Crestere „rusinoasa” a rasismului impotriva persoanelor de culoare, potrivit unui sondaj UE

externe

Rasismul fata de persoanele de origine africana ramane „necrutator si omniprezent”, a declarat Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).

Un sondaj realizat in randul persoanelor de culoare care traiesc in 13 tari ale UE a aratat ca multe dintre acestea sunt supuse discriminarii si violentei care „continua sa le bantuie viata de zi cu zi”, transmite BBC.

In Germania, numarul persoanelor care s-au simtit discriminate aproape s-a dublat de la ultimul sondaj din 2018.

Constatarile ar trebui sa fie „un semnal de alarma”, a declarat agentia UE.

De la dificultati in asigurarea unui loc de munca si a unei locuinte, pana la hartuirea care lasa victimele sa se simta „profund traumatizate”, FRA a constatat ca multe persoane de culoare din UE se confrunta in mod obisnuit cu prejudecati si discriminare „doar din cauza culorii pielii lor”.

In studiu au fost intervievati peste 6.700 de cetateni de culoare din prima si a doua generatie care traiesc in Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Polonia, Suedia si Spania.

Comparand rezultatele sondajului din acest an cu cele ale sondajului de acum cinci ani, studiul subliniaza „lipsa alarmanta de progrese” in ceea ce priveste combaterea rasismului.

In acel interval de timp, studiul precizeaza ca aproape jumatate dintre persoanele de origine africana au fost victime ale discriminarii rasiale – o crestere de la 39% in 2016 la 45% in 2022.

Daca ne uitam la natiuni specifice, 64% dintre cei intervievati din Germania si Austria s-au simtit discriminati in ultimele 12 luni. Aceasta cifra creste la 76% in Germania in ultimii cinci ani, urmata de Austria cu 72% si Finlanda cu 63%.

„Aceasta este realitatea pentru multe persoane din UE in prezent… persoanele de origine africana se confrunta in mod obisnuit cu un tratament nedrept si cu prejudecati atunci cand isi cauta un loc de munca sau o locuinta”, a declarat Michael O’Flaherty, directorul FRA.

Anul trecut, guvernul german a numit-o pe Reem Alabali-Radovan, primul sau comisar pentru combaterea rasismului, care a reactionat la sondaj spunand ca acesta dovedeste cat de important este sa se concentreze pe stimularea prevenirii si pe responsabilizarea celor afectati de rasism.

Potrivit celor chestionati, Polonia, Suedia si Portugalia au inregistrat cele mai scazute rate de hartuire si discriminare din cele 13 tari ale UE.

In 2019, in Austria a aparut un val de indignare dupa ce un viceprimar de extrema-dreapta a scris un poem in care ii compara pe migranti cu sobolani care ar trebui „sa se grabeasca sa plece repede”.

Anul acesta, Vilhelm Junnila, din partea Partidului Finlandez de extrema dreapta, a demisionat dupa ce a fost acuzat ca a facut referiri repetate la nazisti. O luna mai tarziu, ministrul finlandez de finante, Riikka Purra, a fost nevoita sa isi ceara scuze pentru o serie de comentarii rasiste pe care le-a postat in urma cu 15 ani.

Intr-o postare scrisa in 2008, in care se plangea de tinerii de origine imigranta aflati in tren, ea a spus: „Daca mi-ar da o arma, ar fi cadavre in trenul de navetisti, vedeti?”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: