Corespondentul Wall Street Journal a fost acuzat oficial de spionaj

externe

Anchetatorii Serviciului Federal de Securitate din Rusia l-au acuzat oficial pe Evan Gershkovici de spionaj, dar reporterul Wall Street Journal a respins acuzatiile si a spus ca lucreaza ca jurnalist, au informat vineri agentiile de presa ruse, potrivit The Guardian.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietica, a declarat la 30 martie ca l-a retinut pe Gershkovici in orasul Ekaterinburg din Urali si a deschis un dosar de spionaj impotriva tanarului de 31 de ani pentru colectarea a ceea ce spune ca sunt secrete de stat despre complexul militar-industrial.

„Gershkovici a fost acuzat”, a declarat vineri o sursa citata de Interfax.

Tass a raportat ca anchetatorii FSB l-au acuzat oficial pe Gershkovici de spionaj in interesul Statelor Unite, dar ca acesta a respins acuzatia. „El a respins categoric toate acuzatiile si a declarat ca a fost implicat in activitati jurnalistice in Rusia”, a spus Tass, citat de o sursa neidentificata.

Gershkovici este primul jurnalist american retinut in Rusia sub acuzatia de spionaj de la sfarsitul razboiului rece.

Vestea acuzatiilor a venit in momentul in care liderii Senatului SUA au emis o rara declaratie bipartizana cerand eliberarea lui Gershkovici si declarand ca „jurnalismul nu este o crima”.

„Condamnam ferm detentia pe nedrept a cetateanului american si reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovici si cerem eliberarea imediata a acestui jurnalist independent cunoscut si respectat la nivel international”, au scris liderul majoritatii democrate din Senat, Chuck Schumer, si liderul minoritatii republicane, Mitch McConnell.

Ei au spus ca jurnalistul a fost acreditat de Ministerul rus al Afacerilor Externe pentru a lucra in Rusia si ca „autoritatile ruse nu au reusit sa prezinte nicio dovada credibila pentru a-si justifica acuzatiile inventate”. „Sa nu fie nicio urma de indoiala: jurnalismul nu este o crima”, au scris Schumer si McConnell.

Jurnalul a negat ca Gershkovici a spionat si a cerut eliberarea imediata a „reporterului sau de incredere si dedicat”. Wall Street Journal a spus ca arestarea sa a fost „un afront la adresa unei prese libere si ar trebui sa starneasca indignarea tuturor oamenilor si guvernelor libere din intreaga lume”.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat Statelor Unite ca Gershkovici a fost prins in flagrant in timp ce incerca sa obtina secrete.

Presedintele Vladimir Putin nu a comentat inca public acest caz.

Vorbitor fluent de rusa, nascut din emigranti sovietici si crescut in New Jersey, Gershkovici s-a mutat la Moscova la sfarsitul anului 2017 pentru a se alatura Moscow Times in limba engleza si, ulterior, a lucrat pentru agentia franceza Agence France-Presse (AFP).

Rusia a anuntat inceperea „operatiunii militare speciale” in februarie 2022, exact cand Gershkovici se afla la Londra, pe cale sa se intoarca in Rusia pentru a se alatura biroului din Moscova al Wall Street Journal. S-a hotarat sa locuiasca la Londra, dar sa calatoreasca frecvent in Rusia in calitate de corespondent acreditat la Ministerul de Externe.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: