CTP revine cu un nou atac dur la adresa filmului Teambuilding: „Tamp, gros, slinos si gratuit porcos”

news

CTP, zeii justitiei, Gheorghe Ursu, disident, achitare, Securitate

Cristian Tudor Popescu revine cu un nou comentariu legat de filmul Teambuilding dupa ce s-a confruntat cu un val de reactii negative fata de prima sa cronica la acest film.

„Stiu sa apreciez si un film popular, facut pentru publicul larg. Cu conditia sa nu fie tamp, gros, slinos si gratuit porcos”, subliniaza CTP.

Postarea integrala:

„Alt Building, alt Team

Vaz ca destui cetateni sunt de parere ca subsemnatul n-as fi in „targhetul” filmului Teambuilding. Ca am in cap prea multe filme „grele”, de aceea nu pot sa apreciez productul pentru public sus-mentionat. Ba chiar, site-ul Times New Roman a titrat in bascalie: „CTP, extaziat de Teambuilding: «Cel mai bun film de la Calauza lui Tarkovski incoace» ”.

Nu, stimabililor, nici gand, stiu sa apreciez si un film popular, facut pentru publicul larg. Cu conditia sa nu fie tamp, gros, slinos si gratuit porcos. Republic ce am scris despre un alt Building, Love Building, al Iuliei Rugina, in care, ce sa vezi, actiunea se petrece tot intr-o tabara pentru adulti impartiti in echipe…

Azilul amorului

Incep sa ma intreb daca oamenii fac sex ca sa se nasca sau se nasc ca sa faca sex. Sau ca sa vorbeasca despre asta. Un produs video al zilelor noastre care nu se invarteste in jurul sexului si nu intra pana la urma in el are sanse minime sa se vanda.

Asta nu inseamna ca un film despre amorul neplatonic dintre 14 barbati si 14 femei e neaparat un kivetsch vandabil. Love Building reuseste sa fie vandabil fara sa fie prost, ceea ce nu ma mira la un talent ca Iulia Rugina.

Cum face tanara regizoare, debutanta in lungmetraj, sa nu livreze o pizza dulce si uleioasa ca, de pilda, Minte-ma frumos!, tot o productie pe baza de love mestereala lansata de MediaPro Pictures?

Mai intai, umorul. Umor, nu bascalie, nu misto. Iulia si coscenaristele Oana Rasuceanu si Ana Agopian stiu sa scrie dialoguri si situatii care te fac sa razi chiar daca nu esti un hahaitor de mall. Se poate sa te umfle rasul cand e vorba de ceva atat de serios si grav ca incestul? Se poate, daca replicile spumoase sunt interpretate de actori excelenti ca Dragos Bucur, Dorian Boguta sau Alexandru Papadopol.

Cuvintele de 4 si 5 litere care incep cu p sau calificativul „labagiu” pot sa nu fie vulgare? Da, daca sunt asezate unde si atat cat trebuie, si sunt rostite de Dragos Bucur.

Deci, al doilea atu (sau chiar primul) etalat de Iulia Rugina sunt actorii, nu numai cei trei principali, condusi cu mana sigura, intr-un spirit de echipa transferat din viata reala, unde toti au lucrat cu Bucur, Papadopol si Boguta ca profesori de actorie.

Dar Love Building nu e un film realist. Ca si in Captivi de Craciun, Iulia Rugina construieste un spatiu cinematografic pe baza unui contract de fictiune incheiat cu spectatorul. Campusul pentru terapie de cuplu colectiva e o conventie, din start absurd-amuzanta: niciun ins nu de tot imbecil nu poate spera sa-si lipeasca rupturile conjugale sau de relatie intr-o astfel de tabara grotesca, in care se exerseaza sarutul in turma – „Sper sa nu ne puna astia, pana la urma, sa schimbam partenerele intre noi”.

Si atunci, situatiile neverosimile, kitschul, tusele groase, rasul si plansul capata toate o distanta, o detasare care, paradoxal, te cupleaza la ce se intampla pe ecran. Asa incat, o filmare „gresita”, Papadopol in camasa si chiloti, cu capul taiat de marginea de sus a cadrului, in vreme ce raspunde la intrebarea daca e gay sau nu, nu face decat sa accentueze grotescomicul situatiei. Iulia Rugina iti face cu ochiul din spatele personajelor, vedem imagini ale sentimentelor, nu sentimente si tocmai de aceea esti tentat sa o iei in serios. In acest registru stapanit magistral de Nae Caranfil, Iulia se misca natural.

Daca ne gandim si la un alt clasic al cinematografului romanesc, Love Building e un fel de Croaziera al anului 2013 – istorii de cuplu intr-o atmosfera de tabara si concurs. Da, si Concurs poate fi invocat ca stramos, numai ca filmele lui Daneliuc si Pita vizau, cu mijloace si eficacitate diferite, echivalentul cinematografic al unei realitati politico-sociale atroce. Iulia Rugina se concentreaza asupra relatiilor umane scoase din actualitatea social-politica a zilei, cu exceptia momentelor, memorabile, in care navalesc pe ecran Elena Udrea si Gigi Becali!

Inchei cu cel mai scurt si util lucru pe care un critic de cinema poate sa-l faca in lumea din ce in ce mai grabita de azi pentru un film care ii place: mergeti sa vedeti Love Building. Face banii pe bilet”.

Citeste si: Cosmin Nedelcu (Micutzu), acid dupa reactia lui CTP: „Nu prea merg la cinema oamenii astia care scriu cronici despre Teambuilding si vor filme bune romanesti”

Cosmin Nedelcu (Micutzu) a reactionat acid in fata valului de comentarii negative de pe retelele de socializare in legatura cu filmul Teambuilding. Unul dintre cei mai duri comentatori a fost jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

„Nu prea merg la cinema oamenii astia care scriu cronici despre Teambuilding si vor filme bune romanesti…”, a scris ironic Micutzu, prezentand o situatie cu numarul de spectatori inregistrat de cateva filme romanesti recente.

Anterior, Micutzu a avut un alt comentariu ironic: „Este minunat ca tot ce fac pe plan profesional ramane sub aceeasi umbrela de pareri de la inceputurile carierei mele: ‘Sa-ti trag la muie, Micutzule, esti foarte bun, te iubim, pisa-ne-am pe tine!’”.

Cristian Tudor Popescu a avut o prima reactie in legatura cu filmul Teambuilding, care a provocat un val de reactii puternice pe retelele de socializare la scurt timp dupa lansare.

„S-a ras la Teambuilding. Sunt intrebat de ce nu spun nimic de filmul romanesc Teambuilding. Mai ales ca scriu altii despre el pe net si pretind ca as fi scris eu.

Exista un raspuns: l-am vazut pana la jumatate, acasa, pe computer, si a trebuit sa ma opresc pentru ca se umpluse incaperea de maimute antropoide care radeau. Nu de film, radeau de mine. Daca as si scrie ceva, orice, despre Teambuilding, cred ca primatele ar incepe sa ma scuipe.

Ce ziceti, am pierdut mult ca nu l-am vazut pe tot?”, a scris acid, CTP, pe Facebook.

„Teambuilding“ a avut cele mai mari incasari dintre toate filmele romaneste lansate pana acum. In 13 saptamani de rulare a avut peste 980.000 spectatori si incasari de peste 4,6 milioane de euro.  Investitia a fost de aproximativ 800.000 de euro.

„Teambuilding“ a intrat pe platforma Netflix, de la 1 ianuarie. In doar doua zile, comedia a ajuns pe primul loc in topul celor mai urmarite productii de pe platforma de streaming, in Romania.

„Investitia in «Teambuilding» a fost de aproape 800.000 de euro, una destul de mare pentru un film romanesc. Faptul ca a avut un succes atat de mare ne bucura si ne linisteste, daca nu mergea… riscam sa ajungem pe strazi. Morala? Sa nu risti, decat daca crezi cu adevarat in ceva“, a regizorul declarat Matei Dima, pentru Adevarul.

«Teambuilding» este un film cu de toate: cu glume facile, cu umor de situatie, cu umor negru pe alocuri, asa cum cred eu ca ar trebui sa fie o comedie. Cred ca are de toate si datorita acestui lucru a functionat si a avut succes“, a mai adaugat acesta.

Din distributia filmului fac parte Matei Dima, Micutzu, Anca Dinicu, Nicu Banea, Serban Pavlu, Roxana Condurache, Cristi Pulhac, Monica Odagi si Nuami Dinescu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: