Criza datoriilor despre care a avertizat miliardarul Ray Dalio s-ar putea sa se fi instalat, in conditiile in care SUA au imprumutat 1.000 de miliarde de dolari in doar cateva saptamani

pagina verde

Luna trecuta, investitorul miliardar Ray Dalio a avertizat ca SUA se afla la inceputul unei crize a datoriilor. S-ar putea ca acest lucru sa se adevereasca deja, potrivit Business Insider.

Imprumuturile guvernamentale au crescut cu o suma ametitoare de 1.000 de miliarde de dolari in doar o luna, in urma rezolvarii la inceputul lunii iunie a indelungatei dispute politice privind limita datoriei suverane, a subliniat Charlie Bilello, strateg sef de piata la Creative Planning. Totalul datoriei publice restante a urcat acum la 32,5 trilioane de dolari.

La inceputul lunii iunie, Congresul a adoptat un proiect de lege care ar ridica plafonul datoriei SUA exact cand natiunea era in pragul unei situatii de incapacitate de plata. Decizia a venit dupa luni de zile de dispute intre democrati si republicani si a atras in urma ei un grup de critici, printre care Dalio si directorul general al Berkshire Hathaway, Warren Buffett.

Fondatorul Bridgewater, Dalio, a acordat la momentul respectiv nota D, afirmand ca acordul nu rezolva problema unui guvern american profund indatorat si ca nu va face decat sa se adauge la acumularea tot mai mare de imprumuturi.

„Se ocupa de problema de a adauga prea mult la un teanc de datorii care este deja prea mare: Nota D”, a declarat Dalio. „Nu va face o mare diferenta”, a adaugat el.

Intr-un avertisment mai grav, Dalio a declarat luna trecuta ca SUA se afla la inceputul unei crize a datoriilor – in care exista o lipsa tot mai mare de cumparatori in conditiile in care guvernul vinde atat de multe datorii.

„Dupa parerea mea, ne aflam la inceputul unei crize de indatorare clasice, cu ciclu mare, cand se produce un decalaj intre cerere si oferta, cand produci prea multa datorie si ai o lipsa de cumparatori”, a spus Dalio.

El a mai prognozat ca SUA va intra intr-o recesiune si ca ratele mai mari ale dobanzilor ar urma sa slabeasca economia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: