„Criza de medici in Romania”. Intr-un articol de o pagina in Liberation, Clotilde Armand se razboieste cu tarile bogate din UE, inclusiv cu Franta

analize

Cotidianul francez Liberation a publicat, miercuri, in editia scrisa, un articol pe o pagina intreaga scris de Clotilde Armand in care aceasta atrage atentia asupra situatiei grave generata in tarile Europei de Este de exodul medicilor si al cadrelor medicale. Ea cere un „mecanism de compensare” pentru tarile din est, avand in vedere ca beneficiarele exodului sunt tarile bogate din UE.

„Deficitul de cadre medicale este atat de mare in anumite tari ale Uniunii Europene, incat ei trebuie cautati in tarile de est, unde se stie ca personalul medical este mai bine format decat in alte parti, dar mult mai putin bine platit”, afirma Armand din debutul articolului.

Ea afirma ca exodul medicilor are un rezultat „catastrofal” asupra tarile din est. „In ce priveste Romania, mai mult de 50% dintre medici au plecat intre 2009-2015, iar exodul continua. 10% dintre medici pleaca in fiecare an”, arata Armand.

„Potrivit datelor OECD, Romania a suferit cel mai mult de pe urma pierderii resurselor umane din sanatate, in timp ce, paradoxal, cel mai important beneficiar este Marea Britanie, chiar si dupa Brexit. (…) Aceste cadre medicale, gata sa lucreze in mediul rural din Franta, in spitalele din Germania si Marea Britanie, sunt un mare castig pentru tarile occidentale. S-a ajuns la o situatie absurda: tarile cele mai sarace contribuie cu resursele lor in beneficiul tarilor cele mai bigate. Mai mult, din cauza plecarii medicilor, devine si mai dificila reforma sistemelor medicale din tarile estice. Lista tratamentelor care nu sunt disponibile in Romania devine si mai lunga, in loc sa descreasca. In fiecare an, intre 400 si 500 de copii romani sunt diagnosticati cu cancer si nu pot beneficia de radioterapie in tara lor. Familiile lor trebuie sa caute spitale in strainatate, in special in Austria, unde trebuie sa plateasca”, arata Armand in Liberation.

Ea a cerut infiintarea unui „mecanism de compensare” prin care Bruxellesul sa ajute tarile care se confrunta cu exodul creierelor medicale.

„Este timpul ca liderrii tarilor care se plang de contributiile excesive la bugetul UE sa vada realitatea si sa recunoasca ca sunt marii castigatori ai integrarii europene. Pana acum, Bruxellesul a fost impotriva dezvoltarii unui mecanism de compensare pentru tarile cele mai afectate de exodul creierelor, sustinand intr-un mod naiv, ca sa nu spun cinic, ca situatia se va rezolva prin convergenta economica dintre Est si Vest. Prin urmare este urgent ca liderii europeni sa realizeze ca exodul personalului medical catre Occident este o problema exceptional de serioasa si care necesita masuri de compensare pentru tarile afectate, astfel incat sa isi poata reconstrui sistemul medical”, concluzioneaza Armand.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: