Cum afecteaza caldura organismul – in interior si in exterior

actualitate

Temperaturi extreme

Sute de milioane de oameni din intreaga lume traiesc temperaturi fara precedent, luna iulie devenind cea mai fierbinte luna inregistrata vreodata. Un alt val de caldura se instaleaza in nord-vestul Pacificului american.

Caldura este principala cauza a deceselor cauzate de vreme in SUA, potrivit The Guardian.

Cum afecteaza organismul?

„Stresul provocat de caldura inseamna ca organismul se confrunta cu o acumulare profunda de caldura – mai multa decat poate elibera”, a declarat Uwe Reischl, profesor in cadrul scolii de sanatate publica de la Boise State University. In functie de gravitatea caldurii, simptomele pot varia de la inconfortabil la fatal.

Temperatura „optima” a corpului

Temperatura interna „optima” la care corpul nostru functioneaza in mod confortabil este de aproximativ 36,8C . Desi variaza usor de la o persoana la alta, temperatura centrala a corpului trebuie sa se mentina intr-un interval de 36-37C pentru a proteja organele si pentru ca celulele sa functioneze cat mai bine.

Atunci cand corpul devine prea cald, vasele de sange din piele se dilata si se elibereaza transpiratie. Caldura este disipata prin evaporarea transpiratiei, care raceste suprafata pielii, eliberand caldura.

Umiditatea ridicata poate ingreuna acest proces natural de racire. Iar atunci cand indicele de caldura – o masuratoare combinata a temperaturii aerului si a umiditatii – atinge 32C, riscul de imbolnavire cauzata de caldura incepe sa creasca.

In primul rand, crampe si oboseala

Unele dintre primele simptome fizice ale bolilor cauzate de caldura sunt crampele musculare, care pot aparea pe tot corpul.

Urmatoarea etapa este epuizarea din cauza caldurii – o afectiune mai grava care apare atunci cand organismul inca nu poate scapa de excesul de caldura. Simptomele pot include: oboseala, dureri de cap, ameteala, greata, gura uscata, varsaturi.

„Nu toata lumea va prezenta aceleasi simptome”, a declarat Gredia Huerta-Montanez, medic pediatru si cercetator in domeniul sanatatii mediului la Northeastern University. „Este usor sa le ignoram, asa ca trebuie sa continuam sa educam comunitatile.”

In interiorul corpului, inima se accelereaza si muschii incetinesc

In interiorul corpului, excesul de caldura are un efect dramatic. Inima trebuie sa pompeze mai repede pentru a stimula un flux sanguin mai mare catre piele, astfel incat caldura sa poata fi eliberata. Pentru a reduce cantitatea de caldura produsa de muschi, corpul devine lenes si se misca mai incet.

Respiratia devine mai greoaie, deoarece organismul cauta sa absoarba mai mult oxigen.

Urinarea devine mai putin frecventa, deoarece organismul cauta sa retina cat mai mult lichid. Cu toate acestea, se pot pierde cantitati mari de lichid din cauza ratei ridicate de transpiratie (care poate depasi 2 litri pe ora la adultii tineri sanatosi), ceea ce inseamna ca deshidratarea poate aparea rapid.

Fluxul de sange catre tractul gastrointestinal si rinichi este redus, ceea ce, daca este mentinut pentru perioade indelungate, poate provoca deteriorarea acestor organe.

Cea mai periculoasa etapa: insolatia

Insolatia este cea mai grava boala legata de caldura. Atunci cand corpul ajunge la 40°C sau mai mult, organe precum creierul, inima, intestinul si rinichii pot fi afectate.

O victima a insolatiei ar putea suferi schimbari bruste ale functiilor cognitive si ale starii mentale, cum ar fi confuzie, halucinatii si convulsii. O persoana poate deveni inconstienta si, in cazuri extreme, poate intra in stop cardiac.

Insolatia este o urgenta medicala si este important sa raciti persoana si sa cautati ajutor rapid.

„Daca esti lasat in situatia de a lua decizia, chiar daca o ambulanta este acolo, de „ducem aceasta persoana la spital sau o racim?”, racirea ar trebui sa aiba prioritate”, a declarat Robert Meade, cercetator in domeniul caldurii extreme la Universitatea din Ottawa.

„Cu cat persoana ramane mai mult timp la acea temperatura ridicata a corpului, toate aceste efecte asupra sistemului nervos central, cum ar fi endotoxemia, vor continua sa apara”.

Endotoxemia apare atunci cand corpul devine atat de fierbinte incat intestinul a fost lipsit de sange si oxigen, iar bariera intestinala incepe sa se rupa. Bacteriile din tractul gastrointestinal pot intra in sange.

Fereastra in care poate deveni fatala este scurta si chiar si pentru supravietuitori pot exista complicatii de sanatate pe termen lung.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: