Coronavirus, anunt grav. Cercetatori din UK si SUA: „Peste 50% dintre cei infectati nu pot fi depistati”. Trebuie schimbata strategia de prevenire

news

Multiplicarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus COVID-19 in afara Chinei ar putea face nesustenabile eforturile de limitare a epidemiei, astfel ca autoritatile s-ar putea vedea in situatia de a incerca doar diminuarea efectelor acestui virus, ce are o perioada relativ lunga de incubatie si manifestari clinici diverse, iar acuratetea unor teste este indoielnica, fiind posibil ca numerosi bolnavi sa nu fie descoperiti, se arata intr-o analiza publicata marti de France Presse si citata de Agerpres.

Pentru a limita epidemia este esential ca persoanele infectate sa fie identificate si izolate rapid, inainte ca ele sa transmita virusul.

Insa cercetatorii de la Imperial College din Londra au estimat vineri ca ”aproximativ doua treimi din cazurile de COVID-19 provenite din China au ramas nedetectate la nivel mondial, de unde rezulta posibile lanturi multiple nedetectate de transmitere (a virusului) in afara Chinei”.

Intr-un alt studiu, publicat luni, o echipa anglo-americana estimeaza ca ”mai mult de jumatate dintre persoanele infectate nu sunt depistate”.

”Una dintre dificultatile cu acest virus este ca el are un intreg spectru de manifestari clinice”, printre care si forme usoare, cu putine simptome, astfel ca unele persoane pot scapa nediagnosticate, explica pentru France Presse Daniel Levy-Bruhl, de la agentia sanitara franceza Sante Publique France.

O alta categorie, chiar si mai greu detectabila, este cea a bolnavilor asimptomatici. Totusi, cercetatorii cred ca ponderea acestora in randul celor care transmit virusul este limitata si ca in majoritatea cazurilor bolnavii simptomatici transmit virusul.

Pe de alta parte, perioada de incubatie estimata in cercetarile medicale privind COVID-19 ca fiind cuprinsa intre doua si zece zile a condus la stabilirea unei perioade de carantina de 14 zile. Dar, pe baza evaluarii unor cazuri, expertii chinezi au estimat ca perioada de incubatie in cazul acestui coronavirus poate ajunge pana la 24 sau chiar 27 de zile. Prin urmare, o carantina de 14 zile ar putea fi insuficienta.

Unii cercetatori sunt insa sceptici cu privire la aceasta ultima ipoteza. De pilda, Levy-Bruhl crede ca putine cazuri de infectare cu COVID-19 pot avea o perioada de incubatie mai mare de 14 zile. Or, ”o epidemie nu se extinde prin cazuri extreme, foarte specifice, ea se extinde prin profilul general”, explica el.

O alta dificultate este variabilitatea rezultatelor testelor. Saptamana trecuta, doi australieni si o israelianca, pasageri ai vasului de croaziera Diamond Princess, au fost testati negativ in Japonia pentru COVID-19, dar testele efectuate apoi la revenirea in tarile lor au iesit pozitive.

Strategia de prevenire a raspandirii COVID-19 devine asadar tot mai dificil de aplicat pe masura ce creste numarul tarilor afectate de noul coronavirus. Daca aceasta strategie devine imposibil de sustinut, autoritatile sanitare ar putea fi nevoite sa-si diminueze obiectivele, adica in loc sa limiteze epidemia, sa se ajunga la incercarea de atenuare a efectelor ei. ”Intr-un asemenea caz, nu vom mai putea avea aceeasi abordare a monitorizarii tuturor bolnavilor, nici de izolare a tuturor contactelor lor, pentru ca nu vom mai avea resurse”, semnaleaza medicul Simon Cauchemez, de la Institutul Pasteur.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: