politica

Crapa fierea-n Tariceanu si Dancila. Noul Parlament European isi reafirma sprijinul pentru Laura Codruta Kovesi

La solicitarea Conferintei Presedintilor din Parlamentul European (PE), presedintele legislativului comunitar David Sassoli va trimite in urmatoarele ore o scrisoare Consiliului UE prin care va reaminti sprijinul deplin al PE pentru numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european, informeaza joi un comunicat al institutiei.

„Inainte de reuniunea informala a ministrilor de justitie si afaceri interne de la Helsinki, Parlamentul doreste sa-si reinnoiasca angajamentul fata de Laura Codruta Kovesi drept candidat al sau pentru functia de procuror-sef european. Este un lucru esential ca investigarea si inculparea infractiunilor impotriva bugetului UE, precum frauda, coruptie si frauda transfrontaliera cu TVA sa fie asigurate cat de curand posibil”, a declarat presedintele David Sassoli, citat in comunicatul PE.

Potrivit articolului 14 al Regulamentului privind Biroul Procurorului Public European (EPPO), „Parlamentul European si Consiliul vor numi de comun acord procurorul-sef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reinnoit. Consiliul va lua o decizie prin majoritate simpla”. Numirea procurorului-sef european se face prin co-decizie de catre Parlamentul European si Consiliul UE.

In mandatul anterior al PE, Comisia pentru libertati civile si Comisia pentru control bugetar i-au audiat pe cei trei candidati retinuti pe lista scurta de un comitet de selectie: Laura Codruta Kovesi (Romania), Jean-Francois Bohnert (Franta) si Andres Ritter (Germania). Dupa aceste audieri si voturi separate in fiecare comisie, Laura Codruta Kovesi a fost aleasa drept candidatul favorit al PE pentru sefia EPPO.

Candidatul favorit al Consiliului UE a fost francezul Jean-Francois Bohnert, iar cele doua parti nu au dorit sa renunte niciuna la propriul favorit in cadrul intalnirilor de mediere care au avut loc pana la incheierea fostei legislaturi a PE.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

10 minute ago

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

4 ore ago

Slanic: Si mai multi oameni vor fi evacuati din blocurile aflate in zona strazii prabusite. PSD si PNL isi arunca vina reciproc

Departamentului pentru Situatii de Urgenta a decis, joi, sa extinda perimetrul de siguranta prin evacuarea…

20 de minute ago

„Nu are sens sa ai Rusia la masa”. Ministrul ucrainean de Externe explica de ce Ucraina nu vede rostul invitarii Rusiei la Summitul pentru pace

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a explicat intr-un interviu pentru Foreign Affair ca Ucraina…

30 de minute ago

Prognoza OCDE: Perspective mai bune pentru economia mondiala – dar nu si pentru Germania

OCDE nu se asteapta ca economia Germaniei sa inregistreze o crestere mai puternica pana anul…

29 de minute ago

Macron revine si subliniaza: „Nu exclud trimiterea de trupe occidentale in Ucraina. Ce securitate va mai exista pentru Romania, Moldova, Polonia daca Rusia va castiga in Ucraina?”

Presedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren in Ucraina,…

2 ore ago