Crestere cu 15% a salariilor in ministerele PSD-iste. USR: „Rasfatatii statului isi maresc salariile din banii contribuabililor”

politica

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 195 voturi ‘pentru’, 46 ‘contra’ si 8 abtineri, un proiect de lege care prevede ca si functionarii publici si personalul contractual din Ministerele Transporturilor si Culturii, conduse de pesedistii Grindeanu si Romascanu, si din serviciile deconcentrate subordonate, vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de baza pentru complexitatea muncii. In plus, proiectul prevede ca personalul care lucreaza la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de baza pana la 50%, mai prevede proiectul adoptat. Camera Deputatilor este for decizional, astfel ca proiectul merge la promulgare.

Proiectul de lege care a primit votul deputatilor are ca obiect de reglementare completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si pentru completarea Legii nr.7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar.

Proiectul prevede ca ”personalul din institutiile si/sau autoritatile publice nominalizat in echipele de proiecte finantate din fonduri externe rambursabile sa beneficieze de majorarea salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functii, indemnizatiilor de incadrare cu pana la 50%, indiferent de numarul de proiecte in care este implicat, majorarea aplicandu-se proportional cu timpul efectiv alocat activitatilor pentru fiecare proiect”.

In comisia de munca, Deputatii au introdus un amendament prin care se prevede majorarea cu 15% si a salariilor de baza din Ministerele Transporturilor si Culturii, fata de cele majorate in prezent in alte ministere: Ministerul Finantelor, Muncii, Mediului, Dezvoltarii, Investitiilor si Proiectelor Europene, Sanatatii si Educatiei, precizeaza news.ro.

Astfel, potrivit amendamentului, ”functionarii publici si personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Finantelor, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerului Sanatatii, Ministerului Educatiei, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si din institutiile aflate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, functionarii publici din cadrul aparatului Administratiei Prezidentiale, Secretariatului General al Guvernului, Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Ministerului Justitiei, precum si functionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiaza, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de baza de 15%”.

Aceeasi majorare se va aplica si functionarilor publici si personalului contractual din serviciile publice deconcentrate ale institutiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestor ministere.

USR a anuntat marti ca va ataca la CCR aceste majorari salariale.

”Iresponsabilitate bugetara in forma continuata: coalitia creste salariile din ministere. USR contesta la CCR.

In prag de criza economica, parlamentarii PSD-PNL-UDMR au votat, astazi, doua proiecte legislative prin care creste salariile din ministere. USR va contesta la CCR cele doua proiecte legislative.

Majoritatea PSD-PNL-UDMR a introdus in sedinta de plen de astazi, fara fisa de impact financiar, fara consultare publica si fara sa respecte legea salarizarii unitare, amendamente care duc la cresterea salariilor pentru angajatii din ministerele Sanatatii, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar si pentru angajatii care gestioneaza fonduri europene.

Votul de astazi vine la doar o saptamana dupa ce premierul Nicolae Ciuca si liderul PSD Marcel Ciolacu au anuntat ca statul ar urma sa isi scada cheltuielile din cauza deficitului bugetar in crestere.

‘Astazi, in plenul Camerei Deputatilor, fara fisa de impact financiar, fara consultare publica si fara sa respecte legea salarizarii unitare, PSD si PNL au propus – si au votat – mariri fara numar. Nu conteaza ca avem deficit bugetar-record, ca ne imprumutam la rate de dobanda-record, ei nici macar nu s-au obosit sa faca un calcul, sa vada cat costa ceea ce propun.

Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performantei, ci cresterea inechitatilor intre angajatii la stat cu cresteri mari in aparatul central (unde au si angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la inceputul guvernarii) si cresteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, in educatie, la clasa)’, explica deputata Oana Toiu.

‘Coalitia de guvernare ne anunta ieri-alaltaieri ca va strange cureaua la stat. In spatele usilor inchise, discuta doar despre ce salarii sa creasca la stat si, desigur, ce taxe vor creste pentru romanii care in plina criza primesc nota de plata. Rasfatatii statului isi maresc salariile din banii contribuabililor. Astazi, 117 parlamentari ai coalitiei socialiste de guvernare au votat cresterea salariilor pentru primari si viceprimari. Atentie, toate salariile din primarii se raporteaza la salariul primarului, care prin urmare vor creste si ele. Pentru ei se gasesc mereu bani. Pentru romanii care platesc taxe jumatate din pretul unui litru de carburant, taxe pe facturile de energie si, mai ales, jumatate din salariu in alte taxe la stat, nu exista spatiu bugetar’, subliniaza deputatul Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei.

‘Sectorul privat e ignorat total. Masurile corecte ar fi scaderea taxelor pe salariul minim si reducerea TVA pe energie la 5%. Cu ocazia acestei crize financiare PSD e la putere si e total depasit de situatie. Iau masuri haotice, heirupiste, neconstitutionale precum aceste legi de cresteri salariale la stat, pe baza de clientelism politic. Cu toate aceste mariri, in care performanta la locul de munca ar trebui sa fie criteriu de baza, nu vor putea acoperi nici macar inflatia. Mitul s-a dus, PSD e gol, iar PNL a ajuns cea mai mare filiala a PSD’, spune deputatul Cristian Seidler”, se arata intr-un comunicat al USR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: