externe

Cuba a aprobat prin referendum casatoriile intre persoane de acelasi sex: „Codul familiei a fost aprobat de popor”

Autoritatea Electorala din Cuba a anuntat luni ca noul cod al familiei, care include casatoriile intre persoane de acelasi sex si mama surogat, a fost „aprobat” prin referendum, precizand ca rezultatele partiale, care arata 66% dintre sufragii favorabile, sunt „ireversibile”, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„Codul familiei a fost aprobat de popor”, voturile numarate aratand o „tendinta ireversibila”, a declarat presedinta Consiliului Electoral National (CEN), Alina Balseiro, la televiziunea de stat.

Conform unor rezultate aproape definitive, participarea la vot a fost de 74,01%, cu 66,87% in favoarea noului cod, si 33,13% impotriva, precizeaza CEN. Rezultatele din 36 de circumscriptii nu sunt cunoscute deocamdata, din cauza intemperiilor care au lovit estul insulei.

Noua lege trebuia sa obtina peste 50% din voturi pentru a fi aprobata si a intra in vigoare.

Textul, care inlocuieste acum vechiul cod al familiei, care data din 1975, este unul dintre cele mai progresiste din America Latina in privinta drepturilor sociale.

El defineste casatoria ca uniunea intre „doua persoane”, legalizand astfel casatoria intre persoane de acelasi sex, si autorizeaza adoptia homoparentala.

Codul intareste drepturile copiilor, ale persoanelor in varsta si ale persoanelor cu handicap si introduce posibilitatea de a recunoaste legal mai multi tati si mai multe mame, in afara de parintii biologici.

El permite de asemenea posibilitatea unei mame surogat ‘solidare’, adica fara scopuri lucrative.

Circa 8,4 milioane de cubanezi au fost chemati duminica la urne sa raspunda cu ‘da’ sau ‘nu’ la intrebarea: „Sunteti de acord cu codul familiei?”.

Sustinut puternic de guvern, votul in favoarea optiunii ‘da’ a facut obiectul unei intense campanii oficiale, in strada, la televiziune si pe retelele de socializare.

Este pentru prima data cand cubanezii au fost chemati sa se pronunte asupra unei legi prin referendum, acest tip de scrutin fiind pana acum rezervat textelor constitutionale.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

O oră ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

3 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

O oră ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

O oră ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

3 ore ago