Cum arata OUG-ul privind comasarea alegerilor: „Numeroase beneficii si poate motiva cetatenii sa se prezinte la urne”

politica

sedinta, guvern, procurori, DIICOT, suplimentare

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, in transparenta decizionala, ordonanta de urgenta care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie. „Desfasurarea la aceeasi data a celor 2 tipuri de scrutin are numeroase beneficii si poate motiva cetatenii sa se prezinte la urne asigurand o reprezentativitate mai mari a membrilor din Romania in Parlamentul European, consolidand pozitia Romaniei in Uniunea Europeana, prin transmiterea unui semnal clar ca isi doreste sa urmeze pozitia pro-UE si proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unitatile administrativ-teritoriale”, arata nota de fundamentare a proiectului de OUG.

„Mai mult, alesii locali pot motiva cetatenii sa se prezinte intr-un numar mai mare la urne si sa-si exprime optiunile de vot. Sunt reduse cheltuielile si perioada electorala, in conditiile in care in Romania in anul 2024, asa cum am mentionat mai sus, se vor desfasura 4 tipuri de scrutine electorale”, mai spune Nota de fundamentare a proiectului de OUG, citata de news.ro.

De asemenea, sursa citata aminteste faptul ca, la nivelul statelor membre ale UE, alegerile europarlamentare se desfasoara in mod frecvent, la aceeasi data cu cele locale.

„Alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2024 si pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2024 se desfasoara in ziua de duminica, 9 iunie 2024. Alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2024 si alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2024, denumite in continuare, generic, alegerile din data de 9 iunie 2024, se organizeaza in conformitate cu prevederile Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicata, cu modificarile ulterioare, respectiv 3 ale Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta”, prevede proiectul de OUG.

Referitor la incetarea de drept a mandatului primarului, proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca „nu se poate face intr-o perioada care se calculeaza incepand cu mai putin de 60 de zile inainte de data de 9 iunie si pana la data intrarii in exercitiul mandatului de catre primarul ales in anul 2024”.

De asemenea, privitor la incetarea de drept a mandatului presedintelui consiliului judetean, ea „nu se poate face intr-o perioada care se calculeaza incepand cu mai putin de 60 de zile inainte de data de 9 iunie si pana la data intrarii in exercitiul mandatului de catre presedintele consiliului judetean ales in anul 2024”.

„In anul 2024, incetarea de drept a mandatului primarului in conditiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se poate face intr-o perioada care se calculeaza incepand cu mai putin de 60 de zile inainte de data de 9 iunie si pana la data intrarii in exercitiul mandatului de catre primarul ales in anul 2024. (2). In anul 2024, incetarea de drept a mandatului presedintelui consiliului judetean in conditiile art. 193 alin. (2) raportat la dispozitiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se poate face intr-o perioada care se calculeaza incepand cu mai putin de 60 de zile inainte de data de 9 iunie si pana la data intrarii in exercitiul mandatului de catre presedintele consiliului judetean ales in anul 2024”, precizeaza proiectul de OUG pus in transparenta decizionala de catre MAI.

Documentul mai prevede ca „la alegerile din 9 iunie 2024, cu exceptia biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate si a birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate, completarea birourilor electorale se face, in prima etapa, cu reprezentanti ai partidelor politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale carora le-au fost repartizate mandate la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2019, in ordinea descrescatoare a numarului de mandate 5 obtinute”.

Totodata, „pentru intrarea in exercitiul mandatului autoritatilor administratiei publice locale alese in anul 2024, prin derogare de la prevederile art. 113 alin. (1), art. 114 alin. (1) si (3), art. 115 alin. (1), art. 121 alin. (1) lit. a), art. 149 alin. (1), art. 150 alin. (1) si art. 187 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, termenele reglementate in cuprinsul acestor articole incep sa curga de la data de 27 septembrie 2024”.

„In a doua etapa, completarea birourilor electorale se face cu partidele politice parlamentare si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care au avut grup parlamentar propriu in cel putin una dintre Camerele Parlamentului la data constituirii acestuia ca urmare a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din anul 2020, in ordinea descrescatoare a numarului de mandate de parlamentar”, mai spune sursa citata.

„In a treia etapa, completarea birourilor electorale se face cu reprezentantul grupului organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Camera Deputatilor. In a patra etapa, daca au ramas locuri libere, completarea birourilor electorale se face cu reprezentanti ai partidelor politice si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care nu au obtinut mandate in Parlamentul European, precum si cu reprezentanti ai partidelor politice si ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale neparlamentare, in ordinea descrescatoare a numarului de candidaturi depuse pentru alegerile din data de 9 iunie 2024”, conform proiectului de OUG.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: