Copiii ucraineni care au pierdut persoane dragi in razboi se vor adresa Consiliului de Securitate al ONU

externe

copii, ucraineni, deportati, Belarus, tabere de supravietuire

Un mic grup de copii ucraineni supravietuitori ai razboiului se va adresa vineri unei sesiuni private a Consiliului de Securitate al ONU, in cadrul unui efort al Kievului de a le reaminti americanilor costurile umane ale unui conflict din ce in ce mai afectat de politica interna a SUA, transmite The Guardian.

Printre cei care urmeaza sa se adreseze organismului ONU, o etapa a unei vizite mai ample in SUA, se numara Kira, 14 ani, si Ilia, 11 ani, din orasul asediat Mariupol, iar speranta este ca povestile lor personale vor rezona cu republicanii intr-un moment in care un pachet de ajutor militar pentru Ucraina este blocat in Camera Reprezentantilor.

„Stateam in statia de autobuz la ora 6 dimineata, asteptand sa merg la scoala, cand am inceput sa aud cateva explozii. Atunci mi-am dat seama ca incepuse razboiul”, a declarat Kira .

Pierderea inocentei copilariei lui Kira a fost imediata. Ea a petrecut aproximativ o luna adapostindu-se, ascunzandu-se in case, subsoluri si, la un moment dat, intr-o biserica, in timp ce Mariupol era bombardat, iar mancarea, apa si electricitatea lipseau cu desavarsire.

La inceput a fugit la bunicul ei, apoi impreuna cu tatal ei, Evhen Obedinskii, intr-un „cartier zgomotos”, a spus Kira, unde „timp de aproximativ o saptamana si jumatate, exploziile se auzeau din ce in ce mai des”. In cele din urma s-a ajuns la punctul in care au simtit ca trebuie sa fuga – doar pentru ca dezastrul sa loveasca.

Evhen a fost ucis si, deoarece „rusii trageau in ferestre”, Kira si familia cu care era impreuna au fost nevoiti sa ii lase trupul in urma, fugind sa se ascunda intr-o pivnita, unde puteau sa mai reziste o vreme.

Kira isi aminteste ca „s-a intamplat o explozie” si a ajuns in cele din urma intr-un spital din Donetkul ocupat, de unde spune ca rusii i-au spus ca va fi trimisa la un orfelinat daca rudele ei din Ucraina nu vor putea trece liniile de demarcatie pentru a o lua.

Tatal lui Yevhen, Oleksander Oberdinskii, a aflat unde se afla nepoata sa si s-a angajat intr-o batalie de doua luni pentru a o aduce inapoi in Ucraina, ceea ce a presupus ca el sa faca o calatorie periculoasa pana la Donetk pentru a reusi sa o salveze.

Procurorul general al Ucrainei estimeaza ca 528 de copii au fost ucisi de cand a inceput invazia la scara larga, in urma cu aproape doi ani, iar 2.134 sunt dati disparuti. Se crede ca alti 19.500 au fost rapiti si dusi in Rusia, iar unii dintre ei au fost reeducati cu forta cu o „educatie patriotica si militara pro-rusa”, potrivit unui studiu american.

Curtea penala internationala de la Haga a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin si al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, in martie 2023, argumentand ca exista motive pentru a suspecta ca acestia poarta responsabilitatea pentru „deportarea ilegala” a mii de copii.

Unul dintre motivele vizitei lui Kira in SUA este acela de a evidentia situatia dificila a celor rapiti si spera ca sustinatorii ei sa semneze o petitie prin care solicita ONU sa ceara Rusiei sa ii repatrieze.

Consilierii spun ca recunoasterea subiacenta este ca dezbaterea privind continuarea ajutorului militar pentru Ucraina a devenit din ce in ce mai partizana. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a devenit in mod semnificativ mai putin popular printre alegatorii si politicienii republicani, dintre care un grup blocheaza ca pachetul de ajutor extern sa ajunga la vot in Camera Reprezentantilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: