news

Cristina Tarcea, extraordinar portret al „impostorului”: „Sa te fereasca Dumnezeu ca impostorul sa ajunga intr-o pozitie importanta”

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a tinut miercuri un discurs sub forma unui eseu la prezentarea bilantului Ministerului Public pe anul 2018, in care a vorbit despre impostura.

”Am decis sa va impartasesc un vis a carui talmacire ar trebui sa preocupe in aceeasi masura magistratii si nemagistratii. Oricat as vrea in ultima perioada sa fac abstractie de realitate si sa ma refugiez in varful spiritualizat al unui turn de fildes, simtul practic si instinctul de conservare ma obliga sa observ cu atentie ceea ce se intampla in jurul nostru. Si am constatat cu stupoare ca, din ce in ce mai insidios, se fac simtite in societate un cuvant si un fenomen: impostura. Ma refer desigur la impostura data in vileag. Dar cum rareori impostura este data in vileag mi se pare mult mai periculoasa impostura veritabila nedetectabila. Pentru ca nu e asa? Ceea ce caracterizeaza pe impostori este dorinta de a pastra aparenta de onorabilitate. (…) Observand aceasta realitate si retragandu-ma in turnul meu de fildes, am avut un vis, urat ce-i drept, un vis in care m-am intalnit cu impostorul. El nu se numea asa in visul meu, se numea reformatorul”, a spus Tarcea, citata de Agerpres.

Ea a continuat in aceeasi nota, vorbind despre ”impostorul care uraste sincer oamenii corecti, pentru ca ei sunt oglinda in care-si vede propria goliciune – cea spirituala si de caracter”, este cel care lupta pentru dreptatea lui, ”crezand intotdeauna ca dreptatea lui este dreptatea sociala”.

”In visul meu, personalitatea era mult mai complexa, era vorba nu doar de impostori, era vorba de impostorul ticalos. Impostorul uraste sincer oamenii corecti, pentru ca ei sunt oglinda in care-si vede propria goliciune – cea spirituala si de caracter. (…) Ce era impostorul din visul meu? Era cel care lupta pentru dreptate, pentru dreptatea lui, crezand intotdeauna ca dreptatea lui este dreptatea sociala. El nu o sa plece niciodata privirea asupra celui calcat in picioare in numele luptei pentru dreptatea lui. Chiar daca cel calcat in picioare nu este doar un om. Poate un sistem sau poate mai mult decat un sistem”, a aratat Tarcea.

In opinia sefei ICCJ, impostorul este cel care crede in libertatea de exprimare, dar ”in libertatea lui de exprimare”, este cel care intotdeauna poarta asupra sa dubla masura.

”Ce mai este impostorul? Este cel care crede in libertatea de exprimare. In libertatea lui de exprimare, normal. Esti perfect daca te incadrezi in limitele acestei libertati de exprimare. Dar trebuie sa fii anihilat, daca le depasesti. Uneori, el este generos. Ai voie sa depasesti aceste limite, dar nu va rata nicio ocazie sa platesti scump aceasta ingaduinta. Ce mai este impostorul din visul meu? Este cel care intotdeauna poarta asupra sa dubla masura. Principiile sunt foarte perfecte cand corespund intereselor lui, dar acelasi principiu nu mai functioneaza cand este vorba de interesele noastre. Impostorul mai are si o abilitate nebanuita de a lingusi si de a oferta”, a mentionat Cristina Tarcea.

Presedinta Inaltei Curti si-a incheiat discursul tragand un semnal de alarma in cazul ”impostorului ajuns intr-o pozitie importanta”, ea transmitandu-le celor prezenti in sala ca a tinut sa le impartaseasca visul sau pentru ca, ”uneori, visele, chiar si cele mai urate, devin realitate”.

”Sa te fereasca Dumnezeu ca impostorul sa ajunga intr-o pozitie importanta. Nimeni (…) nu a facut niciodata nimic. Nu s-a intamplat nimic pana nu a marcat el locul si timpul. Si totul incepe de atunci. De la momentul El. Impostorul solitar din visul meu nu ar fi fost chiar atat de periculos daca nu ar fi purtat cu el vocatia impostorului paianjen. Acela care isi tese din timp panza de matase, in care isi depune cu mare grija ouale, din care vor ecloza la momentul potrivit figuri identice. Desigur, visul meu nu are nicio legatura cu persoanele reale pe care le-am intalnit de-a lungul carierei mele. Eu nu m-am intalnit niciodata cu impostorul si nu m-am lovit niciodata de impostura. Sau poate da? Si nu stiu eu. Este posibil. A fost doar un vis urat al noptilor petrecute in varful micului meu turn de fildes, in care uneori mi s-a intamplat sa pasesc intr-o bula temporala si sa intru intr-un alt timp si spatiu. Am vrut sa va impartasesc si dvs acest vis, pentru ca se intampla uneori ca visele, chiar si cele mai urate, sa devina realitate. O realitate dominata de impostura, in care legea, morala, bunul simt sunt ele insele o impostura”, a fost mesajul Cristinei Tarcea.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Belgradul sfideaza din nou Occidentul. Un apropiat al Moscovei a fost numit in functia de vicepremier, el a fost decorat de insusi Putin

Noul guvern al Serbiei va include un fost sef al serviciilor de informatii care a…

O oră ago

Protest in Cisiordania: Palestinienii au aruncat cu pietre in masinile diplomatilor UE

Un grup de studenti palestinieni a intrerupt, marti, o intalnire a diplomatilor Uniunii Europene in…

2 ore ago

Atac armat la o moschee din Afganistan. Cel putin cinci persoane au fost ucise, printre care o femeie si un copil

Mai multi indivizi inarmati au atacat o moschee din provincia Herat, vestul Afganistanului, luni seara,…

2 ore ago

Filipine acuza China ca i-a avariat doua nave in zona disputatului atol Scarborough

Filipine a acuzat marti paza de coasta chineza de hartuirea si de avarierea a doua…

2 ore ago

Netanyahu ignora apelul ONU: „Vom intra in Rafah si vom elimina batalioanele Hamas de acolo, pentru a obtine victoria totala”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat marti sa lanseze o operatiune militara in orasul Rafah,…

2 ore ago