life

Specialistii evalueaza daunele aduse operelor de arta salvate din incendiul de la Bursa de Valori din Copenhaga. Fatada cladirii s-a prabusit

Conservatorii de opere de arta evalueaza daunele aduse picturilor vechi de secole recuperate in urma unui incendiu care a distrus vechea Bursa de Valori din Copenhaga in aceasta saptamana, a anuntat joi Muzeul National al Danemarcei, potrivit Reuters si DW.

In timp ce focul cuprindea cladirea emblematica, veche de 400 de ani, trecatorii au sarit in ajutorul pompierilor, conservatorilor si soldatilor pentru a ajuta la recuperarea operelor de arta valoroase.

„Trebuia sa fie rapid”, a declarat Nina Wajman, curator la Muzeul National al Danemarcei, pentru Reuters.

Specialistii au recuperat tablouri din jumatatea cladirii care nu luasera foc, in timp ce pompierii si soldatii Garzilor Regale au recuperat picturi din partea care era in flacari, incarcandu-le in graba in camioane.

„S-ar putea sa nu fi facut-o in felul in care ar fi facut-o un expert in arta, dar acest lucru este minor, cred”, a spus Wajman.

Ea a intrat in cladire pentru a recupera un portret in ulei al regelui Christian IV al Danemarcei din secolul al XVII-lea, care a supravegheat constructia cladirii, destinata initial comertului cu marfuri.

Unele picturi au fost grav deteriorate de apa sau incendiu sau pentru ca au fost smulse in graba de pe pereti.

Specialistii inca analizeaza picturile, care au fost aduse la un depozit al Muzeului National, si incearca sa obtina o imagine de ansamblu asupra avariilor si a ceea ce lipseste.

„Ne-am concentrat foarte mult pe obiectele de valoare din interiorul cladirii. Dar problema a fost ca aveam nevoie de pompierii mei sa izoleze focul. Asa ca a trebuit sa cerem oamenilor ajutor pentru a scoate picturile si sculpturile”, a declarat Jakob Vedsted Andersen, seful departamentului de pompieri din Copenhaga.

Angajatii Camerei de Comert din apropiere, inclusiv directorul acesteia, au ajutat la transportarea unor tablouri de pana la 3 metri latime intr-o sectiune a palatului Christiansborg din apropiere.

Serviciile daneze de urgenta au declarat joi ca fatada cladirii s-a prabusit, structura sa fiind slabita de incendiu. Autoritatile au spus ca nimeni nu a fost ranit si ca toti lucratorii de pe santier au fost evacuati.

Jumatate din structura a fost distrusa marti, iar turla sa inalta de 54 de metri s-a prabusit dar a fost recuperata.

Desi serviciile de pompieri si salvare au spus ca incendiul este „sub control”, au continuat sa lupte trei zile mai tarziu.

Joi, un videoclip a circulat online care arata prabusirea fatadei in timp ce fumul continua sa se ridice din structura.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

2 ore ago

Constanta: Jandarm lovit cu pumnul in fata de un minor de 16 ani. Minorul a fost arestat preventiv

Un minor in varsta de 16 ani a fost arestat preventiv pentru ultraj, fiind acuzat…

58 de minute ago

Skynex, ucigasul german de drone, a ajuns in Ucraina: „Trage 1.000 de gloante pe minut, acestea explodeaza inainte de a atinge tinta” – Video

Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de aparare antiaeriana Skynex din partea Germaniei, ca…

5 ore ago

Dan Voiculescu a trimis sapte galeti de mici in redactia Antena 3. Pe post se difuza „cum sa mananci corect micii, fara sa-ti afectezi digestia”

Cu ocazia zilei de 1 Mai, fondatorul trustului Intact a trimis in redactia postului Antena…

2 ore ago

Violente ale politiei la Tbilisi, un europarlamentar cere retragerea statutului Georgiei de candidat la aderarea la UE

Dupa folosirea violentei de catre fortele de securitate din Tbilisi la un miting impotriva legii…

2 ore ago