„Contraofensiva Ucrainei va fi foarte impresionanta”. Fostul director al CIA, generalul Petraeus, prezinta detalii despre contraatacul ucrainenilor

externe

Generalul David Petraeus, fost director al CIA, a declarat la BBC ca contraofensiva ucraineana va fi „foarte impresionanta” si ar putea avea succes, adaugand ca ucrainenii sunt „hotarati sa isi elibereze tara”.

Petraeus a condus in trecut fortele internationale in Irak si Afganistan. El a fost recent la Kiev, unde s-a intalnit cu presedintele Zelenski si cu alte persoane, mentioneaza The Guardian.

David Petraeus a declarat ca exista un sprijin  puternic in SUA, atat din partea democratilor cat si a republicanilor, pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei.

„Cred ca aceasta contraofensiva va fi foarte impresionanta. Parerea mea este ca vor obtine un efect de arme combinate, cu alte cuvinte, vor reusi sa desfasoare cu succes operatiuni de arme combinate, in care veti avea genisti care vor sparge obstacolele si vor dezamorsa campurile de mine si asa mai departe; blindate care ii vor urma, protejate de infanterie impotriva rachetelor antitanc; apararea aeriana care va tine avioanele rusesti departe de ei; razboiul electronic care va bruia retelele radio; logistica chiar in spatele lor; artileria si mortierele chiar in fata lor.

Si cel mai important dintre toate… este ca, pe masura ce elementele de avangarda ajung inevitabil la un punct culminant dupa 72-96 de ore – fizic, asta e tot ce se poate face – si vor fi suferit pierderi… sunt unitati de rezerva care vor continua sa avanseze, sa profite de elan si sa mentina ritmul si cred ca asta poate disloca intreaga aparare rusa din acea zona, apoi cred ca se vor deschide si alte oportunitati pe flancuri”, a subliniat Petraeus.

Citeste si: Zelenski spune ca Ucraina este pregatita sa lanseze contraofensiva

Ucraina este pregatita sa lanseze contraofensiva mult asteptata pentru a recuceri teritoriul ocupat de rusi, a declarat presedintele Volodimir Zelenski intr-un interviu publicat sambata de Wall Street Journal si citat de Reuters.

„Credem cu tarie ca vom reusi. Nu stiu cat timp va dura. Sincer sa fiu, poate merge intr-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face si suntem pregatiti”, a spus Zelenski pentru Wall Street Journal.

Kievul spera ca o contraofensiva pentru revendicarea teritoriului va schimba dinamica razboiului care a izbucnit de cand Rusia si-a invadat vecinul mai mic in urma cu 15 luni.

Zelenski a spus ca luna trecuta Ucraina trebuia sa astepte sosirea mai multor vehicule blindate occidentale inainte de a lansa contraofensiva. El a insistat pentru mai mult sprijin occidental, cautand mai mult ajutor militar si arme.

In ultimele cateva saptamani, Ucraina a intensificat atacurile asupra depozitelor de munitii si rutelor logistice rusesti.

Sambata, armata ucraineana a declarat ca lupte au avut loc in Mariinka, din regiunea Donetk. Fortele ucrainene au respins toate cele 14 atacuri ale trupelor rusesti aflate acolo.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: