Criza la Beijing. Piata actiunilor chineze s-a prabusit cu peste 7.000 de miliarde de dolari in trei ani

analize

Evergrande China

Prabusirea actiunilor chineze a sters mii de miliarde de dolari din investitii si a dat o noua lovitura unei economii afectate de criza imobiliara, de cresterea lenta si de deflatie, reiese dintr-o analiza Atlantic Council.

Aceasta poate fi ultima picatura pentru investitorii institutionali straini care, candva, vedeau China ca pe o destinatie esentiala.

Lovitura data preturilor actiunilor din Shanghai, Shenzhen, Hong Kong si New York a ajuns la aproximativ 7 trilioane de dolari de la inceputul anului 2021 (peste 6 trilioane de dolari pe pietele chineze si alte sute de miliarde de dolari de la companiile chineze listate pe Wall Street). Desi preturile actiunilor si-au revenit putin in ultimele zile, dupa ce Beijingul a luat masuri pentru a frana scaderea, dezamagirea profunda a investitorilor ramane.

Scaderea pietei se adauga la dezastrul din sectorul imobiliar care a provocat neplata obligatiunilor dezvoltatorilor si a impovarat guvernele locale din China cu datorii de 13 trilioane de dolari. Scaderea actiunilor a zdruncinat in special companiile de tehnologie pe care autoritatile de reglementare de la Beijing le favorizasera cu acces rapid la ofertele publice initiale de actiuni.

Toate acestea se adauga la dezamagirea tot mai profunda a investitorilor institutionali straini, multi dintre ei facand pariuri mari pe China in urma cu un an, in asteptarea unui boom economic post-COVID. Pe masura ce asteptata crestere de anul trecut s-a evaporat, se estimeaza ca aproximativ 90% dintre acesti investitori straini s-au indreptat spre alte piete. Inversarea fluxurilor de capital a fost amplificata de producatorii straini care si-au mutat fabricile din China, ceea ce a dus la o scadere fara precedent a investitiilor straine directe anul trecut.

In timp ce unii bani continua sa intre in tara, in special investitorii care vizeaza piata de obligatiuni guvernamentale din China, intrarile nete de capital strain pe pietele bursiere din China anul trecut – de 6,1 miliarde de dolari – au fost cele mai scazute din 2017.

O analiza Bloomberg din ianuarie 2024 a 271 de fonduri de pensii din SUA cu active mai mari de 500 de milioane de dolari a aratat ca doar paisprezece detineau actiuni chinezesti listate pe Wall Street.

Radacinile declinului pietei se datoreaza politicilor guvernamentale care au subminat increderea consumatorilor si au secatuit dinamismul sectorului privat. Autoritatile au incercat sa dezumfle o bula a pietei imobiliare in 2020, dar au reactionat lent atunci cand dezvoltatorii s-au prabusit. Intre timp, conglomerate de varf din domeniul comertului electronic si-au vazut aripile taiate de un asalt de reglementare cu incarcatura ideologica asupra a ceea ce Beijingul considera a fi excese corporative.

De asemenea, tensiunile dintre SUA si China au planat asupra pietei si au facut ca multi investitori straini sa fie mai precauti in privinta actiunilor chinezesti. Washingtonul a declarat ca diverse companii chineze cotate la bursa – in mare parte firme tehnologice si de stat – sunt interzise pentru investitorii americani, iar unele dintre aceste firme au fost fortate sa se retraga de pe bursele americane. In plus, amenintarile SUA de a impune delistarea in bloc a tuturor firmelor chineze listate pe Wall Street, in cadrul unei dispute privind accesul Comisiei pentru valori mobiliare si burse la registrele acestora, au contribuit la etapa initiala a declinului actiunilor chinezesti in 2021. Dar aceasta amenintare s-a diminuat dupa ce s-a ajuns la un acord bilateral in 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: