Cum arata noile impozite. Ciolacu sustine ca da afara „toata liota de consilieri, soferi si secretari”: „Este cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa Revolutie”

politica

rata inflatiei, Marcel Ciolacu, Romania, campioana, UE

Premierul Marcel Ciolacu a sustinut, luni, in sedinta de guvern, ca pachetul de masuri fiscale pe care s-a angajat raspunderea reprezinta „cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa Revolutie”. „Se vor desfiinta mii de posturi de sefi, cu toata liota de consilieri, soferi si secretari”, a sustinut Ciolacu.

„Avem astazi forma finala a masurilor fiscal-bugetare, dupa consultarile cu toti partenerii sociali, sindicate, patronate, ONG-uri si cu administratia locala. O buna parte din propunerile lor se regasesc in acest proiect. Acesta este actul pe care am decis sa imi asum raspunderea in Parlament. Sunt masuri care vizeaza stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii si reasezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Romania nu isi mai permite facilitati si privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscala de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate inseamna 15% din PIB. Nu exista vreun exemplu de stat modern care sa poata functiona in asemenea conditii”, a afirmat Ciolacu.

El a adaugat ca bugetul Romaniei se bazeaza pe taxele platite de salariati, pe consumul acestora si pe investitiile publice. Pe de alta parte, Ciolacu a remarcat „un paradox aberant”: Romania are cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe si impozite din Europa pe capital.

„Ca premier, eu sunt obligat sa pun interesul Romaniei mai presus decat interesele unor grupuri nemultumite ca fac profituri nu de miliarde de euro, ci doar de sute de milioane de euro. Exista un interes vital, acela sa nu ajungem la stoparea fondurilor europene si a reformelor din PNRR. Insumat, vorbim de o miza uriasa, peste 70 de miliarde de euro si de aderarea Romaniei la OECD, care ar aduce un aflux de investitii straine in tara noastra. Nu-mi voi asuma sa pun in pericol asemenea obiective strategice ale Romaniei”, a sustinut prim-ministrul.

El a mai sustinut ca va fi implementata „cea mai ambitioasa” reforma a aparatului bugetar de dupa Revolutie.

„Este adevarat, unii nu vor mai fi sefi la stat. Se vor desfiinta mii de posturi de sefi, cu toata liota de consilieri, soferi si secretari. Este cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa Revolutie si ar fi fost de asteptat ca acest proces sa fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a intamplat, am sa fac eu acest lucru. Nu am de gand sa dau niciun pas inapoi. Este nevoie de o reforma majora si sunt pregatit sa mi-o asum, fiindca este singura sansa pentru a continua dezvoltarea Romaniei”, a transmis Ciolacu, citat de Agerpres

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, se instituie un impozit minim pe cifra de afaceri. Acesta se datoreaza in situatia in care contribuabilul inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, care in anul de calcul determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri.

In ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor se reglementeaza doua cote de impozitare, in functie de veniturile realizate si natura activitatilor desfasurate: un impozit de 1% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si un impozit de 3% pentru cele care realizeaza venituri peste aceasta suma.

Totodata, se propune revizuirea reglementarii privind acordarea facilitatilor fiscale pentru persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator in sensul restrangerii aplicarii facilitatilor fiscale numai la locul unde se afla functia de baza, in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare. De asemenea, se propune limitarea aplicarii facilitatii fiscale pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevazut pentru facilitatile fiscale acordate sectoarelor constructii, agricol si industria alimentara precum si introducerea unui plafon de 10.000 de lei pana la care se acorda scutirea de la plata impozitului pe venit. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu se aplica facilitatile fiscale.

Prin actul normativ se mai propune revizuirea reglementarii privind acordarea facilitatilor fiscale pentru sectorul constructii, precum si in sectorul agricol si in industria alimentara in sensul restrangerii aplicarii facilitatilor fiscale pentru un singur contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv. In cazul existentei mai multor raporturi juridice care genereaza venituri din salarii si asimilate salariilor, scutirea se acorda la locul unde se afla functia de baza.

Incepand cu data de 1 iulie 2024, se are in vedere modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror provenienta nu poate fi dovedita prin introducerea unei cote de 70%, aceasta avand ca scop cresterea conformarii voluntare a contribuabililor, cu implicatii favorabile asupra cresterii incasarilor bugetare.

Se propune si eliminarea exceptarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii, sectorul agricol sau in industria alimentara si se incadreaza in conditiile pentru acordarea facilitatilor.

O alt masura vizeaza trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard pentru livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs.

Se mai au in vedere modificari vizand cota redusa aplicabila livrarii si instalarii de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta.

Se propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool si bauturi alcoolice incepand cu 1 ianuarie 2024, precum si pentru produse din tutun prelucrat.

In vederea diminuarii cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, se propune diminuarea cu cel putin 25% a functiilor de demnitate publica de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepresedinte si a functiilor de demnitate publica asimilate acestora; desfiintarea posturilor vacante; desfiintarea functiei de sef birou.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: