Credit Suisse imprumuta pana la 50 de miliarde de franci elvetieni pentru a-si consolida finantele

externe

Gigantul bancar cu probleme a declarat ca ia „masuri decisive” pentru a-si consolida si simplifica activitatea, scrie BBC.

Actiunile Credit Suisse au scazut miercuri cu 24%, dupa ce s-a aflat ca a descoperit „slabiciuni” in raportarile sale financiare.

Temerile legate de o criza bancara mai ampla au provocat scaderi abrupte pe pietele bursiere, actiunile asiatice fiind in scadere.

Cu toate acestea, se asteapta ca pietele din Europa sa deschida in crestere joi.

Banca Nationala a Elvetiei, banca centrala a tarii, a insistat ca Credit Suisse are banii de care are nevoie, dar a subliniat ca este pregatita sa intervina si sa ajute mai mult daca este nevoie.

Problemele din sectorul bancar au aparut saptamana trecuta in SUA, odata cu prabusirea socanta a Silicon Valley Bank, al 16-lea cel mai mare creditor din tara, urmata, doua zile mai tarziu, de falimentul Signature Bank din New York.

Banca centrala americana a fost nevoita sa intervina pentru a preveni retrageri masive de bani din depozitele bancare pe masura ce panica se raspandea.

Sir John Gieve, fost viceguvernator al Bancii Angliei, a declarat pentru BBC ca bancile centrale au transmis un „mesaj” ca astfel de probleme vor fi limitate la nivel local.

El a adaugat ca, in cazul Credit Suisse, acest lucru ar fi fost probabil suficient pentru a impiedica extinderea crizei.

„Ceea ce am vazut peste noapte este ca banca centrala elvetiana a spus nu, nu vom lasa ca acest lucru sa ajunga la colaps”, a declarat el pentru programul Today de la BBC.

„Nu stiu ce ii rezerva viitorul lui Credit Suisse, dar pana acum este inca in picioare si se pare ca banca centrala elvetiana se va asigura ca va ramane in picioare suficient de mult timp pentru a-si reorganiza afacerile pentru viitor.”

Indicele japonez Nikkei 225 era in scadere cu 1,1% la finalul tranzactiilor de la pranz, iar pietele din Hong Kong si Sydney au scazut cu peste 1,5%. Shanghai Composite a pierdut 0,5%.

Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management, a declarat ca temerile bancare care se raspandesc in Asia sunt limitate in prezent, deoarece „bancile sunt mult mai bine capitalizate”.

Credit Suisse, fondata in 1856, s-a confruntat cu o serie de scandaluri in ultimii ani, inclusiv acuzatii de spalare de bani sau acuzatii de spionaj.

Dezvaluirea facuta marti de banca cu privire la „slabiciuni materiale” in raportarea sa financiara a reinnoit ingrijorarile investitorilor.

Acestea au fost intensificate atunci cand Saudi National Bank, cel mai mare actionar al Credit Suisse, a declarat ca nu va mai investi in actiuni la banca elvetiana din motive de reglementare.

La acel moment, Credit Suisse a insistat ca pozitia sa financiara nu era ingrijoratoare.

Dar actiunile creditorului au scazut, in timp ce alte banci s-au grabit sa isi retraga fondurile din banca, iar prim-ministrii din Spania si Franta au luat cuvantul in incercarea de a calma temerile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: