CNN: Guvernul italian vrea sa penalizeze folosirea limbii engleze in administratie

externe

Georgia Meloni, farsa, rusi, comedianti, Ucraina

Italienii care folosesc cuvinte englezesti si alte cuvinte straine in comunicarile oficiale ar putea fi sanctionati cu amenzi de pana la 100.000 de euro, conform unei noi legislatii introduse de partidul Fratii Italieni al premierului Giorgia Meloni, scrie CNN.

Fabio Rampelli, membru al camerei inferioare a deputatilor, a introdus proiectul de lege, care este sustinuta de prim-ministru.

Initiativa vizeaza in special „anglomania” sau utilizarea cuvintelor englezesti, despre care proiectul afirma ca „injoseste si mortifica” limba italiana, adaugand ca este si mai rau deoarece Regatul Unit nu mai face parte din UE.

Proiectul de lege, care nu a fost inca supus dezbaterii parlamentare, prevede ca oricine ocupa o functie in administratia publica trebuie sa aiba „cunostinte scrise si orale si sa stapaneasca limba italiana”. De asemenea, interzice utilizarea limbii engleze in documentele oficiale, inclusiv „acronimele si denumirile” functiilor din cadrul companiilor care opereaza in tara.

Entitatile straine ar trebui sa aiba editii in limba italiana ale tuturor regulamentelor interne si ale contractelor de munca, potrivit unui proiect de lege consultat de CNN.

„Nu este doar o chestiune de moda, deoarece moda trece, ci anglomania are repercusiuni pentru intreaga societate”, se arata in proiectul de lege.

Primul articol al legislatiei garanteaza ca, chiar si in birourile care au de-a face cu straini care nu vorbesc italiana, italiana trebuie sa fie limba principala folosita.

Articolul 2 ar urma sa faca italiana „obligatorie pentru promovarea si utilizarea bunurilor si serviciilor publice pe teritoriul national”. Nerespectarea acestui lucru ar putea atrage amenzi intre 5 000 de euro si 100 000 de euro.

Nu spuneti „bru-shetta” in loc de „bru-sketta”

Conform legii propuse, Ministerul Culturii ar urma sa infiinteze un comitet a carui atributie ar include „utilizarea corecta a limbii italiene si a pronuntiei sale” in scoli, mass-media, comert si publicitate.

Acest lucru ar insemna ca pronuntarea „bru-shetta” in loc de „bru-sketta” ar putea fi o infractiune pedepsita.

Masura de protejare a limbii italiene se alatura unei incercari existente a guvernului de a proteja bucataria tarii.

Guvernul promoveaza o legislatie pentru a interzice asa-numita bucatarie sintetica sau pe baza de celule, din cauza lipsei de studii stiintifice privind efectele alimentelor sintetice, precum si pentru „a proteja patrimoniul natiunii noastre si agricultura noastra bazata pe dieta mediteraneana”, a declarat ministrul sanatatii, Orazio Schillaci, intr-o conferinta de presa.

Saptamana trecuta, ministrii italieni ai Culturii si Agriculturii au inscris oficial candidatura bucatariei italiene pentru statutul de patrimoniu mondial UNESCO, care va fi decisa in decembrie 2025.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: