CNN: Apar dovezi ca grupul Wagner din Rusia se amesteca in luptele din Sudan pentru a pune mana pe aurul lor

externe

sudan

Grupul de mercenari rusi Wagner a aprovizionat Fortele de Sprijin Rapid (RSF) din Sudan cu rachete pentru a le ajuta in lupta impotriva armatei tarii, au declarat surse diplomatice sudaneze si regionale pentru CNN.

Sursele au declarat ca rachetele sol-aer au sprijinit in mod semnificativ luptatorii paramilitari ai RSF si pe liderul lor Mohamed Hamdan Dagalo in lupta pentru putere cu generalul Abdel Fattah al-Burhan, conducatorul militar al Sudanului si seful fortelor armate.

Imaginile din satelit sustin aceste afirmatii, aratand o crestere neobisnuita a activitatii in bazele Wagner.

Puternicul grup de mercenari rusi a jucat un rol esential in campaniile militare externe ale Moscovei, in special in Ucraina, si a fost acuzat in mod repetat de comiterea de atrocitati. In Africa, a ajutat la sustinerea influentei crescande a Moscovei si la acapararea resurselor de catre aceasta.

Dagalo si Burhan se lupta pentru putere, provocand cele mai grave violente pe care le-a cunoscut tara in ultimele decenii.

Luptele au facut sute de victime si au privat milioane de oameni de electricitate, apa si alimente.

Imagini din satelit analizate de CNN si de grupul open-source „All Eyes on Wagner” arata un avion de transport rusesc care face naveta intre doua baze aeriene libiene cheie apartinand generalului Khalifa Haftar si folosite de grupul de lupta rus.

Haftar a sprijinit RSF, spun sursele, desi neaga ca ia partea cuiva. Iar activitatea crescuta a lui Wagner la bazele lui Haftar, combinata cu afirmatiile unor surse diplomatice sudaneze si regionale, sugereaza ca atat Rusia, cat si generalul libian s-ar fi pregatit sa sprijine RSF chiar inainte de izbucnirea violentelor.

Intensificarea miscarilor aeronavelor de transport Ilyushin-76 a inceput cu doua zile inainte de inceperea conflictului din Sudan, sambata, si a continuat cel putin pana miercuri, potrivit imaginilor din satelit si a specialistului in depistarea avioanelor Gerjon, cu sediul in Olanda.

Avionul respectiv, care face parte dintr-o clasa de aeronave cunoscute sub denumirea NATO Candid, a zburat de la baza aeriana Khadim a lui Haftar din Libia catre orasul sirian de coasta Latakia – unde Rusia are o baza aeriana importanta – joi, 13 aprilie. A doua zi, a zburat din Latakia inapoi la Khadim. Apoi a zburat din nou catre o alta baza aeriana a lui Haftar din Jufra, in Libia. Acesta a parcat intr-o zona izolata, lucru pe care Gerjon, care urmareste zborurile, l-a considerat extrem de neobisnuit. Aceasta a fost ziua in care a izbucnit conflictul.

Avionul de transport s-a intors marti la Latakia, inainte de a zbura din nou la baza aeriana a militiei libiene din Khadim si apoi la Jufra, potrivit cercetarilor lui Gerjon. In acea zi, Rusia a parasutat rachete sol-aer catre pozitiile militiei lui Dagalo din nord-vestul Sudanului, potrivit unor surse regionale si sudaneze.

De ani de zile, Dagalo a fost un beneficiar cheie al implicarii rusesti in Sudan, fiind principalul destinatar al armelor si al instruirii Moscovei.

O investigatie a CNN din 2022 a scos la iveala legaturile tot mai stranse dintre Moscova si conducerea militara a Sudanului, care a acordat Rusiei acces la minele de aur ale tarii est-africane in schimbul sprijinului militar si politic. Relatia a inceput in mod serios dupa invazia Moscovei in Crimeea in 2014, cand Rusia a inceput sa priveasca bogatiile africane ca pe o cale de a ocoli o serie de sanctiuni occidentale.

Invazia Ucrainei din 2022 si valul de sanctiuni care a urmat au accelerat jaful de aur al Rusiei in Sudan si au sprijinit si mai mult regimul militar, sporind activitatea Wagner in aceasta tara.

Cu o zi inainte ca Rusia sa isi lanseze invazia in Ucraina in 2022, Dagalo a condus o delegatie sudaneza la Moscova pentru a „strange relatiile” dintre cele doua tari.

Burhan si armata sudaneza au primit, anterior, sprijin din partea Rusiei. Burhan si Dagalo au fost aliati inainte de inceperea luptelor. Impreuna au condus loviturile de stat in 2019 si 2021. Ambii lideri au fost sustinuti anterior si de Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita.

Ambele puteri din Orientul Mijlociu au facut apel la calm in Sudan, pe fondul temerilor legate de repercusiuni regionale mai ample.

Cu toate acestea, actorii straini incep deja sa intervina in conflict. Potrivit unor surse diplomatice sudaneze si regionale, Egiptul are o relatie de lunga durata cu Burhan si l-a sprijinit in privat in lupta pentru putere. Un grup de soldati egipteni a fost capturat de RSF pe un aeroport militar din nordul Sudanului in prima zi a violentelor si a fost eliberat cateva zile mai tarziu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: