Cum ar arata interventia Frantei in razboiul din Ucraina? Moldova este vizata

analize

franta, soldat

Ziarul elvetian NZZ din Zurich a publicat scenariile de interventie a Frantei in razboiul din Ucraina, iar Republica Moldova este pomenita in unul dintre ele. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, vrea sa trimita trupe terestre franceze in Ucraina, dar la ce sa ne asteptam, daca declaratiile puternice vor fi urmate de actiuni? Desi ar fi vorba despre un numar limitat de trupe terestre franceze, o interventie a Parisului in acest sens ar putea, totusi, sa reduca presiunea asupra Ucrainei in razboi.

Scenariul 1: Cetatea Kiev

Potrivit NZZ, acesta presupune o zona de concentrare speciala la nord de capitala cu scopul de a preveni o lovitura de decapitare de pe teritoriul belarus. Acest lucru ar usura, de asemenea, armata ucraineana si ar elibera forte pentru frontul principal.

Scenariul 2: Forta de rezerva pe frontul Zaporojie

O divizie franceza sprijina armata ucraineana si impiedica o patrundere peste raul Nipru.

Scenariul 3: Fortareata Odesa

Zona de concentrare speciala la nord de Odesa. Aceasta ar asigura portul de la Marea Neagra. In plus, divizia franceza ar fi pregatita fie sa intervina in Republica Moldova, fie sa impiedice o trecere peste raul Nipru.

Scenariul 4: Demonstratie de forta in Republica Moldova

Forta de rezerva pentru a sprijini guvernul moldovean impotriva grupurilor armate (omuletii verzi) sau a unei interventii rusesti in Gagauzia.

Voi face referire in special la ultimul scenariu propus de NZZ, care vizeaza Chisinaul. Aceasta abordare arata dorinta de a consolida stabilitatea si suveranitatea Republicii Moldova, intr-un context in care exista preocupari privind posibila interventie a Rusiei sau activitatea grupurilor armate cu sprijin extern, cunoscute sub numele de „omuleti verzi”. Acest pericol iminent, cu toate ca nu este unul foarte probabil acum, ar descuraja actori locali atat din Gagauzia, cat si din regiunea transnistreana la actiuni subversive.

Prin demonstratia de trupe franceze pe teritoriul tarii, Franta si-ar putea exprima sprijinul si solidaritatea fata de Republica Moldova, oferind un mesaj clar ca orice incursiune sau amenintare rusa la adresa integritatii teritoriale nu va fi tolerata. Mai ales ca, pe 7 martie, Parisul si Chisinaul au semnat un acord de cooperare in domeniul securitatii, prin deschiderea unei misiuni de aparare la Chisinau, care va instrui soldatii moldoveni, pe langa multe alte ajutoare in domeniul apararii.

Citeste si: Le Figaro: cinci scenarii privind implicarea trupelor Frantei in Ucraina. „Protejarea Odesei, Macron se teme ca razboiul s-ar putea extinde in Moldova daca Rusia ocupa portul Odesa”

Propriul scenariu: Plasarea de trupe franceze in Ucraina, la granita cu Transnistria

Dupa mine, aceasta ar fi cea mai plauzibila varianta, una care nu este inca vehiculata. Ucraina a adunat trupe si echipament militar la frontiera cu Transnistria. A adus un numar considerabil de soldati, estimat la 20-30 de mii, de-a lungul acestei granite pentru a preveni un eventual atac rusesc dinspre Tiraspol.

Dar ce ar fi daca, de exemplu, la acea frontiera ar fi soldati francezi? Teoretic, ei nu lupta in razboiul contra Rusiei, acestia ar avea un rol de protectie a granitelor interne ale Ucrainei, pentru a mai reduce din presiunea militara si pentru a redistribui fortele ucrainene catre frontul de Est.

Ucraina vrea de la partenerii europeni ca acestia sa trimita, cel putin, instructori pe teritoriul tarii, pentru a accelera acest proces de instruire si de antrenare a soldatilor pe infrastructura moderna NATO, deoarece aceasta ar facilita logistica si comunicarea. Trebuie explicat, totusi, ca nicio tara europeana nu este de acord sa trimita soldati pe campul de lupta, deoarece asta ar insemna ca ar intra intr-un razboi direct cu Rusia, iar acest scenariu nu este posibil in momentul de fata.

Conform declaratiilor recente ale presedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, este necesar ca Ucraina sa pregateasca un numar semnificativ de personal si sa aiba o rezerva militara pentru a face fata unei eventuale contraofensive a armatei ruse. Aceasta contraofensiva rusa este anticipata sa aiba loc la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie, ceea ce inseamna ca acum este momentul potrivit pentru ca trupele franceze sa ofere ajutor, chiar daca acest sprijin nu ar fi in modul cel mai activ pentru apararea Ucrainei.

In prezent, situatia de pe front este caracterizata ca fiind „complicata, dar stabilizata”. Potrivit informatiilor furnizate de partea ucraineana, Fortele Armate ale Federatiei Ruse nu inainteaza in mod semnificativ, iar in cazurile in care o fac, sunt respinse inapoi. In timp ce militarii ucraineni inregistreaza progrese si castiga teren, acestea nu sunt suficiente pentru a asigura o situatie favorabila in totalitate.

Ce urmareste, totusi, Macron?

Presedintele Emmanuel Macron are o vorba si anume: „A nu exclude ceva nu inseamna a face acel lucru”. Ce vrea sa faca, de fapt, presedintele francez si ce strategie urmareste? Pozitia lui sugereaza o abordare flexibila si pragmatica in politica si in relatiile internationale. Presedintele Emmanuel Macron pare sa urmareasca o strategie care sa permita Frantei sa pastreze toate optiunile deschise si sa ramana flexibila in fata schimbarilor si provocarilor de pe frontul din Ucraina.

Aceasta abordare implica refuzul de a face angajamente rigide sau definitive in ceea ce priveste politicile si actiunile Frantei, permitandu-i sa reactioneze si sa se adapteze la schimbarile circumstantelor, fara a fi limitata de pozitii predefinite sau constrangeri.

Dar mai important, prin aceasta strategie, presedintele francez incearca sa obisnuiasca atat Rusia, cat si Ucraina, dar mai ales sa-i convinga pe liderii europeni si populatia europeana de ideea ca nu exista linii rosii incontestabile in relatiile cu Rusia. Daca europenii nu sunt mai proactivi, pe langa accelerarea productiei europene de arme si armament, Ucraina va pierde razboiul.

Sa ne amintim initiative care erau considerate drept curajoase la inceputul razboiului, precum trimiterea de arme non-letale. Dar pe masura ce razboiul ruso-ucrainean evolueaza si partenerii occidentali au sprijinit militar Ucraina, situatia se schimba. Acum se exploreaza inclusiv posibilitatea de a livra Kievului avioane de lupta F-16. Macron arata o abordare curajoasa si inovatoare, incercand sa ofere sprijin Ucrainei, prin resursa umana de care ucrainenii au cea mai multa nevoie si prin plasarea acestor soldati francezi nu pe linia frontului, ci in interiorul tarii. Acest lucru arata dorinta de a gasi solutii creative si pragmatice pentru a sprijini si mai mult Kievul in razboiul sau de aparare, iar initiative ca cele a lui Macron trebuie incurajate, chiar daca NATO, ca institutie, ori presedintele american Joe Biden au zis ca nu sprijina inca astfel de initiative.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: