Ciuca neaga ca drona ruseasca era exploziva: „Nu exista urme ale unei explozii, ci a fost un aparat de supraveghere asupra caruia s-a pierdut controlul”

politica

Fostul premier si fost ministru al Apararii Nicolae Ciuca a afirmat, vineri, ca, in cazul fragmentelor de drona gasite in judetul Tulcea, nu eista urme ale unei explozii, ci a fost un aparat de supraveghere asupra caruia s-a pierdut controlul si s-a prabusit in tara noastra. El a mentionat ca tehnologia nu ajuta la a vedea tot, de aceea este nevoie de o verificare la fata locului pentru confirmarea sau infirmarea unei astfel de informatii.

Nicolae Ciuca a fost intrebat, vineri, la Eforie Nord, despre glontul gasit intr-o gospodarie din Chilia Veche si daca el considera ca tot ce s-a intamplat in ultimele zile reprezinta un atac la securitatea Romaniei.

“Sunt aspecte care, pur si simplu, se petrec in proximitatea Romaniei, la limita de granita dintre Romania si Ucraina. Sunt evenimente care, din pacate, intr-o astfel de situatie se pot intampla si partea de analiza sau de a expune un punct de vedere pe un astfel de subiect, fara sa stiu care sunt datele tehnice, nu o voi face pentru ca este un aspect care tine, pur si simplu, de specialistii care trebuie sa elucideze ceea ce s-a intamplat si cum s-a intamplat”, a afirmat Nicolae Ciuca, citat de news.ro.

El a motivat apoi de ce nu doreste sa comenteze aceste aspecte.

“De aceea am zis ca nu vreau sa comentez, sa-mi dau cu parerea, pentru ca in astfel de situatii, atat la nivelul Ministerului Apararii, cat si al Ministerului de Externe, al celorlalte structuri din sistemul national de aparare si siguranta nationala se fac aceste analize, pentru ca trebuie demonstrat daca s-a petrecut acest eveniment cu intentie sau a fost pur si simplu din greseala. Si atunci, intr-un fel sunt masurile cand este dovedita intentia, altele sunt masurile in momentul in care a fost, pur si simplu, o scapare”, a explicat fostul premier.

El a mai fost intrebat care sunt masurile de siguranta care s-ar putea lua si ce mesaj are pentru oamenii care locuiesc in acea zona de granita.

“Este datoria Ministerului Apararii Nationale si a tuturor institutiilor din sistem care isi desfasoara activitatea pe frontiera Romaniei, la granita cu Ucraina, sa evalueze situatia si sa realizeze acel dispozitiv de supraveghere, monitorizare si avertizare, astfel incat populatia din zona respectiva sa poata sa fie atentionata din timp despre eventualitatea oricarui pericol”, a declarat Nicolae Ciuca.

Intrebat cum este posibil ca Armata sa nu gaseasca resturile de drona cazute in tara noastra si acestea sa fie descoperite de un civil care cunostea zona, fostul premier a raspuns: “Neavand date tehnice si fiind vorba despre un eveniment atat de relevant, cel putin in plan al emotiei care se poate transmite, in ceea ce priveste mesajul fata de siguranta cetatenilor care locuiesc acolo, dati-mi voie sa nu imi dau cu parerea, pentru ca nu stiu ce s-a intamplat, cum s-a intamplat. Este o chestiune pe care nu vreau sa speculez”.

De asemenea, el a mai fost intrebat daca este normala balbaiala de la nivelul Ministerului Apararii Nationale care, timp de doua zile, a negat existenta fragmentelor de drona pe teritoriul Romaniei.

“Este clar ca nu trebuie sa se intample lucrurile de o asemenea maniera. Este nevoie totusi sa constientizam ca ne aflam intr-o situatie deosebit de complexa din punctul de vedere al securitatii si exista posibilitatea ca, din greseala, astfel de echipamente, cum a fost acesta, nu a fost un echipament exploziv, ca am inteles din tot ceea ce s-a intamplat acolo ca nu exista urme ale unei explozii, ci a fost un aparat de supraveghere asupra caruia s-a pierdut controlul si s-a prabusit pe teritoriul Romaniei. Da, astfel de chestiuni se pot intampla. Faptul ca pana cand nu avem o certitudine fata de ceea ce se poate afla la fata locului si iata ca de multe ori tehnica si tehnologia nu ne ajuta sa vedem absolut totul si este nevoie ca omul sa mearga si sa verifice la fata locului, sa confirme sau sa infirme o astfel de informatie”, a mai transmis Nicolae Ciuca.

El a afirmat ca oamenii din zona respectiva sunt in siguranta si ca autoritatile statului trebuie sa intareasca aceasta incredere a oamenilor.

“Din punctul meu de vedere, teritoriul Romaniei, oamenii sunt in siguranta si trebuie sa dam incredere oamenilor ca sunt in siguranta si totodata trebuie sa avem institutiile statului care sa ia masuri in consecinta si sa intareasca aceasta incredere a oamenilor ca sunt in siguranta”, a mai declarat Nicolae Ciuca.

Ministrul Apararii, Angel Tilvar, a confirmat, miercuri, in timpul unei vizite la Plauru, in judetul Tulcea, ca au fost gasite bucati ”care pot fi dintr-o drona” ruseasca. Declaratiile sale au venit la o zi dupa ce presedintele Klaus Iohannis afirma ca nu a existat nicio piesa si nicio drona si nicio alta parte a vreunui dispozitiv care a ajuns in Romania. Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca in cazul in care se confirma ca aceste elemente gasite pe teritoriul Romaniei provin dintr-o drona ruseasca, o astfel de situatie ar fi complet inadmisibila si o violare grava a suveranitatii si integritatii teritoriale a Romaniei, stat aliat NATO.

Comunicarea a fost facuta cu buna-credinta si in baza dovezilor de care au dispus autoritatile, a tinut sa precizeze presedintele. ”Nu putem sa facem afirmatii care angajeaza statul roman in baza unor supozitii, trebuie sa avem dovezi pentru asta”, a subliniat seful statului. El a mentionat ca ambasadorul Romaniei la NATO a fost insarcinat sa-i informeze pe secretarul general al NATO si pe aliati, lucru care s-a intamplat chiar in aceasta dimineata, la Consiliul Nord-Atlantic.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: