Codruta Kovesi, nemultumita de birocratia de la Bruxelles. Procurorul-sef european investigheaza 121 de cazuri de coruptie din Romania, cu un prejudiciu de peste 500 milioane de euro

news

Codruta Kovesi, nemultumita, birocratie, Bruxelles, coruptie, Romania

Sefa Biroului Procurorului Public European (EPPO, Parchetul European), Laura Codruta Kovesi, s-a pronuntat marti pentru ajustarea regulamentului de functionare a EPPO, astfel incat institutia sa devina si mai eficienta in misiunea sa de combatere a fraudelor si a criminalitatii organizate.

”Spre deosebire de crima organizata, autoritatile de aplicare a legii nu dispun de fonduri nelimitate. Trebuie sa ne redefinim strategia. (Procurorul italian antimafia) Giovanni Falcone a spus ‘Follow the money’. EPPO ne da posibilitatea de a merge si mai departe – sa ne concentram pe bani. Strategia noastra noastra trebuie sa afecteze sursa financiara a gruparilor de criminalitate organizata”, a afirmat Kovesi intr-o dezbatere din Comisia de libertati civile a Parlamentului European (LIBE), citata de Agerpres.

Fosta sefa a DNA a pledat pentru o redefinire a strategiei de combatere a criminalitatii organizate, astfel incat accentul sa fie pus pe importanta urmaririi surselor financiare ale gruparilor infractionale, in contextul in care acestea dispun de bani si flexibilitate.

Ea a dat ca exemplu Articolul 25 din regulamentul intern de procedura al Parchetului European, care in opinia sa ar trebui modificat. Articolul in cauza se refera la functiile si atributiile procurorului-sef european.

EPPO, cu sediul la Luxemburg, este o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Initial, trei state membre ale UE – Polonia, Suedia si Ungaria – au ales sa nu ia parte la EPPO, in timp ce Danemarca si Irlanda au opt-out de la spatiul european de libertate, securitate si justitie. Noul guvern de la Varsovia a solicitat oficial insa, la inceputul acestui an, aderarea Poloniei la Parchetul European, una din masurile judiciare promise de noul executiv condus de pro-europeanul Donald Tusk.

Fiecare stat participant are un procuror european in cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-sef european. De asemenea, fiecare tara participanta are cel putin doi procurori europeni delegati, care conduc investigatii in tara lor.

Cel mai recent raport anual al EPPO se refera la anul 2022. Astfel, un numar de 121 de cazuri deschise in 2022 de EPPO au vizat Romania, valoarea pagubelor implicate fiind de 508,4 milioane de euro. Potrivit aceluiasi document, la 31 decembrie 2022 in Romania erau active 124 de anchete EPPO. Valoarea pagubelor rezultate din aceste cazuri se ridica la 2 miliarde de euro. Unul dintre cazurile care au facut obiectul investigatiilor active se refera la fraude cu TVA, valoarea pagubelor fiind de 3 milioane de euro.

In cursul 2022, in Romania au fost puse sub acuzare persoane implicate in cinci cazuri anchetate de EPPO, iar judecatorii romani au dat condamnari intr-un astfel de caz. De asemenea, ei au decis inghetarea a 10,1 milioane de euro in timpul investigatiilor EPPO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: