Ciuca, ordin clar catre PSD-isti: Nu va atingeti de Nicusor Dan. Ministrul PSD al Finantelor a inceput sa il ameninte pe primarul Capitalei si il acuza ca „nu e bun gospodar”

politica

Premierul Nicolae Ciuca s-a intalnit cu Nicusor Dan chiar a doua zi dupa ce ministrul PSD al Finantelor, Adrian Caciu, l-a amenintat pe primarul Capitalei cu actiuni de control, sustinand ca acesta nu este un bun gospodar. Guvernul a dat publicitatii sambata imagini oficiale de la intalnire, din care reiese cu claritate ca Ciuca si Nicusor Dan sunt intr-o relatie mai mult decat cordiala. Este un mesaj clar pe care Ciuca l-a transmis ministrilor PSD.

„Am discutat astazi cu primarul general al Capitalei, Nicusor Dan. Temele abordate au fost: subventia la caldura, investitiile necesare pentru preluarea ELCEN, impartirea bugetului intre Primaria Generala si bugetele de sector, plafonul de indatorare al Primariei Generale, urbanism si controlul de stat in urbanism. Scopul intalnirii a fost, in primul rand, acela de a ma asigura ca bucurestenii nu vor fi lipsiti de energie termica si apa calda in aceasta iarna, dar si de a ma informa cu privire la problemele cu care se confrunta Primaria Generala”, a anuntat premierul Ciuca.

Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a explicxat si el ca a discutat cu premierul Nicolae Ciuca despre subventia la gigacalorie, preluarea ELCEN de catre Primaria Capitalei, si despre situatia legata de urbanism si bugetul municipalitatii.

„Am discutat despre contributia statului la subventia pentru gigacalorie pentru Bucuresti, dar si pentru celelalte orase care au sisteme centralizate de incalzire. Al doilea subiect este intentia municipalitatii, de 15 ani, de a prelua ELCEN si a unifica productia, transportul si distributia energiei termice”, a declarat Nicusor Dan, la finalul intrevederii pe care a avut-o cu seful Executivului la Palatul Victoria.

El a adaugat ca un al treilea subiect abordat a fost legat de „bugetul Primariei Capitalei, in general” si de „posibilitatea ca Primaria Capitalei sa nu mai functioneze doar pe regim de avarie, cum functioneaza de ani de zile, sa poata sa faca acele mari investitii de care are nevoie „.

„Si, in fine, am deschis si subiectul urbanismului pentru ca, oricat de mult am reusi noi sa facem lucrari de infrastructura, in conditiile in care orasele se dezvolta haotic si nu exista un control in ceea priveste construirea, nu o sa ajungem deloc prea departe si avem o institutie a statului, Inspectoratul de Stat in Constructii, care nu functioneaza”, a declarat Dan.

Primarul general a precizat ca partea guvernamentala l-a asigurat ca exista o analiza pe tema fondurilor ce ar urma sa fie alocate, care vizeaza toate cererile municipalitatilor.

„Raspunsul a fost ca toata analiza vizeaza toate cererile municipalitatilor, care, dupa cum stiti, totalizeaza 3 miliarde de lei si ca ea o sa fie facuta in contextul elaborarii bugetului pe anul 2022, la care Guvernul a inceput sa lucreze deja”, a spus Nicusor Dan.

Noul ministru PSD al Finantelor, Adrian Caciu, a lansat vineri atacuri politice la adresa primarului general al Capitalei, Nicusor Dan, acuzandu-l ca „nu este un bun gospodar”. Nicusor Dan ceruse Guvernului o subventie de 968 de milioane de lei pentru incalzire.

„Nu avem nicio vina pentru faptul ca cineva nu e gospodar, ca n-are bani sau ca cineva nu-l finanteaza”, a atacat Caciu, sustinand si ca Nicusor Dan „nu vine la munca”.

„Trebuie sa ne vedem cu Nicusor Dan. E foarte simplu sa spunem ca alocam bani. Primaria Capitalei are bani. Un primar gospodar putea sa mute prin hotararea CGMB, sa rezolve problemele pe baza rectificailor interne.

Noi avem cum sa alocam acesti bani, dar va trebui sa avem o discutie foarte corecta si aplicata cu dl primar general pentru ca este vorba despre oameni. Sunt bucurestean si traiesc aceeasi drama ca si dvs si nu avem nicio vina pentru faptul ca cineva nu e gospodar, ca n-are bani sau ca cineva nu-l finanteaza.

Dupa aceasta minivacanta – pentru ca unii probabil nu sunt la munca, vorbesc despre primari, mai ales despre Nicusor Dan – vom avea o idscutie cu ministrii de resort si cu dl primar general, care trebuie sa inteleaga un lucru: banii de la bugetul de stat vin, dar banii aceia trebuie folositi nu pentru a sta in conturi prost distribuiti”, a a declarat pesedistul Caciu la finalul sedintei de guvern.

Ministrul l-a amenintat pe Nicusor Dan si cu actiuni de control.

„As vrea ca saptamana viitoare, poate de pe 10 decembrie incolo, sa inchidem aceasta situatie. Si sa stiti ca exista instrumente, poate dansul ne priveste si trebuie sa inteleaga ca trebuie sa avem o discutie in interesul cetatenilor. Nu vrem sa ajungem in actiuni de control, in actiuni in care trebuie ca stat sa luam masuri pentru protejarea propriilor cetateni fata de un primar ales de cetateni”, a mai spus Adrian Caciu.

Caciu este membru al PSD Bucuresti, organizatie condusa de Gabriela Firea. Firea nu s-a impacat nici pana azi cu faptul ca a pierdut alegerilor, atacandu-l aproape zilnic pe Nicusor Dan.

Mai mult despre: ,

Comentarii: