Un cosmonaut rus a stabilit recordul pentru cea mai indelungata perioada de timp petrecuta in spatiu: mai mult de 878 de zile

life

Cosmonaut rus

Cosmonautul rus Oleg Kononenko a stabilit duminica un record mondial pentru timpul total petrecut in spatiu, depasindu-l pe compatriotul sau Ghenadi Padalka, care a inregistrat peste 878 de zile pe orbita, a declarat agentia spatiala rusa, potrivit Reuters.

La 0830 GMT, Kononenko a doborat recordul, a spus Roscosmos. Pe 5 iunie, Kononenko urmeaza sa atinga 1.000 de zile petrecute in spatiu si pana la sfarsitul lunii septembrie va ajunge la 1.110 zile.

„Zbor in spatiu pentru a face ceea ce imi place cel mai mult, nu pentru a stabili recorduri”, a spus Kononenko pentru TASS de pe Statia Spatiala Internationala (ISS). „Sunt mandru de toate realizarile mele, dar sunt mai mandru ca recordul pentru durata totala a sederii umane in spatiu este inca detinut de un cosmonaut rus”.

Barbatul de 59 de ani ocupa acum primul loc, inaintea lui Padalka, care a acumulat un total de 878 de zile, 11 ore, 29 de minute si 48 de secunde, a spus Roscosmos.

Uniunea Sovietica a fost prima care a lansat un satelit pe orbita Pamantului – Sputnik 1, in 1957 – iar apoi cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a devenit primul om care a calatorit in spatiu in 1961.

Dar dupa prabusirea Uniunii Sovietice din 1991, programul spatial al Rusiei s-a confruntat cu deficite masive de finantare si coruptie.

Oficialii presedintelui Vladimir Putin au promis in mod repetat ca vor opri declinul programelor spatiale ale Rusiei, desi inca mai au probleme serioase, potrivit oficialilor si analistilor spatiali.

Kononenko a spus ca s-a antrenat in mod regulat pentru a contracara efectele fizice ale imponderabilitatii, dar ca la intoarcerea pe pamant si-a dat seama cat de multe a ratat.

„Nu simt ca imi lipseste ceva, si nici ca sunt izolat. Insa abia dupa ce ma intorc acasa, imi dau seama ca in absenta mea copiii au crescut fara tata”, a spus el.

Cosmonautii pot folosi acum apelurile video si mesajele pentru a pastra legatura cu rudele, dar pregatirea pentru fiecare nou zbor spatial a devenit mai dificila din cauza progreselor tehnologice.

„Meseria de cosmonaut devine din ce in ce mai complicata. Sistemele si experimentele devin din ce in ce mai complicate. Repet, pregatirea nu a devenit mai usoara”, a spus el.

ISS este unul dintre putinele proiecte internationale la care Statele Unite si Rusia coopereaza inca strans. In decembrie, Roscosmos a declarat ca un program de zbor incrucisat cu NASA catre ISS a fost prelungit pana in 2025.

Relatiile dintre cele doua tari din alte domenii s-au intrerupt de la invadarea Ucrainei de catre Rusia in urma cu aproape doi ani, la care Washington a raspuns trimitand arme la Kiev si impunand runde succesive de sanctiuni Moscovei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: