Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croaziera cu raza lunga de actiune „Storm Shadow”: „Rachetele nu vor fi folosite pentru a lovi si teritoriul Rusiei”

externe

storm shadow

Marea Britanie a livrat Ucrainei mai multe rachete de croaziera Storm Shadow, oferind fortelor ucrainene o noua capacitate de atac cu raza lunga de actiune inaintea contraofensivei, au declarat mai multi oficiali occidentali de rang inalt pentru CNN.

Storm Shadow este o racheta de croaziera cu raza lunga de actiune si nu poate fi detectata de radare, dezvoltata in comun de Marea Britanie si Franta, care este lansata de obicei din aer. Cu o raza de tragere de peste 250 km, putin mai mica decat raza de actiune de 300 de km a sistemelor de rachete tactice sol-suprafata ale armatei britanice, ATACMS, fabricate de SUA.

Storm Shadow are raza de actiune suficient de mare pentru a lovi adanc in teritoriul detinut de Rusia in estul Ucrainei. Un oficial occidental a declarat pentru CNN ca Marea Britanie a primit asigurari din partea guvernului ucrainean ca aceste rachete vor fi folosite doar pe teritoriul suveran ucrainean si nu in interiorul Rusiei. Oficialii britanici au facut frecvent declaratii publice in care au identificat Crimeea ca teritoriu suveran ucrainean, descriind-o ca fiind „anexata ilegal”.

Racheta este „un adevarat schimbator de joc din perspectiva razei de actiune”, a declarat pentru CNN un oficial militar american de rang inalt si ofera Kievului o capabilitate pe care a solicitat-o inca de la inceputul razboiului. Dupa cum a relatat CNN, raza maxima de actiune actuala a Ucrainei in cazul armelor furnizate de SUA este de aproximativ 80 de km.

Desfasurarea rachetelor are loc in contextul in care fortele ucrainene se pregatesc sa lanseze o contraofensiva menita sa recucereasca teritoriile anexate de Kremlin in estul si sudul tarii.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat ca tara sa mai are nevoie de „inca putin timp” inainte de a lansa contraofensiva, pentru a permite ca o parte din ajutorul militar occidental promis sa ajunga in tara.

„Cu [ceea ce avem] putem merge mai departe si putem avea succes”, a declarat Zelenski pentru televiziunile publice europene intr-un interviu publicat joi. „Dar am pierde o multime de oameni. Cred ca acest lucru este inacceptabil”.

„Asa ca trebuie sa asteptam. Mai avem nevoie de putin timp”, a adaugat el. Printre proviziile pe care Ucraina inca le asteapta se numara vehicule blindate – inclusiv tancuri – despre care Zelenski a spus ca „sosesc in loturi”.

Aceasta nu este prima data cand Marea Britanie a mers mai departe decat SUA in ceea ce priveste armamentul pe care a fost pregatita sa il trimita Ucrainei. A fost primul aliat care a anuntat ca va trimite tancuri occidentale moderne Ucrainei, in ianuarie, promitand 14 tancuri Challenge 2, inainte ca SUA sa anunte ca va contribui cu tancuri M-1 Abrams la scurt timp dupa aceea.

La inceputul acestui an, premierul britanic Rishi Sunak a spus ca Marea Britanie are in vedere trimiterea de arme cu raza lunga de actiune.

„Trebuie sa ajutam Ucraina sa isi protejeze orasele de bombele rusesti si de dronele iraniene”, a declarat Sunak la Conferinta de Securitate de la Munchen, la 18 februarie. „Si de aceea, Marea Britanie va fi prima tara care va furniza Ucrainei arme cu raza de actiune mai lunga”.

Iar la inceputul acestei luni, guvernul britanic a emis un anunt de achizitie de rachete prin intermediul Fondului International pentru Ucraina. In anunt se spunea ca Regatul Unit invita la exprimarea interesului pentru cumpararea de rachete de „atac cu raza lunga de actiune” pana la 4 mai, iar potentialii furnizori vor fi contactati dupa o luna. Anuntul stipula „rachete cu o raza de actiune de 100-300 km; lansare terestra, maritima sau aeriana. Sarcina utila 20-490 kg”.

Oficialii americani au subliniat in repetate randuri ca vor continua sa sprijine Ucraina „atat timp cat va fi nevoie” si, desi au fost furnizate echipamente in valoare de zeci de miliarde de dolari, tara aflata in conflict a continuat sa ceara mai mult pentru a invinge armata rusa, inclusiv rachete cu raza de actiune mai lunga, cum ar fi ATACMS.

Cu toate acestea, SUA au fost prudente in ultimul an in ceea ce priveste furnizarea de arme Ucrainei care ar putea sa le ajute sa loveasca in interiorul teritoriului rusesc. Subsecretarul apararii pentru politica Colin Kahl a declarat reporterilor in august ca, potrivit evaluarii SUA, Ucraina nu are „in prezent nevoie de ATACMS pentru a lovi tinte care sunt direct relevante pentru lupta actuala”.

Potrivit MBDA Missile Systems, compania europeana care produce racheta, Storm Shadow este o „arma de atac in profunzime”, capabila „sa fie operata zi si noapte, pe orice vreme”, care dispune de un sistem de navigatie avansat pentru a asigura precizia.

„Dupa lansare, arma coboara la o altitudine apropiata de teren pentru a evita detectarea”, se arata pe site-ul MBDA. „La apropierea de tinta, dispozitivul sau de cautare in infrarosu de la bord potriveste imaginea tintei cu imaginea stocata pentru a asigura o lovitura de precizie si daune colaterale minime”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: