Soldatii digitali ai lui Putin: Cum au devenit bloggerii esentiali in masina de razboi a Rusiei

externe

Uciderea lui Vladlen Tatarski a pus in lumina reflectoarelor lumea obscura a bloggerilor militari pro-invazie ai Rusiei si a rolului imens pe care acestia il joaca in masina de propaganda a Moscovei, scrie CNN.

Tatarski – al carui nume real era Maxim Fomin – a murit duminica intr-o explozie la o cafenea din Sankt Petersburg, unde aparea ca invitat al unui grup pro-razboi. El era cunoscut pentru sprijinul sau pentru razboiul impotriva Ucrainei si pentru legaturile cu seful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin – precum si pentru criticile sale ocazionale, dar dure, la adresa esecurilor Moscovei pe campul de lupta.

Desi a fost o voce proeminenta in universul „milbloggerilor” – cu peste 500.000 de abonati la canalul sau de Telegram -, cu siguranta nu a fost singurul cu influenta.

„Bloggerii militari din Rusia de astazi ofera un serviciu foarte tulbure, dar totusi un serviciu. Ei sunt cu adevarat singurii care monitorizeaza ceea ce se intampla pe linia frontului”, a declarat pentru CNN Candace Rondeaux, directorul programului Future Frontlines de la New America Foundation.

Multi dintre bloggerii militari rusi au surse profunde in cadrul fortelor armate ale statului, al grupului Wagner sau printre separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, ceea ce le ofera un acces fara egal la informatii. Tatarski insusi s-a nascut in Ucraina, ar fi luptat alaturi de separatistii rusi din Donbas, in estul tarii, si ar avea legaturi stranse cu Wagner. De asemenea, el avea un trecut infractional: a facut inchisoare pentru un jaf bancar.

„In mod evident, au o viziune foarte partinitoare asupra razboiului. Dar ei sunt esentiali pentru a intelege ce se intampla cel putin de o parte a fluxului”, a adaugat Rondeaux.

Ruslan Trad, cercetator rezident pentru cercetari in domeniul securitatii la Laboratorul de cercetare criminalistica digitala al Atlantic Council, a declarat pentru CNN ca aceasta comunitate de bloggeri este unita intre ei, dar este adesea asociata cu Ministerul rus al Apararii si cu alte agentii de securitate.

„Acesti oameni se cunosc intre ei, calatoresc spre aceleasi destinatii, comunica si au un sistem inchis. Tatarski a ocupat un loc important in aceasta comunitate”, a spus el.

„In acelasi timp, el a fost un critic al corpului de ofiteri rusi si al esalonului superior care ia decizii privind actiunile militare. Uneori, analiza sa … a provocat un val de reactii negative in randul ofiterilor, deoarece el, ca aparator fervent al Rusiei si al armatei sale, dorea sa vada aceasta armata mai de succes decat era in realitate”, a adaugat Trad.

Originile ultranationaliste

Multi dintre bloggeri, inclusiv Tatarski, isi desfasoara activitatea de mai multi ani, acoperind operatiunile militare ale Rusiei si Wagner in Orientul Mijlociu si Africa, precum si conflictul din Donbas, care a inceput in 2014. Acestia au avut un rol esential in sprijinului pentru razboiul impotriva Ucrainei.

„Ei au facut propaganda pro-razboi, anti-occidentala si anti-ucraineana pentru elementele de dreapta dura din Rusia de multi ani. Si au popularizat, in multe feluri, marca grupului Wagner si modul rusesc de a face razboi”, a declarat Rondeaux.

Influenta bloggerilor a crescut in urma invaziei la scara larga a Ucrainei de anul trecut si a represiunii ulterioare a platformelor de socializare occidentale precum Twitter si Instagram in Rusia.

„Cu totii au inceput sa se mute pe platforma Telegram si apoi continutul lor a inceput sa fie preluat mult mai mult in jurul lunii aprilie, mai a anului trecut, care este momentul in care rusii au inceput sa experimenteze o multime de esecuri militare”, a declarat pentru CNN Katerina Stepanenko, analist pentru Rusia la Institutul pentru Studiul Razboiului, cu sediul la Washington.

Rusia a incercat, dar nu a reusit, sa blocheze Telegram anterior, dupa ce fondatorii sai au refuzat sa furnizeze chei de criptare catre FSB. Aceasta a ridicat interdictia oficiala asupra platformei in 2020.

Multe dintre cele mai populare canale Telegram de bloguri militare au radacini in miscarile ultranationaliste. Ideile pe care le raspandesc nu sunt neaparat noi, dar ajung acum la mult mai multe persoane datorita tehnologiei.

Trad a declarat ca o parte semnificativa a publicului bloggerilor include sustinatori ai extremei drepte, nationalisti si crestini ortodocsi extremisti. „Dupa multe criterii, audienta canalelor Telegram (ale bloggerilor militari) este asemanatoare cu cea a canalelor distribuite in Statele Unite de grupurile de extrema dreapta si de comunitatile de adepti ai teoriei conspiratiei”, a spus el, adaugand ca audienta lor nu se limiteaza la Rusia. „Oameni precum Tatarski au servit drept propagandisti, iar admiratorii lor pot fi gasiti departe, in Europa de Vest si centrala”.

Liber la critica

Spre deosebire de presa de stat rusa, multi dintre cei mai influenti bloggeri militari nu s-au sfiit sa critice Moscova pentru infrangerile de pe campul de lupta, inclusiv retragerea din Kherson in noiembrie sau, cel mai recent, luptele prelungite pentru Bahmut.

Stepanenko a declarat ca traversarea esuata a raului Siverski Donets, care a facut ca ofensiva rusa din estul Ucrainei sa esueze in luna mai a anului trecut, a fost un moment cheie in ascensiunea acestor bloggeri.

„Ministerul rus al Apararii nu a recunoscut acest lucru, nu a vorbit despre el in reportajele lor obisnuite, iar (bloggerii) au trecut brusc de la a fi acest mic grup care acoperea subiecte nationaliste si conflicte rusesti in intreaga lume la a deveni sursa de informare in Rusia”, a spus ea.
Exista o diferenta clara intre modul in care autoritatile ruse ii trateaza pe acesti bloggeri, oricat de critici ar fi la adresa conducerii, si oricine altcineva care indrazneste sa vorbeasca impotriva campaniei Moscovei in Ucraina.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat duminica ca, datorita lui Tatarski si altor bloggeri militari, „lumea vede imagini veridice si operationale si afla informatii despre ceea ce se intampla in Ucraina”.

In decembrie, Ilia Iashin, activist al opozitiei si critic al Kremlinului, a fost condamnat pentru raspandirea de „informatii false” despre armata rusa dupa ce a relatat despre masacrele de la Bucha si a fost trimis la inchisoare pentru opt ani si jumatate. Maria Ponomarenko, o alta jurnalista, a fost condamnata la sase ani de inchisoare pentru o postare pe Telegram despre un atac aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol, care a facut sute de morti si pentru care autoritatile ruse neaga responsabilitatea.

Nascut in Ucraina, Vladlen Tatarski a devenit un sustinator declarat al distrugerii acesteia

Stepanenko a declarat ca, desi bloggeri precum Tatarski sunt adesea critici cu privire la modul in care Rusia isi desfasoara operatiunile militare, acestia se numara printre cei mai fermi sustinatori ai razboiului in sine.

„Ei sunt singurii care spun in mod explicit ‘avem nevoie de acest razboi pentru a supravietui’. Avem nevoie de acest razboi pentru a continua sa restauram maretia Imperiului Rus'”, a declarat ea, adaugand ca, in timp ce majoritatea rusilor raman indiferenti la ceea ce se intampla in Ucraina – atata timp cat nu ii afecteaza personal – Kremlinul se poate baza pe bloggeri pentru a continua sa bata tobele razboiului.

„Ei au o mentalitate ideologica foarte puternica. Ei vad Rusia ca pe un stat victorios in acest conflict. Iar obiectivul lor este ca Rusia sa castige si sa cucereasca toata Ucraina, si chiar sa se lupte potential cu NATO”.

Campanie de recrutare

Bloggerii au jucat, de asemenea, un rol cheie in finantarea colectiva si in strangerea de sprijin material pentru razboi. Stepanenko a declarat ca acestia au fost esentiali in recrutarea luptatorilor pentru operatiunile militare hibride rusesti si wagneriene din Siria si Africa.

„Bloggerii fac reclama eforturilor de recrutare ale [presedintelui rus Vladimir] Putin, despre care stim ca incearca sa le extinda acum din cauza ezitarii sale de a cere un al doilea val de mobilizare”, a adaugat Stepanenko.

Potrivit lui Rondeaux, multi dintre bloggerii din spatiul ultranationalist au, de asemenea, un sprijin puternic din partea unora dintre cei mai bogati oameni din Rusia – ceea ce ii face si mai puternici.

„Se tinde sa se creada ca Putin este acest om diabolic care controleaza toate lucrurile din interiorul si din afara Kremlinului. Este oarecum adevarat. Cu siguranta ca are multa putere asupra agentiilor de stat. El are multa putere asupra afacerilor din intreaga tara si, prin urmare, asupra bogatiei tarii”, a spus ea.

„Dar exista ceva mai profund aici. Oligarhia din Rusia, clasa mafiota si clasa de securitate au inceput sa fuzioneze pana in punctul in care nu le poti desparti una de cealalta”, a adaugat Rondeaux.

Dar, desi influenta lor a crescut semnificativ in ultimul an, Trad a spus ca atacul asupra lui Tatarski va provoca probabil o schimbare in cadrul miscarii. Canalele oficiale legate de Wagner si Prigojin vor incerca probabil sa se extinda in spatiul sau si sa incerce sa il foloseasca pentru a ajunge la un public mai mare, a adaugat el.

Dar va servi, de asemenea, ca un avertisment, a spus Trad.

„In Rusia, acest cerc de bloggeri, corespondenti si ofiteri se simtea foarte sigur – atat de mult incat nu existau verificari ale adunarilor pentru a vedea daca cineva avea asupra sa ceva ce putea fi folosit impotriva celor adunati.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: