libera se afla intr-un moment de rascruce.

„Razboiul din Ucraina, conflictul militar din Orientul Mijlociu, toate acestea au avut si au in continuare un impact asupra vietilor noastre de zi cu zi. Pacea, bunastarea oamenilor si intreaga ordine regionala si mondiala au fost puse sub semnul intrebarii. Cu toate acestea, Romania a reusit un lucru remarcabil. A ramas un pol de stabilitate si un pol al democratiei in regiunea noastra”, a afirmat Nicolae Ciuca in discursul sau.

El a subliniat ca prioritatea este de asigura stabilitate, nu accentuarea crizelor si conflictelor din societate.

„In fata crizelor, prioritatea noastra a fost sa asigure stabilitatea tarii, nu sa accentuam conflictele din societate. Stiu ca multi romani sunt nemultumiti si trebuie sa vorbim deschis despre aceste nemultumiri. Stiu ca multi oameni sunt dezamagiti si asteapta mai mult de la clasa politica. Vor sa vada solutii pentru preturile in crestere. Vor sa vada solutii pentru venituri mai mari. Vor sa vada solutii pentru finalizarea marilor proiecte de infrastructura. Vor sa vada solutii pentru o fiscalitate echitabila, pentru scoli mai bune si spitale mai performante. Pentru oameni, conteaza cum traiesc zi cu zi. Pentru oameni, conteaza cum sunt tratati de institutiile statului atunci cand au nevoie de ele. Pentru oameni, conteaza ce facem in mod concret pentru a avea o viata mai buna in comunitatea lor. Romanii stiu care este adevarul si romanii au mereu dreptate. Pentru ei si binele lor, statul si institutiile trebuie sa lucreze”, a mai spus Nicolae Ciuca, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat ca inca este actual indemnul lui Simion Barnutiu: „Tineti cu poporul toti, ca sa nu rataciti!”. Daca nesocotim acest adevar, inseamna ca nu ne facem cum se cuvine datoria”.

El a transmis si ca tara noastra „nu va ajunge pe mana demagogilor si a populistilor pentru ca destinul Romaniei este sa fie parte din lumea libera, din lumea occidentala, din lumea celor puternici”.

„Drumul pe care mergem astazi, desi este greu, este cel corect. Adevarata solutie este sa continuam dezvoltarea pe care am generat-o in acesti ani prin efortul nostru, al tuturor. Obiectivul nostru pentru viitor este Romania – pol de dezvoltare regionala. Ca acest lucru sa se intample, avem nevoie de cei mai buni administratori in fruntea tarii, in fruntea judetelor si a localitatilor. Avem nevoie de adevarati gospodari ai banilor europeni si ai banilor de la bugetul national si de la bugetele locale. Atunci cand ne-am gospodarit bine si am avut un obiectiv comun, am reusit sa facem lucruri cu impact major pentru viata oamenilor la nivel local si national”, a mai spus Nicolae Ciuca.

Presedintele Senatului a amintit de proiectele finantate cu bani europeni pentru dezvoltarea Iasi si a Moldovei, cat si conectarea regiunilor prin intermediul autostrazilor.

„Toate aceste proiecte nu se puteau face fara bani europeni si banii europeni nu ar exista fara un regim democratic stabil. Asadar, dezvoltarea Romaniei nu se poate face in absenta democratiei si a banilor europeni. Democratia inseamna incredere si banii europeni inseamna dezvoltare”, a spus Ciuca.

La finalul discursului, fostul premier liberal a mentionat ca „trebuie sa avem incredere in fortele noastre si sa ne unim pentru a apara Romania de oportunisti, de populisti si de toti cei care vor sa ne deturneze destinul nostru istoric”, intrucat „cel mai frumos cadou pe care putem sa il facem Romaniei de Ziua Unirii Principatelor este increderea noastra in viitorul ei”.

Dupa mesajele transmise de pe scena din Piata Unirii, participarea la oficierea serviciului religios si depunerea de coroane, Nicolae Ciuca si celelalte autoritati locale si centrale nu au mai dansat celebra Hora a Unirii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: