Categories: news

Copii din 11 FAMILII de romani sunt acum preluati de Barnevernet. Ce fac autoritatile romane

Deputatul Mircea Dolha ( PNL), vicepresedinte al Comisiei pentru romanii din afara granitelor, a declarat, sambata, pentru Agerpres, ca in Norvegia exista 11 familii de romani ai caror copii au fost preluati de catre Barnevernet, insa doar sapte au fost de acord sa discute cu membrii delegatiei parlamentare care urmeaza sa se deplaseze la Oslo saptamana viitoare.

„Stim ca in Norvegia exista 11 familii de romani ai caror copii ar fi fost preluati de Barnevernet, iar dintre acestea doar sapte familii se vor intalni cu noi, printre care se afla si familiile Nan si Bodnariu. Nu stim inca motivul refuzului celorlalte patru familii care nu doresc sa se intalneasca cu delegatia din Romania”, a spus Mircea Dohla.

Deputatul liberal a sustinut ca, in cazul care Barnevernet va dovedi ca familiile n-au respectat legislatia norvegiana, vinovatii trebuie sa raspunda.

„Daca se constata ca au fost facute greseli, atunci sa se aplice legile regatului norvegian si cei vinovati sa fie trasi la raspundere, dar drepturile copiilor sa fie respectate. Sa ramana impreuna, nu despartiti, sa nu fie trimisi in locuri necunoscute. Pot fi incredintati unor apartinatori ai familiei sau chiar repatriati, sa poata sa-si vada periodic parintii biologici”, a precizat Mircea Dolha.

El a subliniat ca delegatia parlamentara asteapta dovezi convingatoare privind situatia copiilor preluati de autoritatile norvegiene.

„Avem nevoie de explicatii cat mai convingatoare asupra celor doua cazuri cunoscute. Daca pana ieri (vineri — n.r.) toata lumea spunea ca Barnevernet-ul este un serviciu cu care nu se poate lua legatura, nu da niciodata informatii, are independenta si putere totala etc, acest mit a cazut. Si este si meritul acestei comisii parlamentare. Barnevernet a facut foarte bine ca incepe sa dea aceste lamuriri si era si mai bine daca o facea mai demult pentru a nu se ajunge in situatia de a lasa sa planeze diverse suspiciuni asupra procedurilor sale si sa nu mai fie necesara deplasarea unei delegatii parlamentare a Comisiei pentru comunitatile de romani aflate in afara granitelor Romaniei din Camera Deputatilor in Norvegia”, a punctat Mircea Dolha.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

AstraZeneca recunoaste pentru prima data oficial ca vaccinul sau Covid poate provoca efecte secundare rare

AstraZeneca a recunoscut pentru prima data in documente judiciare ca vaccinul sau Covid poate provoca…

11 minute ago

Un sofer incepator a intrat cu masina intr-un garaj din Chiajna, declansand un incendiu de proportii

Trei masini au fost cuprinse de flacari violente noaptea trecuta, in Ilfov. S-a intamplat dupa…

27 de minute ago

Emmanuel Macron, tot mai indraznet in fata amenintarii Rusiei: „Armele nucleare ar trebui sa faca parte din dezbaterea privind apararea UE”

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca este deschis sa discute despre utilizarea armelor nucleare…

42 de minute ago

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, afirma: „Soarta lui Zelenski este pecetluita!”

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al liderului rus Vladimir Putin, a afirmat ca soarta presedintelui…

57 de minute ago

Fostul ministru al Justitiei, Stelian Ion, a sesizat Biroul Electoral dupa ce a aflat ca numele lui si al altor colegi din USR ar aparea pe listele de sustinatori ai Dianei Sosoaca

Fostul ministru al Justitiei, actualmente candidatul Aliantei Dreapta Unita la functia de primar al Municipiului…

O oră ago

O romanca din Spania, virala pe TikTok dupa ce a dezvaluit ca traieste doar cu mancare aruncata de altii la gunoi – VIDEO

O romanca stabilita in Spania a devenit virala pe internet dupa ce a dezvaluit ca…

O oră ago