Confruntare dura intre Rusia si Ucraina in Consiliul de Securitate al ONU. Rusia se plange ca armele furnizate de Occident Kievului omoara soldati rusi in Ucraina

externe

rezolutii, ONU, respinse, SUA, Rusia

Rusia si Ucraina s-au infruntat joi intr-o sesiune a Consiliului de Securitate, convocata de Moscova pentru a critica livrarile de arme occidentale, in special americane, catre Kiev, partea ucraineana afirmand ca incearca doar „sa supravietuiasca”, relateaza EFE, preluata de Agerpres.

Reuniunea a inceput cu un avertisment din partea Inaltului Reprezentant al ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, potrivit caruia „livrarile de arme si munitii s-au accelerat odata cu contraofensiva fortelor ucrainene”, cerand mai mult „control” din cauza riscului ca armele sa fie „deturnate”.

El s-a referit de asemenea la „rapoarte alarmante despre transferuri de arme catre fortele ruse pentru a fi utilizate in Ucraina, intre care drone de atac si munitie”.

De la inceputul invaziei ruse in Ucraina si pana in prezent, Biroul Inaltului Comisariat pentru drepturile omului a inregistrat aproximativ 9.100 de morti si 15.800 de raniti in randul civililor in Ucraina, in majoritatea cazurilor ca urmare a utilizarii „armelor explozive cu efecte pe suprafete extinse” in zonele populate, precum atacul rusesc de marti de la Kramatorsk (estul Ucrainei).

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat ca aliatii occidentali s-au transformat intr-un fel de „companie militara privata” cu „profituri exorbitante”, cu pretul mortii soldatilor rusi in conflict, in timp ce continua „sa acuze” Moscova pentru „tot ceea ce se intampla in Ucraina”.

„Occidentul livreaza arme, formeaza batalioane, furnizeaza informatii si autorizeaza atacuri, dar, in acelasi timp, spune ca nu este implicat in conflict, ca este neutru”, a spus el.

Invitat sa vorbeasca in finalul sesiunii, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kislita, a declarat ca „Rusia are suficiente arme pentru a ataca Ucraina in orice moment, in timp ce Ucraina nu are mijloacele necesare pentru a se apara”, astfel incat oprirea fluxului de ajutor militar ar insemna ca Rusia ar putea ataca „constant si fara limite”.

„Faptul ca Ucraina primeste arme nu a fost motivul pentru care trei copii au fost ucisi de Rusia la Kramatorsk. Motivul a fost ca Rusia are inca arme si dorinta de a ucide”, a afirmat Kislita referitor la atacul soldat cu 12 morti si 60 de raniti, potrivit Kievului.

„Ii indemn pe cei care sunt preocupati de transferul de arme catre zonele de razboi sa nu uite diferenta dintre agresor si cel care lupta pentru supravietuire”, a adaugat diplomatul ucrainean, atacandu-l pe omologul sau rus, care a sustinut ca eticheta de „agresor” impusa Rusiei nu este de natura „juridica”, ci „politica”.

Reprezentantul SUA, Robert Wood, a denuntat argumentele rusesti conform carora sprijinul a 50 de tari pentru Ucraina reprezinta o „amenintare” la adresa pacii si securitatii internationale – aceasta fiind si tema reuniunii -, atragand atentia ca Moscova incearca „sa rescrie chiar si cele mai simple date ale acestui conflict”.

„Ne-am angajat sa asiguram ca Ucraina isi poate exercita dreptul la autoaparare in acest razboi brutal si ilegal al Rusiei, lucrand in acelasi timp pentru a ne asigura ca armele livrate de aliati nu sunt deturnate in maini gresite”, a spus Wood.

In aceasta sesiune, Ucraina a fost sustinuta de cele aproximativ 10 tari care au intervenit, intre care Franta si Marea Britanie, care au solicitat rezolvarea conflictului, in timp ce China, o sustinatoare a Rusiei, a venit cu o reactie scurta si temperata in care a facut apel la „negocieri, si nu la confruntare” si s-a oferit sa „faciliteze” pacea.

In acelasi timp, responsabilul ONU pentru dezarmare a tras un semnal de alarma in legatura cu „continuarea si intensificarea atacurilor asupra infrastructurilor critice si civile” ucrainene, inclusiv energetice, medicale, educationale, drumuri si poduri, si a adaugat ca minele si fragmentele explozive contamineaza terenurile agricole si impiedica circulatia.

Rusia a invadat pe scara larga Ucraina la 24 februarie 2022 in ceea ce ea numeste „operatiune militara speciala”, iar Occidentul si Kievul – o agresiune neprovocata, nejustificata si ilegala impotriva unui stat independent, prima de acest gen in Europa dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: